Loteria vaccinării, simbolul disperării. Expert: „Trebuie să avem mare grijă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul persoanelor care se vaccinează anti_COVID a scăzut spectaculos din vară Foto: Arhivă
Numărul persoanelor care se vaccinează anti_COVID a scăzut spectaculos din vară Foto: Arhivă

Premiile puse la bătaie de stat pentru a creşte rata vaccinării anti-COVID vor avea un efect foarte limitat, pentru că momentul oportun a fost ratat, atrag atenţia specialiştii, care subliniază că, în acest moment, reprezintă doar o „măsură disperată“.

Executivul încearcă să crească rata de vaccinare anti-COVID printr-o serie de stimulente financiare. Astfel, prin loteria vaccinării, statul s-a angajat să acorde persoanelor imunizate complet 1.139 de premii în valoare totală de 15 milioane de lei. Doritorii trebuie să-şi genereze certificatul digital de COVID-19 pe baza CNP-ului şi să se înscrie în aplicaţia accesată de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro. Pe lângă aceste premii, românii vor primi şi tichete de masă în valoare de 100 de lei, au anunţat autorităţile. 

„Trebuie să avem mare grijă“

În opinia cercetătorului Octavian Jurma, o astfel de măsură s-ar putea să funcţioneze dintr-un anumit punct de vedere, dar ea nu este oportună în acest moment. „Pentru că vaccinarea, prin însăşi noţiunea ei, este o măsură preventivă. Dacă eu mă vaccinez astăzi, durează 30 de zile să dezvolt imunitatea necesară, iar dacă vreau un val de vaccinări în mijlocul unui val de infectări, inevitabil se vor suprapune în mare măsură. Şi o mare parte dintre cei vaccinaţi, mai ales că nu sunt instruiţi, nu se vor mai feri cu atenţie de boală. Riscăm ca aceştia să se infecteze şi să ajungă în ATI şi să avem şi mai multe decese în rândul celor proaspăt vaccinaţi. Acest lucru va alimenta campania negaţionistă, antivaccinistă, deci trebuie să avem mare grijă“, explică expertul.

„Eu, personal“, adaugă Jurma, „aş fi oprit în această perioadă campania şi aş fi zis: «De la 3 la mie încolo nu te mai poţi vaccina decât dacă stai în carantină 14 zile. Tocmai pentru a nu risca să te infectezi şi să-mi afectezi campania de vaccinare în mod fundamental. Deci, l-aş trata pe respectivul ca pe un om infectat.“ 

„Măsură luată din disperare“

Cercetătorul consideră că loteriile sunt „măsuri disperate“. „Motivul principal pentru care campania de vaccinare a eşuat în România e lipsa de încredere. Ori, cu această loterie câştig încrederea oamenilor? Dar – culmea – o pot câştiga cu măsuri împotriva vaccinării. La modul că suspend vaccinarea şi-l închid pe om în casă 14 zile. Fără discuţie“, subliniază Octavian Jurma necesitatea unor măsuri ferme. 

Acesta mai spune că, în opinia lui, oamenii nu au o problemă cu vaccinarea obligatorie, dimpotrivă: lipsa obligativităţii e percepută de români ca fiind o lipsă a pericolului real. „Dacă nu mă obligă nimeni să mă vaccinez, înţeleg că nu e serioasă treaba. Că eu oricum nu am încredere, pentru că nu ştiu în cine să am“.

Oamenilor ar trebui să li se explice că vaccinarea obligatorie nu înseamnă că te ia careva cu arcanul şi-ţi introduce serul. „Înseamnă că, dacă eşti nevaccinat, nu mai poţi să mergi la serviciu – pentru că nimeni nu e obligat să meargă la serviciu –, nu poţi să predai la şcoală – poţi să renunţi la catedră şi să te faci zugrav sau ce vrei tu. Dacă ţi-e frică să te vaccinezi, atunci nu ai ce să lucrezi într-o comunitate în pandemie. E simplu. Eşti ca un soldat care refuză să meargă pe front că nu vrea să încaseze un glonţ! Păi de ce te-am plătit 20 de ani la vreme de pace? Ca să-mi zici că n-ai chef să te duci pe front? Nu aşa merge treaba. Ne-am asumat prin natura jobului nişte obligaţii suplimentare, pentru că există nişte beneficii care vin la pachet cu jobul respectiv. De exemplu, jobul meu de medic presupune să interacţionez cu pacienţii, iar în pandemie asta presupune ca eu să nu devin un risc pentru ei“, explică specialistul.

Vaccinarea nu ne scoate din valul 4

Dar, chiar şi aşa, singură, vaccinarea nu ne va scoate din valul 4. „Dacă azi ne vaccinăm un milion de oameni, mâine nu vom ieşi din val. Pentru că nu aşa merg lucrurile. Vaccinarea nu ne poate scoate din val. Vaccinarea ne-a scos din platoul care a urmat valului 3. Pentru că atunci ne-am vaccinat mulţi – 4 milioane –, iar această rezistenţă indusă prin vaccin s-a manifestat în vară, când cifrele au coborât spre 0. Acest lucru trebuie motivat şi explicat“, mai spune dr. Jurma.

Ceea ce ar trebui să înţelegem însă e faptul că nicio măsură luată de una singură nu va funcţiona. Ele trebuie luate împreună în mod ferm şi încă repede. „Trebuie să revenim la măsurile cu efect imediat. Vaccinarea are efect la 30 de zile, mă ajută pentru ce se va întâmpla peste o lună. Mă ajută certificatul verde începând cu 3 la mie? Păi, de ce am luat această măsură? Din raţiuni de sănătate publică sau ca să ţin deschise afacerile? Cu ce ajută în mod real certificatul verde este testarea. Că te identific infectat şi te scot din circuitul epidemic. O campanie de testare masivă e mult mai utilă decât vaccinarea în acest stadiu“, apreciază expertul. 

Obligativitatea măştii

Cea mai valoroasă şi importantă măsură sanitară rămâne tot masca, adaugă medicul: „Dacă am introduce obligativitatea purtării măştii peste tot unde incidenţa depăşeşte 2 la mie, acesta ar fi un mesaj că lucrurile sunt serioase. Pentru că vedem în jurul nostru cum gradul de conformare a scăzut. Oamenii sunt neglijenţi şi nu mai poartă masca la interior. Mergi în restaurant şi vezi că nici chelnerii nu poartă mască. La rate atât de mari de creştere, pandemia este sensibilă şi, cu măsuri mici, poţi obţine efecte mari. Dacă am reveni la măsurile acestea elementare, efectele s-ar vedea în două săptămâni“, conchide Octavian Jurma. 

Extrageri până la finalul anului

Loteria de Vaccinare se va desfăşura în perioada 1.10.2021 – 31.12.2021 şi constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel: 14 extrageri, respectiv câte o extragere pe săptămână; 3 extrageri, respectiv câte o extragere în fiecare lună; două extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acţiunii.

Vor fi acordate 81 de premii săptămânale (80 de premii săptămânale în valoare de 10.000 de lei plus 1 premiu mare săptămânal în valoare de 300.000 de lei); 3 premii lunare (câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luni în valoare de 100.000 de lei); 2 premii la finalul Loteriei Programului Naţional de Vaccinare, în valoare de 500.000 de lei, respectiv 1.000.000 de lei.  

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite