Indemnizația care nu a crescut de la 1 septembrie, deși are legătură cu pensia. „Au venit pensionari să ne întrebe de ce”

0
Publicat:

O indemnizație care se acordă unei categorii speciale de pensionari din sistemul public rămâne neschimbată și după recalculare, deși are legătură cu pensia. Explicația vine de la reprezentanții Casei de Pensii.

Pensionarii beneficiarii s-au adresat caselor de pensii pentru a afla ce se întâmplă FOTO: arhiva
Pensionarii beneficiarii s-au adresat caselor de pensii pentru a afla ce se întâmplă FOTO: arhiva

Pensionarii sistemului public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică și beneficiari de indemnizație acordată în baza Legii nr. 8/2006 încep să întrebe la casele județene de pensii de ce indemnizația nu a fost majorată. Este vorba de pensionarii care în urma recalculării au primit, în luna septembrie 2024, o pensie în cuantum mai mare, în schimb indemnizația pe care o încasează în calitate de creatori a rămas neschimbată. Acești pensionari au desfășurat activități de creație: dansatori, coriști, soliști, jurnaliști etc. Această indemnizație a fost, până în luna august 2024, jumătate din cuantumul pensiei, crescând de fiecare dată când se înregistra o majorare a valorii punctului de pensie.

Raportarea la valoarea punctului de pensie (care a rămas neschimbată de la 1 ianuarie 2024) este și motivul pentru care indemnizația rămâne deocamdată la nivelul pensiei din august 2024, transmit reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, s-a abrogat, de la 1.09.2024 intrând în integralitate în vigoare noua legea a pensiilor - Legea nr. 360/2023. În noua lege, în schimb, nu mai există noțiunea de punct de pensie, apărând o noțiune nouă: punctul de referință. Având la bază acest punct de referință s-a procedat la recalcularea pensiilor, iar în cazul majorării pensiilor noul cuantum nu poate constitui referință pentru stabilirea cuantumului indemnizației acordate conform Legii nr. 8/2006.

Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, prevedea la art. 94 alin.(1):

"(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie."

De asemenea, Legea nr. 8/2006, republicată, prevede la art. 1 alin. (4): "Cuantumul indemnizației se modifică ori de cate ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie."

Prin urmare, indemnizația lunară se majorează odată cu majorarea pensiilor, urmare a majorării valorii punctului de pensie și reprezintă 50% din cuantumul pensiei aflat în plată.

Pe de altă parte, (…) Legea nr. 263/2010 a fost abrogată prin intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, care prevede la:

- art. 83 alin. (1):

"(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință";

-art. 84 alin. (1), (2) și (6):

"(1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării in vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv nivelul 25.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.

(6) În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzută pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majorează cu 13,8% și este de 2.032 de lei";

-art.144 alin. (1):

"(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154."

În considerarea celor prezentate anterior, se constată că:

- indemnizația acordată în temeiul Legii nr. 8/2006 a fost majorată la data de 01.01.2024, odată cu majorarea valorii punctului de pensie, conform art. 84 alin. (6) din Legea nr.360/2023;

- valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2024 nu s-a modificat.

În consecință, operațiunea de recalculare a pensiei prevăzută la art. 144 din Legea nr. 360/2023 nu are efect asupra cuantumului indemnizației stabilite în baza Legii nr. 8/2006, republicată.

De asemenea, se constată că noțiunea "valoarea punctului de pensie" nu se mai regăsește în Legea nr. 360/2023, situație în care, în prezent, nu mai există temei legal pentru majorarea indemnizațiilor stabilite în baza Legii nr. 8/2006, republicată”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt.

La CJP Olt s-au prezentat mai mulți beneficiari de indemnizație pentru a primi lămuriri cu privire la cuantumul rămas neschimbat în ciuda faptului că pensia lor a fost majorată. „Au venit să ne întrebe de ce”, confirm reprezentanții instituției.

La 1 septembrie 2024, în baza de date a CJP Olt erau 419 beneficiari de indemnizație stabilită conform prevederilor Legii nr. 8/2006.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite