În ziua cu cele mai multe decese din cauza Covid-19, Valeriu Gheorghiţă trage un semnal de alarmă: Parlamentarii sunt frânarii vaccinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are printre cele mai mici rate de imunizare anti-COVID din UE
România are printre cele mai mici rate de imunizare anti-COVID din UE

Vom avea aceeaşi populaţie vulnerabilă la infecţie dacă, pe lângă măsurile de restricţie aplicate de autorităţi, nu vor fi făcute eforturi de creştere a ratei de imunizare prin vaccin a angajaţilor, a avertizat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, care susţine că Parlamentul nu vede urgenţa epidemiologică a României din moment ce a decis să nu urgenteze aprobarea legii certificatului verde obligatoriu.

Vom avea aceeaşi populaţie vulnerabilă la infecţie dacă, pe lângă măsurile de restricţie aplicate de autorităţi, nu vor fi făcute eforturi de creştere a ratei de imunizare prin vaccin, a avertizat ieri col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19.

Avertismentul a fost lansat în condiţiile în care Parlamentul a respins urgentarea aprobării legii certificatului verde obligatoriu. În plus, dezbaterea proiectului de lege a fost întârziată semnificativ după ce conducerea Camerei Deputaţilor a decis să o trimită pentru raport la şase comisii. Săptămâna trecută, proiectul de lege fusese respins de Senat.

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înţeleg că nu avem o urgenţă epidemiologică şi cred că ceea ce semănăm în momentul de faţă, asta o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care îl înţeleg ca om şi coordonator al campaniei de vaccinare. Cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, să fie logice încât, pe de o parte, să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivel populaţional, dar în egală măsură să stimuleze rata de vaccinare. Dacă măsurile noastre sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar în niciun fel nu reuşim să creştem rata de acoperire vaccinală, vom avea aceeaşi populaţie receptivă şi susceptibilă la îmbolnăvire în perioada lunilor următoare. Situaţia nu se va schimba. Trebuie să avem o viziune în momentul de faţă nu pentru o lună, nu pentru două luni, ci pentru perioada lunilor următoare şi chiar anul viitor”, a explicat Gheorghiţă.

52.000 de persoane vaccinate în weekend 

Între timp, la maratoanele organizate la finalul săptămânii în Bucureşti şi în 14 judeţe s-au imunizat 52.000 de persoane: „În ceea ce priveşte Maratonul de vaccinare pentru viaţă din municipiul Bucureşti, în weekendul 29-31 octombrie au fost vaccinate aproape 18.000 de persoane. De asemenea, tot în acest weekend au fost desfăşurate în 14 judeţe alte evenimente de tip maraton de vaccinare unde au fost vaccinate peste 34.000 de persoane”, a precizat Valeriu Gheorghiţă. Acesta a adăugat că, în mediul rural, au fost vaccinate peste 2.900 de persoane de către echipele mobile. 

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă a anunţat şi ce se va întâmpla cu vaccinarea copiilor sub 12 ani. „În mod deosebit vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi ferm recomandată celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, şi aici vorbim de obezitate, diabet, afecţiunile cronice renale, afecţiunile neurologice, Sindromul Down, care ştim că, din păcate, cresc riscul de zece ori de deces în cazul maladiei COVID-19, dar şi alte afecţiuni neoplazice, cum ar fi bolile onco-hematologice, leucemiile, limfoanele ş.a.m.d., copiii care sunt în evidenţă cu tratamente care scad răspunsul imun. Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, în funcţie de rapoartele de risc-beneficiu, şi aici vom vedea toate aceste date pentru că Centrul European de Control al Bolilor va face acest raport, va face această evaluare de risc-beneficiu tocmai pentru a vedea cât se poate de clar care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii, pentru că acest lucru ne interesează foarte mult”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. 

El a precizat că probabil până la jumătatea lunii decembrie, acest vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani va fi recomandat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Call-center pentru vaccinaţii cu datele furate  

Gheorghiţă a explicat modul cum pot fi reintroduse în Registrul Naţional persoanele vaccinate ale căror date au fost suprascrise şi nu îşi pot genera certificatul digital: „Pentru această situaţie, există un număr de call-center, disponibil la nivel naţional: 021.414 4425, acolo se vor obţine toate informaţiile. Din punct de vedere practic, se trimite copie după adeverinţa de vaccinare şi copie după cartea de identitate, acolo se verifică dacă persoana respectivă este în Registrul Electronic Naţional al Vaccinării, se identifică centrul, pentru că pe adeverinţă se menţionează centrul de vaccinare unde a fost vaccinată persoana respectivă, dacă nu figurează în Registrul Electronic Naţional al Vaccinării, se verifică în centrul de vaccinare documentele pe care le-am menţionat, şi anume faptul că persoana a semnat consimţământul informat şi a efectuat chestionarul de triaj, practic au fost completate aceste documente, care nu fac altceva decât să ateste că într-adevăr persoana a fost în centrul respectiv, şi atunci se reintroduc aceste date în registru şi se poate genera certificatul digital”. 

STUDIU: Masca şi distanţarea reduc spectaculos transmiterea SARS-CoV-2 

Purtarea măştii şi păstrarea unei distanţări de doi metri în mijloacele de transport în comun scad transmiterea noului coronavirus în proporţie de 98%, arată un studiu efectuat de specialişti din Coreea de Sud şi publicat în „Science Advances”. Cea mai eficientă metodă rămâne purtarea măştii, potrivit aceleiaşi surse. 

Totodată, studiul menţionează că statul acasă, reducerea călătoriilor non-esenţiale şi păstrarea distanţării permanente faţă de cei din jur au de asemenea o mare importanţă în întreruperea lanţului de transmitere. 

Correa de Sud a fost una dintre primele ţări afectate de focare de COVID-19, consemnează cercetarea, dar măsurile de izolare adoptate de guvern au reuşit să controleze răspândirea virusului. Acestea au fost combinate cu o testare masivă şi urmărire strictă a contacţilor, cu restricţii de călătorie, măsuri de carantină şi de păstrare a distanţării sociale. 

În Coreea de Sud, sistemul de transport public este alcătuit din trenuri urbane şi autobuze, care oferă condiţii de călătorie convenabile şi sigure pentru cetăţeni. De la izbucnirea epidemiei de COVID-19, nevoia de călătorie cu serviciul public de transport a scăzut brusc, mai ales după ce guvernul a ridicat nivelul de alertă de boli infecţioase la „grav” pe 23 februarie. Pentru a redeschide economia în condiţii de siguranţă, accesul la serviciul public de transport era esenţial, dar totodată riscant. 

În consecinţă, noi norme de funcţionare au fost concepute de guverne – inclusiv de cel al Coreei de Sud – pentru a-i ajuta pe oameni să călătorească în condiţii de siguranţă epidemiologică. 

Aceste norme includ măsuri precum menţinerea distanţei de siguranţă faţă de ceilalţi cât mai mult posibil, purtarea unei măşti medicale, evitarea călătoriilor în orele de vârf şi a aglomeraţiei în locuri publice. 

Call-center pentru testarea COVID-19 în Capitală 

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti anunţă două noi metode alternative de programare pentru testarea la domiciliu, pe lângă apelul prin serviciul unic de urgenţă 112. Prima este programarea prin call-center la numărul 021/9462, iar a doua este online, pe baza unui formular la adresa dspb.ro/formular-programare-test-covid-19. Rămâne în vigoare regula că numai cei care au simptome specifice infecţiei cu SARS-CoV-2 pot solicita astfel de testări la domiciliu, care se fac prin intermediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu personal special desemnat. Testele sunt gratuite pentru cei care au simptomatologie specifică COVID-19.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite