Guvernul face demersuri în vederea relocării Agenţiei Europene pentru Medicamente la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Victoria
Palatul Victoria

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, măsurile necesare pentru depunerea candidaturii României în vederea relocării, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

În contextul notificării de către Marea Britanie a intenţiei de ieşire din Uniunea Europeană, agenţiile europene care îşi au în prezent sediul în Marea Britanie/Londra, respectiv Autoritatea Bancară Europeană şi Agenţia Europeană pentru Medicamente, trebuie relocate.

Relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente, organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, reprezintă o oportunitate pentru România, în contextul în care ţara noastră nu găzduieşte, în acest moment, sediul unei agenţii europene. Atragerea unui sediu de agenţie a UE în ţara noastră ar contribui la creşterea prestigiului României ca stat membru şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene.

Potrivit ordonanţei de urgenţă aprobate de Executiv, Secretariatul General al Guvernului, în numele statului român, va realiza demersurile necesare şi va lua măsuri pentru a identifica sau selecta un imobil necesar pregătirii şi participării României la procesul demarat la solicitarea instituţiilor  Uniunii Europene, în vederea relocării unor instituţii/agenţii ale UE.

În cazul în care nu va fi identificat un astfel de imobil, SGG  va iniţia o procedură transparentă şi nediscriminatorie de selecţie pe piaţă a imobilului care să îndeplinească condiţiile solicitate de instituţiile  Uniunii Europene. Procedura de selecţie se stabileşte prin ordin al secretarului general al Guvernului, care va fi publicat în Monitorul Oficial.

Ulterior derulării procedurii şi selectării imobilului, Secretariatul General al Guvernului va lua măsurile necesare în vederea includerii imobilului respectiv în dosarul de candidatură a României. Actul normativ aprobat prevede că, în situaţia câştigării de către România a procesului de relocare, contractul de închiriere se negociază şi se încheie între instituţia/agenţia UE şi proprietarul imobilului.

Până în prezent, 20 de state membre UE au prezentat oferte de găzduire a agenţiilor-10 state pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente, 2 state pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene şi 8 state pentru relocarea ambelor agenţii. România, Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Slovacia se numără printre statele care nu găzduiesc în acest moment sediul unei agenţii europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite