Ministrul Sănătăţii: Afirmaţia preşedintelui privind descentralizarea este incorectă, la Consiliul Judeţean trece execuţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afimaţia lui traian Băsescu privind descentralizarea este incorectă, întrucât Ministerul Sănătăţii păstrează activitatea de control şi inspecţie sanitară şi transferă consiliilor judeţene partea de execuţie pe normele metodologice elaborate şi aprobate de minister. Asta a declarat joi ministrul Eugen Nicolăescu răspunzându-i preşedintelui care a opinat joi că prin asumarea răspunderii pe Legea descentralizării România va fi răvăşită.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat miercuri seara, în cadrul unei emisiuni televizate de la B1TV, că prin asumarea răspunderii pe Legea descentralizării, România va fi răvăşită, în interes naţional şi se dă o lovitură funcţionării instituţiilor, fiind vorba despre „o crimă administrativă”.

În replică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus joi că nu poate fi de acord cu afirmaţia preşedintelui.

„Am văzut aseară la televizor un comentariu privind descentralizarea, care din punctul meu de vedere creează confuzie. Spunea preşedintele României că este inacceptabil ca prin descentralizare, la consiliu judeţean să se transfere toată activitatea din domeniul sănătăţii, ceea ce din punctul meu de vedere este incorect. Ministerul Sănătăţii este cel care propune din luna februarie descentralizare, nu este un angajament al altora, este un angajament care se regăseşte în proiectul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea”, a spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a precizat că vor fi transferate toate activităţile, cu unele excepţii.

„Se uită ce înseamnă cu excepţie. Excepţia înseamnă activitatea de control şi inspecţie sanitară. Aceste două activităţi fundamentale pentru politica sanitară din România rămân în competenţa exclusivă a Ministerului Sănătăţii. Cu alte cuvinte, partea de execuţie pe normele metodologice elaborate şi aprobate de Ministerul Sănătăţii se va transfera la Consiliile Judeţene, iar partea de control a modului de aplicare a normelor se va efectua în continuare de către Ministerul Sănătăţii, în calitatea lui de organism al administraţiei în domeniul Sănătăţii”, a adăugat ministrul.

Nicolăescu a mai spus că, în acest context, 2014 va fi un an în care va trebui să se resimtă efectele reformei în ce priveşte reformarea şi restructurarea sistemului sanitar, introducerea pachetului de bază şi a celui minimal.

„Tot ceea ce ne-am propus pe restructurarea şi reaşezarea sistemului ar trebui să regăsim şi sunt de acord că este nevoie să restabilim standarde de calitatea a serviciilor medicale. Toate aceste lucruri ar trebui să le regăsim la anul. Important este să înceapă schimbările, ca ele să se simtă şi, în circa doi ani-doi ani şi jumătate, noi estimăm toate aceste progrese să se vadă real în sistemul sanitar românesc”, a adăugat Nicolăescu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că niciodată ministerele nu se vor putea lipsi de instrumentul teritorial pentru control şi verificarea implementării politicilor care rezultă din legi.

„Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez pubic că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcţionarea acestor instituţii - schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor -, dar se uită definiţia statului român, care e stat unitar”, a spus Traian Băsescu.

„Vă dau scris că dacă vor face această mişcare, antinaţională, vor trebui să reînfiinţeze în câteva luni noi direcţii”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă nu crede totuşi că cei din USL s-a gândit la aceste lucruri, Băsescu a răspuns: „Nu îi suspectaţi de prea multă inteligenţă. Sunt brutali, privesc prioritar interesul politic, să îşi consolideze baronii câştigaţi acum încât nici mama legilor să nu îi mai mişte de acolo”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite