Ministrul Sănătăţii, despre reorganizarea CNAS: „Este un drum, nu o decizie luată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Rafila a spus vineri că reorganizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate presupune multă muncă şi multe acte normative, dar că un mediu concurenţial ar putea duce la îmbunătăţirea serviciilor.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Întrebat vineri despre reorganizarea CNAS, cerută de premierul Marcel Ciolacu, şi a afirmat: ”Nu vreau să intru în detalii. Trebuie să discutăm despre modul de organizare şi decontare a serviciilor. Opinia mea este că întotdeauna concurenţa este binevenită o situaţie concurenţială poate duce la îmbunătăţirea serviciilor”.

El a dat exemplu statului Israel, unde există patru case de asigurări de sănătate, calitatea serviciilor fiind înaltă.

Ministrul a mai spus că există în lucru mai multe variante.

Întrebat dacă l-a propus pe liberalul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru postul de preşedinte al CNAS, Rafila a spus: ”Am trimis o propunere, am făcut o propunere în acest sens, dar, oricum, nominalizarea preşedintelui CNAS o face primul ministru”, a declarat Rafila.

Andrei Baciu (PNL) a fost vicepreşedinte al Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) şi ulterior a preluat interimar preşedinţia acestui organism după eliberarea din funcţie a coordonatorului Valeriu Gheorghiţă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai spus vineri, că 300 de spitale din întreaga ţară au fost evaluate din punct de vedere al reţelelor electrice şi de gaze medicale și vor fi accesaţi 384 milioane de euro din programe regionale, pentru reabilitarea lor.

”A fost o evaluare a reţelelor electrice din spitalele din România, unele au reţele extrem de îmbătrânite, iar creşterea puterii necesare pentru echipamentele moderne poate să suprasolicite aceste reţele. Sunt situaţii în care există racorduri pentru marii consumatori, dar încă sunt multe lucruri de făcut la nivel naţional Această evaluare a inclus circa 300 de unităţi sanitare şi concluziile legate de evaluare, în ceea ce priveşte costurile reabilitării reţelelor electrice, dar şi cele de gaze medicale, costurile necesare sunt cele pe care vi le-am prezentat. Extinderea, infiinţarea, modernizarea reşelelor de gaze medicale, un necesar de circa 65 milioane euro, iar pentru modernizarea infrastructurii electrice, circa 84 milioane euro”, a declarat Alexandru Rafila.

”Cele două tipuri de activităţi, respectiv sistemele de securitate la incendiu, şi reabilitarea reţelelor electrice şi de gaze, am derulat un program în parteneriat cu MIPE, acest prim proiect s-a încheiat, cele 2 componente puteau beneficia de un bugetmaxim de 2.150.000 de euro. Aceşti bani au fost deja utilizaţi, au fost refăcute integral sistemele electrice şi sistemele de securitate la incendii în 14 spitale aflate în subordinea  Ministerului Sănătăţii şi 7 spitale aflate în subordinea autorităţilor locale cu un total de 150 milioane lei. În plus, MS a alocat sume importante pentru reparaţii capitale, excluzând aparatura, în 2022 - 106 milioane, anul acesta alte 185 milioane lei. Aceste reparaţii captale au inclus şi reabilitarea reţelelor electrice şi de gaz”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că, în acest program vor fi accesaţi bani europeni: ”384 milioane de euro vor veni prin programe regionale, apelurile sunt deschise în acest an şi se vor încheia anul viitor, aşa că de la anul putem continua proiectele necesare pentru reablitarea reţelelor”, a mai spus Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite