Ipoteza șocantă a unui detectiv de artă din Olanda în cazul furtului tezaurului: „Pe piața neagră nu se fac comenzi, așa cum vezi în filme”

0
Publicat:

Detectivul de artă Arthur Brand susține că doar în filme colecționarii comandă jafuri precum cel din Olanda, în urma căruia au fost sustrase obiecte din tezaurul dacic. El crede că hoții nu vor reuși să vândă piesele și vor fi tentați să le topească, la fel cum s-a întâmplat în Germania, în 2017.

 Arthur Brand susține că muzeul din Drents a fost protejat îndeajuns. FOTO: Muzeul Drents
Arthur Brand susține că muzeul din Drents a fost protejat îndeajuns. FOTO: Muzeul Drents

Renumitul detectiv de artă Arthur Brand, a declarat, într-un interviu pentru Radio România Cultural, că piesele de tezaur furate din muzeul olandez - coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice - nu vor putea fi vândute.

„În realitate, pe piața neagră nu se fac comenzi, așa cum vezi în filme. În cazul de față, au furat coiful poate cu ideea că îl pot vinde. Dar nu vor reuși, pentru că vorbim de un obiect atât de cunoscut la nivel mondial, o piesă foarte frumoasă și importantă. Nimeni nu va dori să o cumpere, pentru că dacă o cumperi, nu o poți arăta prietenilor, nu o poți vinde, nu o poți lăsa copiilor tăi. Nu cred că vor găsi un cumpărător” – a spus el pentru sursa citată. Pentru un cumpărător riscul ar fi prea mare, explică el.

Arthur Brand susține că atunci când se fură obiecte din metale prețioase, există întotdeauna pericolul ca acestea să fie topite. Totuși, expertul arată că dacă piesele ar fi topite pentru a valorifica aurul, pedeapsa ar crește semnificativ pentru infractori.

Mesaj pentru infractori: „nu-l topiți, lăsați obiectele undeva”

„S-ar putea ca hoții să vrea să topească aurul, dar vreau să le spun – și asta spun și în interviurile pe care le dau în Olanda – că ieri am văzut că sunt cel puțin trei hoți implicați. Dacă topesc aurul, vor obține poate 60.000 de euro. Dar dacă sunt prinși – și vor fi prinși de poliția olandeză – vor primi doi sau trei ani de închisoare pentru jaf, iar dacă aurul este topit, vor primi încă trei sau patru ani suplimentari”, a subliniat el.

El e transmite infractorilor că pentru 20.000 de euro – având în vedere că sunt trei persoane - ar petrece șase sau șapte ani în închisoare. „Nu merită. Așa că încerc să transmit acest mesaj prin intermediul presei: «Ați făcut o greșeală. Nu topiți aurul, lăsați-l undeva, abandonați-l acolo, astfel încât să poată fi recuperat, pentru că nu vreți să petreceți șase sau șapte ani în închisoare pentru 20.000 de euro.»”

O recompensă ar putea ajuta

Având în vedere că expoziția „Dacia, imperiul aurului și al argintului” era asigurată pentru mai mult de 30 de milioane de euro de o firma de asigurări olandeză, Arthur Brand recomandă acesteia să ofere o recompensă: „Nu poți înlocui astfel de obiecte, nici măcar cu bani, dar poate compania de asigurări va oferi o recompensă, poate vor spune: «Uite, dacă ai informații, îți oferim 100.000 de euro». Cred că ar fi o idee bună, pentru că atunci poate cineva va vorbi”.

Caz similar, în Berlin. Bunul a fost topit

Întrebat care estea cea mai bună opțiune de recuperare a pieselor, Brand susține că „Poliția e foarte profesionistă și hoții vor fi prinși. E cea mai bună opțiune.”

El a amintit de un caz similar petrecut în 2017, în Germania, când dintr-un muzeu din Berlin a fost sustrasă cea mai mare monedă de aur, care cântărea peste 100 de kilograme. „Din păcate, hoții au topit-o. Trebuie să gândim poztiv, să gândim că hoții nu sunt idioți”, a spus specialistul. 

Un tribunal din Berlin i-a găsit, în 2020, pe trei bărbați vinovați că au furat o monedă masivă de aur de 100 de kilograme din Muzeul Bode. Spargerea s-a dat în 2017, iar moneda, evaluată la milioane de euro, nu a mai fost văzută de atunci.

Moneda, numită „Marea frunză de arțar”, cântărea aproximativ 100 de kilograme și avea o valoare estimată la 3,75 milioane de euro. A fost furat de la Muzeul Bode din Berlin în noaptea de 27 martie 2017 și nu a fost recuperat. Poliția crede că a fost tăiată în bucăți mai mici, deoarece ulterior au găsit particule de aur pe hainele susecților.

Moneda canadiană a fost imprimată cu imaginea Reginei Elisabeta a II-a. A fost una dintre cele cinci din lume realizate de Monetăria Regală Canadiană. Se crede că este a doua cea mai mare monedă din lume.

Doi inculpați, de 23 și 21 de ani, au fost condamnați în calitate de minori și au primit pedepse de patru ani și jumătate de închisoare. Al treilea inculpat condamnat, un gardian de 21 de ani la muzeu, a primit o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și patru luni. Un al patrulea inculpat a fost achitat.

Procesul a durat 41 de zile de judecată. Procurorii au solicitat ca toți cei patru bărbați să primească pedepse cu închisoare de la cinci la șapte ani, în timp ce avocatul a susținut achitarea. 

De ce nu sunt înarmați pazinicii de muzee din Europa de Nord

Brand explică că în muzeele și în băncile din Europa de nord, agenții de pază nu poartă arme pentru că clienții ar putea fi răniți.

Cred că muzeul a fost protejat îndeajuns. Ce poți să faci dacă aruncă în aer ușa și fură în 3 minute piesele, iar poliția vine în 5 minute”, a spus el. Brand a mai precizat că totuși, fiind vorba despre obiecte din aur, poate măsurile nu au fost suficiente.

„Astfel de jafuri se întâmplă peste tot în lume. Nu sunt mai multe în Olanda decât în Germania sau Italia. Întotdeaua vor exista hoți ce vor viza muzee din toată lumea”, spune specialistul. 

El crede că marile muzee trebuie să-și regândească protecția, în contextul în care se pot folosi explozibili: „ În fața unor explozibi puternici nu știu cum te poți proteja”.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite