Iniţiativă legislativă pentru ieftinirea lemnelor de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform uni proiect legisltiv  lemnele de foc ar  putea avea un TVA de numai 5 la sută, faţă de 19 cât este în prezent
Conform uni proiect legisltiv  lemnele de foc ar  putea avea un TVA de numai 5 la sută, faţă de 19 cât este în prezent

Lemnele de foc ar putea să se ieftineacă substanţial dacă va fi adoptat un  proiect legislativ introdus de 22 de deputaţi şi un senator PNL care prevede ca taxa pe valoare adăugată (TVA) la acest tip de produse să se reducă simţitor. Concret, proiectul, care acum se află în discuţii în comisiile de specialitate, prevede ca lemnele de foc să aibă un TVA de numai 5 la sută, faţă de 19 cât este în prezent.

Conform iniţiatorilor, o pondere importantă din familiile din zonele rurale, dar nu numai, continuă să-şi asigure încălzirea locuinţelor cu ajutorul sobelor cu lemne.

În prezent, ritmul de exploatare a lemnului de foc nu asigură necesarul anual pentru gospodării, fapt care influenţează direct nivelul preţului. Iniţiatorii susţin că, de exemplu, numai în ultimii trei ani, preţul final al lemnului de foc a înregistrat creşteri foarte mari, ajungând chiar şi la dublare.

Cei care exploatează au facilităţi, clienţii finali nu

„Ne aflăm, astfel, într-o situaţie absurdă, în care persoanele juridice care exploatează masă lemnoasă pentru prelucrare sau pentru construcţii beneficiază de un ansamblu de facilităţi şi deductibilităţi fiscale, în vreme ce persoanele nevoiaşe, care îşi încălzesc locuinţele cu lemn de calitate inferioară, plătesc cota standard de TVA de 19%.  Pentru acest motiv, precum şi considerând că este mai degrabă o măsură cu caracter  social, propunem ca livrarea de lemn de foc pentru populaţie să fie încadrată în cota redusă de TVA de 5%. Prezenta propunere respectă Directiva  Europeană  privind TVA (2006/ I 12/CE), iar impactul bugetar al aplicării măsurii este nesemnificativ”, susţin iniţiatorii.

52 la sută dintre români stau la gura sobei

Dacă consultăm datele Institutului Naţional de Statistică (INS), putem deduce că adoptarea proiectului va influenţa bugetul a milioane de români. Astfel, conform INS, numai 23,04% din locuinţe mai dispun de încălzire centrală, iar din acestea 98,13% sunt racordate la sistemul naţional de termoficare, restul de 1,87% fiind racordate la reţele de bloc. Practic, restul de peste 75 la sută din români au sisteme individuale de încălzire, centrale termice şi sobe. În concluzie, analizând datele INS legate de structura locuinţelor după tipul echipamentelor de încălzire la nivelul întregii ţări, se observă o pondere importantă a sobelor de încălzit (52,90%), urmată de sobele de încălzit/gătit (21,23%).

În acest context, interesantă este şi structura combustibililor folosiţi, la nivel naţional, în locuinţele dotate cu sobe  de încălzit: 73,02% folosesc lemne de foc şi biomasă, iar 0,71% utilizează cărbuni şi alţi combustibili solizi.

Oricum, conform datelor Institutului Naţional de Statistică,  în mediul rural preponderenţa acestor sisteme de încălzire individuală pe bază de lemne de foc şi de biomasă este şi mai mare ajungând la 91,86%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite