Marius Tucă, despre decizia Guvernului de a menţine restaurantele închise: „Este o măsură total discriminatorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să ţină închise restaurantele şi după data de 15 mai, însă vor fi deschise clinicele de înfrumuseţare şi cabinetele stomatologice. Proprietarii de taverne se revoltă.

Marius Tucă, coproprietar al mai multor restaurante, este de părere că ţinerea restaurantelor închise fără niciun argument logic, dar să deschizi saloanele de cosmetică şi frizeriile este „o măsură total discriminatorie. Nu înţeleg care e fundamentul deciziei Guvernului şi care e pericolul în restaurante, dacă se păstrează distanţa fizică între clienţi, starea de sănătate a personalului e verificată, iar condiţiile de igienă sunt sporite. În toată această perioadă în care restaurantele au făcut livrări nu am auzit de niciun caz de infectare, nici al angajaţilor şi nici al clienţilor”, a spus jurnalistul Marius Tucă, pentru Ziarul Financiar.

Şase motive pentru care restaurantele nu trebuie să rămână închise după 15 mai, în opinia lui Marius Tucă:

  • Riscul de infectare cu noul coronavirus este la fel de redus sau poate mai redus decât în alte sectoare care nu au fost oprite (servicii de curierat, hipermarketuri, saloane de înfrumuseţare, farmacii etc.)
  • Veniturile din  livrările la domiciliu acoperă doar 20 – 30% din sumele necesare funcţionării normale a unui restaurant
  • Industria restaurantelor a ajuns să muncească pentru firmele de delivery: comisioanele luate de companiile care fac livrări sunt foarte mari, de 30- 40% din valoarea unei comenzi, iar clienţii sunt de asemenea taxaţi
  • Guvernul nu a luat încă măsuri de sprijinire a acestui sector: este neclar dacă măsura şomajului tehnic va fi păstrată pentru restaurante după 15 mai şi dacă va exista o schemă de sprijin financiar pentru plata chiriilor (în Franţa, Guvernul a plătit chiriile restaurantelor pe perioada cât au fost închise)
  • Cei 400.000 de angajaţi din industria restaurantelor nu mai pot trăi cu 1.000 – 1.500 de lei net pe lună, cât este şomajul tehnic; un ospătar ajunge, în condiţii normale, la venituri lunare de peste 1.000 de euro net pe lună (salarii + bacşiş), bani care s-ar întoarce în economie dacă restaurantele s-ar redeschide
  • Statele europene care au raportat mult mai multe cazuri de infecţii cu Covid-19 decât România au deschis sau se pregătesc să redeschidă restaurantele în următoarele săptămâni
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite