INFOGRAFIE România ignoră recomandarea UE antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce aproape toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) au adoptat cererea Consiliului UE privind limitarea fumatului până la 30 noiembrie 2012, România nu a luat-o în seamă.

O recomandare a Consiliului Uniunii Europene, formulată încă din 2009, interzice fumatul în spaţiile publice închise şi deschise, cum ar fi parcurile pentru copii, instituţiile de învăţământ, taxiurile sau maşina de serviciu.

În ceea ce priveşte restaurantele, proprietarii care permit fumatul ar trebui să interzică accesul minorilor. Excepţie de la aceste interdicţii fac cluburile, discotecile şi barurile.

Deşi Consiliul a stabilit ca termen-limită pentru adoptarea măsurilor antifumat data de 30 noiembrie 2012, respectiv o perioadă de trei ani, România a ignorat această recomandare, în timp ce aproape toate statele membre UE au adoptat-o la timp.

România şi Cehia, pe lista neagră antifumat

Recomandarea Consiliului nu a fost obligatorie, însă nu este frumos că noi nu am respectat-o. România şi Cehia sunt singurele state din Uniunea Europeană care nu au adoptat această cerere. La noi există un proiect de lege în sensul acesta, însă este blocat, poate noul Parlament îl va adopta“, a explicat pentru „Adevărul“ Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, un program derulat în toate statele UE.

În prezent, în România fumatul este interzis în spaţiile publice, cum ar fi mallurile, supermarketurile şi hipermarketurile, în mijloacele de transport în comun, în spitale şi şcoli.

În plus, la 1 iulie 2008 a fost adoptată o altă măsură pentru descurajarea fumatului: comercializarea pachetelor de ţigări cu avertismente de sănătate, semnalate cu ajutorul pictogramelor, măsură luată la nivel european.

Proiectul de modificare a actualei legislaţii, iniţiat în februarie 2011 de deputatul Manuela Mitrea, prevede măsuri similare cu cele recomandate de Comisia Europeană: „Nu s-ar mai fuma în şcoli, în spitale, în vecinătatea lor, în locurile de joacă pentru copii, în taxi, în autobuz sau maşina de serviciu, însă ar fi permis în zonele de distracţie (cluburi, baruri), iar restaurantele în care se fumează nu vor avea voie să primească minori”, sintetizează parlamentarul de Constanţa iniţiativa sa. Sancţiunile pleacă de la 300 de lei, pentru persoane fizice şi ajung până la 5.000 de lei, pentru patroni.

Proiect abandonat la Camera Deputaţilor

Manuela Mitrea spune că este singurul proiect care încearcă să transpună cerinţele europene, însă a rămas blocat din iunie 2011 la Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, cameră decizională, după ce a trecut de Senat.

  Recomandarea Consiliului nu a fost obligatorie, însă nu este frumos că noi nu am respectat-o.Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat

„Oricum, legea va fi reluată în prima sesiune şi vom verifica să fie toate recomandările europene“, a declarat Mitrea pentru „Adevărul“.

Şi deputatul Rodica Nassar, fost preşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, ea însăşi fumător, susţine iniţiativa şi spune că, deşi au avut alte priorităţi sesiunea trecută, „legea va fi aprobată rapid în prima sesiune“, pentru că „trebuie să ne adaptăm legislaţia la cerinţele UE”.

fumatul in ue

Interdicţii în alte ţări UE

În ceea ce priveşte fumatul în alte state din Uniunea Europeană, condiţiile impuse sunt mult mai stricte, cel puţin legal, potrivit celei mai recente analize a Comisiei Europene, din mai 2011.

De exemplu, Grecia este singura ţară din UE care a interzis în totalitate fumatul la locul de muncă, în restaurante, baruri, instituţii de învăţământ, instituţii sanitare, mijloace de transport în comun, hoteluri, zone rezidenţiale şi închisori.

La fel şi în Spania, unde fumatul este strict interzis la locul de muncă, în restaurante, baruri, instituţii de învăţământ, instituţii sanitare şi mijloace de transport în comun, iar în hoteluri, zone rezidenţiale şi închisori se poate fuma doar în spaţiile special amenajate.

Portugalia şi Ungaria sunt singurele ţări care nu interzic fumatul decât în mijloacele de transport în comun, iar în Italia, pasionaţii de tutun îşi pot aprinde ţigările doar în spaţiile special amenajate.

Bulgaria a permis fumatul la locul de muncă, în instituţii de învăţământ, instituţii sanitare, hoteluri, zone rezidenţiale şi închisori în spaţiile special amenajate, singurul loc în care acest viciu este strict interzis fiind mijloacele de transport în comun.

Recomandările europene

Consiliul UE a recomandat statelor membre, încă din 2009, o serie de măsuri restrictive prin care nefumătorii să fie cât mai puţin expuşi la fumul de ţigară, iar numărul fumătorilor să scadă:

  • să asigure o protecţie eficientă împotriva expunerii la fumul de tutun în locurile de muncă închise, în mijloacele de transport public, în toate spaţiile închise şi, după caz, alte spaţii publice
  • să elaboreze şi să consolideze strategii şi măsuri vizând reducerea expunerii copiilor şi adolescenţilor la fumul de tutun
  • să completeze politicile antifumat prin măsuri de sprijin, cum ar fi promovarea sevrajului tabagic şi a tratamentului adecvat al dependenţei de tutun şi introducerea unor avertismente combinate referitoare la sănătate
  • să elaboreze, să pună în aplicare, să actualizeze şi să reexamineze periodic strategii, planuri sau programe multisectoriale globale de control al tutunului, care să abordeze, printre altele, problema protecţiei împotriva fumului de tutun în toate spaţiile accesibile publicului larg sau în locurile cu o utilizare colectivă.
Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite