Guvernul aprobă o platformă pentru publicarea rezultatelor cercetărilor plătite de stat şi a informaţiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele cercetărilor plătite din bani publici, dar şi informaţiile considerate de interes public vor putea fi accesate online, pe o singură platformă, care va asigura şi accesul gratuit la legislaţia naţională şi la unele date despre sistemul medical, a anunţat, marţi, ministrul delegat Aurelia Cristea.

Ministrul delegat pentru Dialog Social a arătat că rezultatele cercetărilor finanţate din bani publici, dar şi informaţiile de interes public care se transmit din oficiu, vizate de Legea 544/2011, vor putea fi accesate online, aceste măsuri fiind incluse în Planul Naţional de Acţiune iulie 2014 - iunie 2016 al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, aprobat în şedinţa Guvernului de marţi, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului Aurelia Cristea, documentul mai conţine şi alte angajamente asumate, precum asigurarea accesului gratuit la toată legislaţia naţională, creşterea transparenţei în cheltuirea banilor publici, cu implicarea şi colaborarea societăţii civile, dar şi creşterea calităţii şi a numărului de date deschise publicate de instituţiile publice.

"Planul asumat de Guvern conţine un set de măsuri concrete care vor fi implementate, în parteneriat cu societatea civilă din România. (...) Practic, adoptarea Planului demonstrează că Guvernul îşi asumă acel tip de parteneriat activ pe care societatea civilă îl aştepta din partea sa", a declarat Cristea.

Informaţii publice centralizate

"Prin Plan, Guvernul îşi asumă proiecte precum publicarea centralizată a informaţiilor de interes public pe o singură platformă, asigurarea accesului online gratuit la legislaţia naţională, colaborarea cu societatea civilă pentru a îmbunătăţi transparentizarea procedurilor de achiziţii publice, publicarea în sistem deschis a studiilor şi rezultatelor cercetărilor finanţate din fonduri publice, dar şi publicarea unor date care ţin de sistemul medical. Prin votul dat astăzi, membrii Guvernului şi-au asumat implementarea tuturor acestor măsuri până în iulie 2016", a mai spus Cristea, citată de Mediafax.

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership - OGP) este un acord internaţional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE Guvernul a aprobat amnistierea pensionarilor şi a mamelor. Nu sunt însă vizaţi cei care au obţinut veniturile ilegal

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite