Mai sunt 7 zile până la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Ce tradiții și superstiții au credincioșii
0Urgiile abătute din cer au adus vremuri grele pentru România și oameniii se întorc la credință. Pelerinajul religios de Sfânta Parascheva, de la Iași, se anunță mai mare decât niciodată, el va începe pe 8 octombrie și va dura 8 zile, până pe 15 octombrie, transmite Click!.
Este așteptat un număr record de români, aproape 500.000, oamenii urmând să ceară mai mult ca oricând ajutorul sfintei pentru a scăpa de necazuri.
În acest an, alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos, şi moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Când vor fi scoase moaștele Sfântei Parascheva
Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei, pelerinajul religios organizat la catedrala ieşeană va începe pe 8 octombrie, când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din incinta catedralei, în cadrul unei procesiuni, şi vor fi aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult.
„În acest loc va rămâne până când rândul de închinare va putea fi gestionat din interiorul lăcaşului de cult, moment estimat a fi începând de marţi, 15 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, Lucian Apopei citat de Agerpres.
De ce au fost aduse moaștele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon
„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept «an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi».
Aşadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iaşi în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli”, a precizat Lucian Apopei
Programul, superstițiile și tradițiile de Sfânta Parascheva pot fi citite pe Click!.