Ministerul Sănătăţii: lista de medicamente compensate va fi actualizată în această vară
0Lista de medicamente compensate şi gratuite, la care nu au mai fost aduse modificări încă din anul 2008, va fi modificată în această vară. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Adrian Pana, care a adăugat că un obiectiv al instituţiei pe care o reprezintă este reformarea programului naţional de oncologie.
„De fapt, nu este un program naţional cu adevărat, ci putem vorbi doar despre o activitate naţională de chimioterapie. Un program naţional presupune mult mai multe lucruri”, a declarat secretarul de stat.
În ceea ce priveşte opinia pacienţilor, aceştia susţin necesitatea înfiinţării unei comisii de medicină personalizată - medicina viitorului, care sa elaboreze, în strânsă colaborare cu celelalte comisii de specialitate şi cu reprezentanţii pacienţilor, strategiile de viitor pentru adaptarea sistemului medical românesc la provocările medicinei personalizate.
Un astfel de model este aplicat deja cu succes în America, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
„Progresele din ultimii ani, în domeniul oncologiei, au fost extraordinare. Atât ca mod de înţelegere a bolilor maligne, cât şi din punctul de vedere al tratamentului. Numai că, din păcate, pacienţii români nu au acces la aceste molecule moderne, printre care şi câteva medicamente personalizate, din cauza faptului că lista medicamentelor compensate nu a fost actualizată de 5 ani de zile”, a spus Irimia.
Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi ai altor asociaţii ale pacienţilor din întreaga ţară, reprezentând pacienţi cu cancer, copii şi adulţi, s-au întrunit, în perioada 21-23.06.2013, în Poiana Braşov, pentru Conferinţa Naţională FABC, ediţia a V-a.
Vânzări de 100 milioane lei în primul an
Noile medicamente care vor fi introduse pe lista de compensate vor avea vânzări de 100 de milioane lei în primul an şi vor creşte până la 400 de milioane lei în anul următor, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care citează datele Cegedim.
„A existat această perioadă de 5 ani în care lista nu a mai fost actualizată şi pe parcurs s-au strâns aproximativ 90 de noi molecule şi undeva în jurul a 50-60 de extinderi ale indicaţiilor terapeutice pentru medicamente existente. Pentru primul an după deschiderea listei, impactul va fi de 100 milioane lei, pentru anul următor am estimat 400 milioane lei, urmând ca această creştere să se plafoneze în al treilea an la un nivel de aproximativ 200 milioane euro. La o piaţa de două miliarde şi ceva, creşterea nu este spectaculoasă. Aceste medicamente se adresează anumitor pacienţi”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, citat de Mediafax.
În România sunt compensate medicamente de 6,415 miliarde lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul celor eliberate pe bază de prescripţie, iar dacă lista ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creşte cu 1,5%, potrivit datelor Cegedim.
Pe aceeaşi temă: