Ministrul Sănătăţii, noi detalii despre posibilele relaxări. Când s-ar putea renunţa la purtarea măştii pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Nu există un calendar al relaxărilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, dar restricţia de a purta mască pe stradă ar putea fi ridicată, probabil, într-un interval de 2-3 săptămâni, în funcţie de evoluţia cazurilor şi a internărilor la ATI, a declarat luni, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. Pe de altă parte ministrul a menţionat că zilnic apar variante ale noului coronavirus, dar ele nu rezistă competiţie pentru cele existente.

Întrebat în conferinţa de presă, la ce nivel s-au gândit autorităţile că ar trebui să scadă numărul de pacienţi la terapie intensivă şi internările pentru a ridica restricţiile ministru a afimat că va exista o consultare profesională, totuşi este„trebuie să existe o tendinţă descrescătoare consolidată care să permită luarea acestor decizii”.

"Important nu este numai nivelul ci şi tendinţa, pentru că întodeauna dacă am fi pe o tendinţă crescătoare atunci nu am putea să luăm astfel de decizii. Deci trebuie să existe o tendinţă descrescătoare consolidată care să permită luarea acestor decizii. Sunt oraşe, inclusiv municipiul Bucureşti unde este foarte mare aglomeraţi în secţiile de terapie intensivă, din păcate se mai înregistrează şi decese şi atâta timp cât va exista presiune pe sistemul de acordare a asistenţei medicale pentru pacienţi cu forme grave ale bolii nu trebuie să ne hazardăm şi să ridicăm restricţiile ca să ajungem la o situaţie care să pună şi mai multă presiune pe secţiile de terapie intensivă", a explicat ministrul. 

Întrebat cu referile la informaţiile privind apariţia unei tulpini nuite deltacron, în Marea Briatnie, care ar fi impactul şi în România, ministrul a spus că „deocamdată nu este nici un fel de impact în România”.

"O să vedem dacă este într-adevăr dacă este o tulpină care rezistă pentru că apar zilnic variante ale ale acestui virus dar ele nu rezistă competiţiei. Adică variantele care se transmit ceva mai lent nu rezistă în faţa competiţiei cu variantele care se transmit foarte rapid. Din fericire, variantele care se transmit foarte rapid, inclusiv Omicron, demonstrează şi o patogenitate mai mică şi aceasta este evoluţia naturală pentru orice pandemie cu acest tip de virusuri", a menţionat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila: Nu avem un astfel de calendar al relaxărilor

În ceea ce priveşte relaxările care vor fi luate gradual, Alexandru Rafila a afirmat că nu există încă un plan, adică un calendar al relaxărilor. 

„Nu avem un astfel de calendar. Deocamdată, nu avem motive să avem un astfel de calendar, pentru că situaţia în spitale este serioasă în continuare în secţiile de terapie intensivă. Totuşi, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricţii cum ar fi, de exemplu, utilizare măştii în aer liber s-ar putea renunţa la ele sau, ştiu eu, creşterea gradului de ocupare al unor instituţii care organizează evenimente, dar numai în corelaţie cu evoluţia reală. Evoluţia reală s-a schimbat, nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci este legată de numărul de pacienţi din spitale şi cei din secţiile de terapie intensivă. Foarre multe ţări au renunţat acest criteriu, al incidenţei cumulate (...), trebuie să vedem ce se întâmplă în terapie intensivă”, a afirmat acesta.

      

Potrivit ministrului Sănătăţii, prima relaxare ar putea fi renunţarea la restricţia de a purta mască de protecţie pe stradă, dacă numărul de cazuri scade consistent şi începe acea scădere a cazurilor din secţiile de terapie intensivă, „probabil într-un interval de 2-3 săptămâni”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite