La fiecare două zile, un român îşi pierde viaţa într-un incendiu. Cum pot salva vieţi detectoarele de incendiu şi gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare două zile, o persoană îşi pierde viaţa în incendiile produse în locuinţe. Aşa arată cele mai recente statistici publicate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), conform cărora 180 de români îşi pierd anual viaţa în astfel de tragedii.

Sute de persoane au însă de suferit de pe urma incendiilor produse în locuinţe. Soluţia pentru a preîntâmpina astfel de tragedii o reprezintă montarea detectoarelor de incendiu, la fel cum se întâmplă în ţările europene, unde numărul victimelor a scăzut semnificativ.

Printre statele unde montarea acestor instrumente este obligatorie se numără Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Statele Unite ale Americii sau Canada, notează IGSU, care a demarat o amplă campanie de informare şi în România.

La noi, cele mai multe incendii s-au produs în perioada 2012 - 2016 în Bucureşti şi în judeţele Suceava, Bacău, Iaşi, Neamţ şi Prahova. În decursul celor patru ani, incendiile au făcut peste 1.680 de victime, dintre care 659 n-au mai putut fi salvate.

Ce stă la baza incendiilor din locuinţe

Principalele cauze care stau la baza acestor incendii sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%).

„Respectarea regulilor de siguranţă şi, în mod special, curăţarea coşurilor de fum de două ori pe an şi o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, apelarea la persoane autorizate în cazul unor lucrări la instalaţiile electrice sau de gaz, precum şi utilizarea detectoarelor sunt esenţiale pentru prevenirea unor incidente care pot avea urmări grave”, atrag atenţia oficialii de la IGSU.

Potrivit acestora, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare de incendiu este obligatorie în România numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune, precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite