Ieftinirea medicamentelor nu e resimţită de bolnavi
0Chiar dacă s-au făcut economii prin reducerea preţului la medicamente, încă mai există farmacii care nu îi informează pe pacienţi că pot achiziţiona tabletele la preţ mai mic.
Aşa susţin oficialii din Sănătate, care spun că au făcut şi controale pentru a verifica unde sunt, de fapt problemele.
„Încă mai sunt situaţii nereglate în farmacii, de aceea sunt şi controale periodice, pentru că ni s-au semnalat cazuri cum că oamenii nu plătesc preţul la care ne-am fi aşteptat după reducerea din vară”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Adevărul Live.
Acesta a completat şi că sunt şi situaţii în care pacienţilor nu li s-a comunicat că există o alternativă terapeutică mai ieftină la produsul pe care îl cer.
„Pot fi date sancţiuni, inclusiv pierderea contractului cu casele de sănătate, problema este să ajungem să depistăm toate aceste cazuri”, a mai spus oficialul.
Pe de altă parte, reprezentanţii pacienţilor susţin că ieftinirea nu se simte în buzunarul bolnavului. Dimpotrivă, afirmă aceştia, cei aflaţi în tratament sunt nevoiţi să scoată bani în plus pentru a-şi cumpăra medicaţia.
„Nu s-a resimţit nicio ieftinire. Dimpotrivă, pacienţii noştri care nu dădeau nimic în plus au ajuns să dea lună de lună şi 100 de lei pentru medicamente, din propriul buzunar. În realitate, această ieftinire a fost o scumpire generată de retragerea de pe piaţă a multor produse pentru că nu mai erau rentabile din punct de vedere economic.
Pacienţii sunt supăraţi că nu mai găsesc medicamentele cu care s-au obişnuit, dar şi pentru că trebuieă să plătească diferenţe de preţ”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România.