Licitațiile pentru sectoarele de plajă, organizate în martie. Când vor fi predate chiriașilor

0
Publicat:

  Licitaţiile pentru sectoarele de plajă vor fi organizate, cu siguranţă, în luna martie, iar până pe 15 aprilie „Apele Române" trebuie să predea aceste zone noilor chiriaşi, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Plajă din Mamaia Foto OPMCTA
Plajă din Mamaia Foto OPMCTA

„S-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care se finalizează procedura pentru licitaţiile pentru plaje, pentru sectoarele unde au expirat contractele de închiriere. A fost nevoie de această ordonanţă şi de o procedură specială, unde termenele sunt scurtate pentru a preda plajele noilor administratori, noilor chiriaşi până pe data de 15 aprilie. Această procedură nouă prevede reducerea termenelor, organizarea licitaţiei la nivel ANAR Bucureşti, prevede posibilitatea încheierii pe doi ani de zile, adică pentru două sezoane. Motivul pentru care vorbim de o pre-perioadă de tranziţie este lipsa PUZ-urilor pentru sectoarele noi de plajă. Acolo, pentru a realiza lucrări de construcţie, chiar şi temporare, constând în infrastructură de energie electrică, de apă curentă, de apă menajeră, de beach-baruri sau de infrastructură pentru sezonul estival, din punct de vedere turistic, este nevoie de reglementare la nivel local prin acest PUZ. Aceste PUZ-uri nu există încă, motiv pentru care doi ani până la finalizarea acestora se va merge pe o soluţie temporară, de închiriere pe termen scurt, după care, cu PUZ-urile în vigoare, să se poată face o dezvoltare pe termen lung durabilă a plajelor din România. În luna martie, cu siguranţă vor fi organizate licitaţiile. Până pe 15 aprilie, ANAR trebuie să predea sectoarele de plajă la noii chiriaşi", a subliniat Tanczos.

Cine stabilește condițiile

Acesta a menţionat, totodată, că Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), alături de Ministerul Turismului, va stabili condiţiile de licitaţie şi condiţiile de punctaj.

Caietul de sarcini va fi vizat şi de Ministerul Turismului. Am avut multe discuţii cu Ministerul Turismului, pentru că ANAR nu este instituţie specializată în activităţi turistice şi stabilirea condiţiilor de licitaţie, motiv pentru care am avut sprijinul Ministerului Turismului şi, împreună cu Ministerul Turismului, ANAR va stabili condiţiile de licitaţie, condiţiile de punctaj. Acolo sunt foarte multe discuţii, inclusiv printre operatorii de la faţa locului. Unii spun că doar hotelierii ar trebui să aibă, alţii spun că ar trebui să aibă oricine posibilitatea să închirieze plaje. Unii vor pentru distracţie, alţii vor pentru activităţi familiare. Deci, e o chestiune foarte complicată, dar, cu siguranţă, împreună cu Ministerul Turismului, se vor găsi soluţiile şi pentru cei care sunt de vârsta noastră, tinerii, şi cei care sunt şi mai tineri sau mai puţin tineri. Se vor obţine toate avizele şi se vor face contractele până la începutul sezonului estival. Cu siguranţă, excepţiile sunt prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă şi se poate finaliza procedura", a susţinut şeful de la Mediu.

Guvernul a aprobat, joi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ordonanţa de Urgenţă privind procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă cu destinaţie turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, prin acest act normativ au fost prevăzute reglementări considerate optime pentru a putea fi desfăşurate în timp util licitaţiile privind închirierea plajelor. De asemenea, această Ordonanţă va reduce impactul negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic şi al activităţilor de turism pe litoralul Mării Negre, realizându-se organizarea corespunzătoare a activităţilor specifice sezonului estival şi îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor turistice şi de agrement.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin ANAR, asigură administrarea în bune condiţii şi exploatarea optimă a suprafeţelor de plajă turistică de la Marea Neagră, susceptibile de închiriere, precum şi îndeplinirea condiţiilor privind realizarea funcţiei turistice a acestor bunuri aparţinând domeniului public al statului. Ţinând cont că în anul 2022 aproximativ 200 de contracte de închiriere a plajei au încetat prin ajungerea la termen şi, în acelaşi timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept pentru care loturile de închiriat au suferit modificări prin cuprinderea acestor suprafeţe noi, este necesară reglementarea condiţiilor de închiriere, în raport de începerea sezonului estival", se menţionează în comunicat.

Reglementarea procedurii de închiriere prin reducerea termenelor asigură posibilitatea atribuirii contractelor de închiriere astfel încât operatorii economici să aibă posibilitatea pregătirii la timp a suprafeţelor de plajă pentru turism, ţinând cont de faptul că la 1 mai 2023 începe sezonul estival, notează MMAP.

Săptămâna trecută, Asociaţia Patronală RESTO Constanţa a acuzat autorităţile responsabile cu managementul şi administrarea plajelor, de nepăsare şi iresponsabilitate în privinţa abordării sezonului Litoral 2023.

„Din păcate, în sezonul 2023, turiştii Litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără şezlonguri, umbrele, beach baruri şi fără toalete - aceste facilităţi nu vor putea fi instalate şi amenajate până la 1 Mai (data fiind dată extrem de întârziată a anunţării şi derulării licitaţiilor), iar după începerea Sezonului orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin Lege", a afirmat Corina Martin, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) şi preşedinte de onoare RESTO.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite