Leonard Cohen cântă de Ziua Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Cohen va concerta din nou la Bucureşti
Leonard Cohen va concerta din nou la Bucureşti

Capitala serbează 553 de ani de atestare documentară, iar Leonard Cohen va concerta sâmbătă în Piaţa Constituţiei. Balkanik Festival, din Grădina Uranus, este un alt eveniment ce nu trebuie ratat.

Bucureştiul este în sărbătoare şi la acest final de săptămână. Cei 553 de ani de atestare documentară vor fi onoraţi cu muzică şi mâncare bună. După Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă „B-FIT in the Street!" şi Gala „Folk You! Florian Pittiş" de săptămâna trecută, sărbătoarea continuă în acest weekend cu festivalul Balkanic Fest, din Grădina Uranus, şi recitalul legendarului Leonard Cohen, din Piaţa Constituţiei, alături de alte spectacole.

Teatrul Nottara din Bucureşti prezintă astăzi, vineri, 21 septembrie, de la ora 19.00, avanpremiera spectacolului regizat de Radu Gabrea, „Maria Callas - La Divina", cu Victoria Cociaş în rolul principal, reluarea, într-o nouă formulă, a unui succes de acum zece ani. Tradus de Antoaneta Ralian, textul dramaturgului american Terrence McNally a fost inspirat de un masterat de canto pe care soprana Maria Callas l-a susţinut, spre finalul vieţii, la Şcoala Juilliard din New York.

Bucureşti, epicentrul balcanilor

Tot astăzi, 21 septembrie, de la ora 14.00, porţile Grădinii Uranus se redeschid pentru a găzdui marea petrecere a toamnei, Balkanik Festival. Evenimentul se află anul acesta la cea de-a doua ediţie şi va avea loc între 21 şi 23 septembrie, într-unul dintre paradisurile uitate ale Bucureştiului, un colţ din centrul vechi al oraşului (Str. Uranus 144, lângă Piaţa de flori George Coşbuc). Este ocazia perfectă pentru a descoperi sau redescoperi, după caz, bogăţia şi diversitatea culturii balcanice.

Bucureştenii vor avea parte de concerte, muzică, târguri şi expoziţii de obiecte tradiţionale fiecărei ţări, fotografie şi pictură pe ceramică. Atmosfera autentică unei sărbători din Balcani va fi completată de bunătăţi la ceaun, precum fasole cu ciolan, costiţă cu varză, gulyas, sarmale cu mămăliguţă, dovleac copt, bragă, cofeturi, dulciuri, totul stropit de un must dulce şi răcoritor preparat pe loc.

Pentru a treia oară la Bucureşti

Sâmbătă, 22 septembrie, canadianul Leonard Cohen va concerta pentru a treia oară în Bucureşti. Romantic incurabil, interpretul de 78 de ani va cânta în Piaţa Constituţiei începând cu ora 20.30. Artistul spune că va prezenta în faţa publicului bucureştean „zece cântece noi, pe care nimeni nu le ştie, dar toţi le vor preţui". Evenimentul este cu atât mai special cu cât România este singura ţară est-europeană în care Cohen va poposi pentru a-şi promova noul său album „Old Ideas". Preţul biletelor variază între 117 lei şi 852 de lei. 

În premieră pentru publicul bucureştean, cvartetul Il Divo din care face parte starul britanic de televiziune Simon Cowell va susţine un spectacol de „operă pop" în cadrul turneului mondial al formaţiei, duminică, 23 septembrie, începând cu ora 20.00, în Piaţa Constituţiei. Cvartetul îi reuneşte pe tenorul american David Miller, baritonul spaniol Carlos Marin şi tenorul elveţian Urs Bühler şi cântăreţul de muzică pop francez Sébastien Izambard.

Zilele George Enescu, la Timişoara

În acest weekend încep Zilele George Enescu. Manifestarea organizată de Filarmonica Banatul şi Consiliul Local aduce, timp de o săptămână, concerte pe gustul melomanilor. Evenimentul debutează vineri seara, cu un concert de muzică latino-americană, sub bagheta dirijorului argentinian Ramiro Arista, care va conduce interpretarea unor partituri de mare popularitate din Mexic, Argentina, Ecuador, Peru, Brazilia şi Columbia.

Festivalul continuă până vinerea viitoare, cu spectacole în fiecare seară, mai puţin joi. Toate evenimentele se desfăşoară la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, de la ora 19.00.

Festivalul berii, la Zărneşti

De vineri 21 septembrie, şi până duminică, 23 septembrie, va va avea loc la Zărneşti (Braşov) „Beer Fest". Alături de bere, vizitatorii se vor putea bucura de produse tradiţionale, preparate din carne, brânzeturi, vinuri, kurtos-kolacs, cozonaci, miere şi turtă dulce, dar şi de exponate lucrate manual de meşteri populari.  Pentru cei mici si cei mari va fi amplasat cel mai mare parc de distracţii cu ateliere de pictură şi creaţie, carusele.

Atmosfera va fi întreţinută de artişti precum Mandinga, Alex Velea, Ellye White, Alb şi Negru. Locul de desfăşurare este Tohanul Nou, în faţă la Lidl.

Filmele festivalului de la Mediaş, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca

Pelicule de la MECEFF - Mediaş Central European Film Festival, un festival organizat între 3 - 6 septembrie şi care l-a avut ca preşedinte pe Radu Gabrea, vor fi prezentate la Bucureşti şi Cluj-Napoca, în perioada 21 - 27 septembrie.

Filmele de la Bucureşti vor fi prezentate la Cinema Studio, iar cele de la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria. Pe 23 septembrie, de la ora 20.30, la Cinema Studio a fost programat filmul regizat de Radu Gabrea, „Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu (Trei zile până la Crăciun)", după un scenariu de Grigore Cartianu, cu Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru în rolurile principale.

Mediaş Central European Film Festival a reunit filme premiate în ţările participante - Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia.

10 lei un bilet la film

Filmele sunt turnate în perioada 1933-2012.  Alte titluri care pot fi vizionate: filmul polonez „Rosa" (în regia lui Wojciech Smarzowski), filmul slovac „Nicky's Family" şi producţia românească „Crulic, drumul spre dincolo". Evenimentul are, la fiecare ediţie anuală, o ţară invitată. 

Intrarea la un film din cadrul acestui festival costă 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii au reducere - 5 lei. Pentru filmele care vor rula zilnic de la ora 15.00, elevii, pensionarii şi studenţii au gratuitate. ; Florina Pop, Dan Boicea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite