Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile
0Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).
Concret, organizaţia trage un semnal de alarmă legat modul cum sunt respectate promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) cu privire la implementarea unor politici care vizează pacienţii.
„Deşi în data de 21 noiembrie 2013, în cadrul unei conferinţe publice, dl. Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii, spunea că până pe 15 decembrie 2013 lista medicamentelor compensate va intra în dezbatere publică, nimic nu s-a întâmplat. Deşi cu mai multă vreme în urmă se spunea ca va fi finalizat pachetul de bază pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a se putea construi şi pachetele asigurărilor complementare, lucrurile au rămas undeva în aer. În acest moment, nu se ştie la nivelul spitalelor nici măcar cum vor continua programele de sănătate în 2014, deşi tratamentele se termină la începutul anului", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
În aceste condiţii, susţine sursa citată, îngrijorarea pacienţilor este una „în creştere, pentru că gradul de incertitudine legat de ce îi aşteaptă pe aceştia în anul 2014 este unul foarte mare”.
„Mulţi pacienţi urmăresc îngrijoraţi cum se concretizează promisiunile Ministerului Sănătăţii, dar constata ca in acest moment nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamentele noi sau la serviciile medicale în anul 2014”, se mai arată în comunicatul.
Fără acces la tratamente noi şi în 2014
Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, este de părere, în acest context, că promisiunile făcute de MS pacienţilor sunt „trageri de timp” şi că aceştia nu vor avea acces, în 2014, la noi molecule de tratament compensate.
„Ne aşteptăm ca atunci când Ministerul Sănătăţii prin reprezentanţii ei anunţă un lucru, acest lucru să se întâmple. Iar dacă nu se întâmplă, aceeaşi instituţie trebuie să comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel nu putem decât sa credem ca lucrurile sunt amânate la nesfârşit şi nimic nu se finalizează. Eu, în acest moment, sunt ferm convins că nici în anul 2014 pacienţii din România nu vor avea acces la noi molecule de tratament compensate şi ca toate promisiunile făcute nu sunt decât trageri de timp, în detrimentul vieţii unor pacienţii care au nevoie disperată de soluţii, nu de vorbe”, spune Gănescu.
COPAC se declară cea mai reprezentativă organizaţie a pacienţilor din România, cu 13 asociaţii naţionale care sunt membri în prezent.