Institutul Cantacuzino a început pregătirea pentru producţia de vaccin gripal. Demararea fabricaţiei va asigura independenţa ţării în acest domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal.

O echipă formată din aproximativ 150 de operatori recent integraţi în colectivul Institutului Cantacuzino învaţă procedurile şi etapele de producţie, primele teste pe substrat biologic, în vederea realizării loturilor experimentale, necomerciale, de vaccin gripal. „Procesul de instruire va avea caracter continuu, până la atingerea nivelului de performanţă necesar, şi va fi coordonat de specialişti ai institutului”, arată MApN într-un comunicat. 

Potrivit secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Mihai Dan Chirică, la finalul acestui proces de instruire, operatorii Institutului Cantacuzino vor putea trece la realizarea primelor loturi de vaccin gripal. 

Vom asigura independenţa ţării în acest domeniu Mihai Dan Chirică Secretar de stat

„Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru acest proces ireversibil, la finalul căruia să readucem Institutul Cantacuzino la statutul de producător de vaccin gripal. Obiectivul nostru este să facem tot ce e posibil pentru a asigura independenţa ţării în acest domeniul şi, astfel, să fim mult mai bine pregătiţi pentru a face faţă unor situaţii de risc epidemiologic. De aceea, reluarea producţiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în cel mai scurt timp posibil, este o datorie în primul rând faţă de români”, a subliniat Mihai Dan Chirică. 

Trebuie construită linia de fabricaţie

Catalin Bazac, liderul sindicatului „Cantacuzino", nu a putut preciza o dată la care ar putea începe producţia de vaccin. „Este obligatorie ridicarea unei linii de producţie în zona limitrofă a Capitalei pentru că vaccinul nu se poate fabrica în actualul sediu. Cu aproximativ 50 de milioane de euro aceasta ar fi gata într-un timp relativ scurt, de câteva luni”, a precizat Catalin Bazac. 

Liderul sindical a mai declarat că de la începutul acestui an, alte 100 de posturi de cercetător, medic, biolog, biochimist, farmacist, inginer şi personal administrativ au fost scoase la concurs de Institutul Cantacuzino şi că procedurile de recrutare sunt acum în curs de realizare. 

Complexul laborator care poate studia Ebola sau Marburg 

Printre ţintele declarate, cu ceva timp în urmă, de MApN  pentru Cantacuzino se numără şi „operaţionalizarea” laboratorului de tip BSL-4, o dotare foarte rară chiar şi în instituţii similare aliate.  Cu cel mai înalt nivel de sigurantă biologică, un laborator BSL-4 poate lucra cu microbi extrem de periculoşi, care pot cauza epidemii de calibru. 

Două exemple de astfel de microbi ar fi Ebola şi Marburg. Că măsuri de sigurantă în aceste laboratoare putem menţiona că personalul trebuie să poarte echipament de protecţie individuală şi un costum complet pe corp, cu aer comprimat şi cu presiune pozitivă. Oricum, un laborator BSL 4 este izolat într-o clădire separată şi beneficiază de surse dedicate de alimentare şi canalizare.    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite