Imaginile care au făcut înconjurul planetei: Diferenţa enormă între plămânii unui bolnav COVID nevaccinat şi cei ai unui vaccinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plămânii unui pacient vacccinat infectat cu tulpina Delta (Stânga), faţă de plămânii unui nevaccinat.Imagine: Twitter / Faheem Younus, MD
Plămânii unui pacient vacccinat infectat cu tulpina Delta (Stânga), faţă de plămânii unui nevaccinat.Imagine: Twitter / Faheem Younus, MD

Un medic din SUA şi-a propus să arate cu ajutorul radiografiilor pulmonare de la doi pacienţi COVID-19 care este diferenţa dintre o persoană vaccinată şi una nevaccinată, atunci când ambele se infectează cu tulpina Delta. Medicul american a explicat că şi cei vaccinaţi pot face forme uşoare de COVID-19, însă pe cei nevaccinaţi îi aşteaptă saloanele de terapie intensivă.

Dr. Faheem Younus, medic la Upper Chesapeake Healthm Universitatea din Maryland, SUA, este specializat în medicină internă şi boli infecţioase. Acesta a publicat pe contul său de Twitter, pentru comparaţie, două radiografii: una care arată plămânii unui pacient COVID-19 nevaccinat, ai cărui plămâni sunt afectaţi de boală, iar alta a unui pacient COVID-19 vaccinat, care a dezvoltat o formă uşoară şi ai cărui plămâni prezintă un contur regulat. 

Plămânii pacientului nevaccinat aproape că nu se observă în radiografie, dar ce se poate vedea sunt electrozii pe care îi are lipiţi pe piept, semn că radiografia a fost făcută în timp ce pacientul era conectat la aparate, probabil pe un pat de terapie intensivă.

„Da, puteţi să vă îmbolnăviţi de COVID-19 dacă v-aţi vaccinat, dar de obicei este vorba despre o formă uşoară”, este comentariul lui dr. Faheem Younus care însoţeşte fotografia.

Medicul de la UCH explică şi evoluţia pandemiei cu tulpinile de anul trecut, centralizată de WorldOmeters.info pe baza datelor din întreaga lume. Dr. Faheem Younus scrie că virusul a avut nevoie de mai bine de 300 de zile pentru a se răspândi la primele 50 de milioane de cazuri, de 80 de zile pentru a-şi dubla numărul de infectări (100 de milioane). De la această cifră, tulpinile de anul trecut ale SARS-CoV-2 au avut nevoie de câte trei luni pentru a creşte numărul de infectări cu 50 de milioane. 

Profesor UBB: Şeful Executivului să asculte de specialişti 

Tulpina Delta este de două ori mai infecţioasă decât tulpina iniţială din Wuhan, China, şi cu 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, cea responsabilă pentru valul 3 al pandemiei, spune, la rândul său, Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca. 

„Ministerul Sănătăţii transmite mesajul potrivit, şi anume: vine tulpina Delta, vine valul 4, trebuie să fim atenţi. Or, aici şi primul ministru putea să îşi alinieze discursul, să se focalizeze puţin şi pe partea de pericol care ne aşteaptă în toamnă (…) şi să transmită mesajul: nu mai relaxăm lucrurile, aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Să se focalizeze pe suport pentru spitale, mai ales în judeţele cu o rată mică de vaccinare şi pe şcoli. Dacă vrem ca şcolile să funcţioneze faţă-în-faţă e nevoie de sistem de ventilaţie, de distanţare. (…) Consider că abordarea CNCAV şi a Ministerului Sănătăţii sunt corecte în acest moment, iar primul ministru ar trebui să îşi ajusteze şi el discursul la părerea specialiştilor”, a declarat Răzvan Cherecheş.

Profesorul face referire la declaraţia premierului Florin Cîţu de marţi, când acesta anunţa „relaxări, nu restricţii” de la 1 august, în timp ce ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a avertizat că „valul 4 va fi al celor nevaccinaţi”, iar Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV) i-a prevenit pe români cu privire la explozia de cazuri noi din Marea Britanie, un stat unde acoperirea vaccinală cu schema completă e de 54% (68% cu cel puţin o doză), faţă de România, unde abia 24,5% din români sunt complet imunizaţi (23,5% cu cel puţin o doză).

Cum se explică decalajul de o lună şi jumătate dintre Europa şi România 

„Dacă aş fi în locul celor de la Ministerul Sănătăţii, eu aş concentra testarea în judeţele cu rate mici de vaccinare, pentru că acolo vor creşte cazurile prima dată şi acolo vom avea focare, care se vor răspândi în judeţele din jur. M-aş concentra pe testarea rapidă antigen care, deşi e mai puţin precisă decât testarea RT-PCR, poate fi aplicată mai rapid şi la scară mult mai mare. Ar trebui să testăm antigenic masiv în populaţie ca să reuşim să prindem focarele din timp. Cu actuala rată de transmitere a tulpinii Delta nu ne mai putem permite să amânăm lucrurile”, spune prof. Răzvan Cherecheş. 

Cercetătorul arată că decalajul epidemiologic dintre Occident şi România este cam de o lună şi jumătate, ceea ce însemnă că explozia de cazuri noi la care asistă Marea Britanie acum se va vedea şi în România în luna septembrie. Acest lucru s-a văzut şi în valul 3 al pandemiei.

„A durat cam o lună până când tulpina Delta s-a mutat dinspre Marea Britanie către centrul Europei şi probabil că în luna august va deveni dominantă (n.r. – responsabilă pentru peste 50% in noile infectări) în România şi din septembrie vom vedea o creştere accentuată. Majoritatea celor care ajung la ATI în aceste ţări sunt persoane nevaccinate. Există acest decalaj de o lună şi jumătate între noi şi vestul Europei, deoarece noi suntem mai puţin mobili decât ei”, a spus Răzvan Cherecheş.

Doza a 3-a de ser anti-COVID ar putea veni prea târziu 

Administrarea unei a treia doze de ser anti-COVID persoanelor deja vaccinate – ca un al doilea rapel – face încă obiectul unor dispute la nivel internaţional, dar instituţiile abilitate (în UE – Agenţia Europeană a Medicamentului) nu şi-au dat acordul în legătură cu acest lucru.

Prof. Răzvan Cherecheş spune că studiile, apoi birocraţia de aprobare a dozei a treia ar putea veni spre primăvara anului viitor, în condiţiile în care imunitatea prin vaccinare este apreciată a fi valabilă un număr de 12 luni. Asta înseamnă că până EMA îşi va da acordul, imunitatea cadrelor medicale şi a celor vulnerabili (vaccinaţi în etapele I şi a II a campaniei de vaccinare, ianuarie-martie 2021) va fi pe terminate.

„Deocamdată, nu avem dovezi suficiente care să arate că doza a 3-a are efectul scontat sau că am avea nevoie de ea. Deocamdată sunt discuţii preliminare, avem rezultate preliminare. Şi dacă s-ar pune problema de o doză a 3-a, cel mai probabil va fi în primăvară”, a declarat Răzvan Cherecheş.

Acoperirea vaccinală a României, conform INSP:

acoperirea vaccinala romania iulie

7 din 10 români n-au făcut nici măcar prima doză de vaccin 

Pentru România, discuţiile privind doza a treia ar purea părea pripite, de vreme ce 7 români din 10 n-au făcut nici măcar prima doză de vaccin. În privinţa campaniei de vaccinare, care în ultimele luni s-a blocat la un nivel de câteva mii de administrări pe zi, profesorul Cherecheş spune că autorităţile sanitare nu au făcut nimic nou. 

„E ca şi cum ţi-ai dori să slăbeşti, dar îţi tot propui să te apuci de dietă de săptămâna viitoare. Trebuie făcut ceva chiar de astăzi. De exemplu, ceea ce s-a făcut în alte ţări şi la noi nu: mare parte dintre cei anti-vaccin au o frică de ace şi de injecţii. Orice clip video în care se arată o injecţie, acestor persoane le accentuează frica, pe care ei o înlocuiesc cu narativul în care spun că «eu nu cred în vaccin». E, de fapt, o frică”, a spus Răzvan Cherecheş. Varianta Delta reprezintă deja circa 83% din noile cazuri de COVID-19 în SUA, o „creştere drastică“ survenită în câteva zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite