GALERIE FOTO Superafacere: hotel decorat ca-n Epoca de Aur
0Turiştii care trec pragul unei pensiuni din localitatea Sibiel, judeţul Sibiu, pot să doarmă în Muzeul Comunismului, o cabană decorată cu diverse obiecte care amintesc de vremurile dinainte de ’89.
Ca să ajungi la Sibiel, localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri de Sibiu, trebuie să intri din drumul naţional 1 pe drumul judeţean 106, prin Orlat, după care sub ochii turistului dornic de linişte, de autentic şi de poveste încep să curgă peisaje de o frumuseţe copleşitoare.
Intrarea în sat este vegheată de muzeul de icoane pe sticlă, cea mai mare expoziţie de acest gen din Transilvania. Iar de-a lungul străzilor înguste, răsar în porţi margarete, localitatea fiind renumită pentru agroturism. În satul care numără aproximativ 350 de locuitori sunt peste 40 de pensiuni, Sibielul fiind, după Revoluţie, primul sat agroturistic din România.
Soţii Coldea, Sorin (54 de ani) şi Mioara (57 de ani), fac agroturism din 1996. Au ridicat în timp pensiunea cu opt camere şi două apartamente, afacere de familie, în care au investit în total aproximativ 4 miliarde de lei vechi. Nu au angajaţi, dar îi ajută fiicele lor, iar locul a ajuns extrem de cunoscut, fiind inclus în ghidul internaţional Lonely Planet, publicaţie care lucrează cu Discovery şi care le-a adus foarte mulţi turişti străini.
Plenare, congrese şi steaguri roşii
Dincolo de condiţiile bune şi peisajul de poveste, pensiunea familiei Coldea are o ofertă unică în ţară, care atrage ca un magnet turiştii străini. Într-o căbănuţă cochetă, aflată pe malul râului, Sorin Coldea, profesor de istorie la un liceu din oraşul Sălişte, a amenajat un mic „muzeu al comunismului".
Turiştii care se cazează aici, în marea lor majoritate străini, îşi petrec noaptea printre plenare, congrese, ziare vechi, discuri cu cântece patriotice, cărţi despre Stalin şi Ceauşescu, steaguri sau trompete şi tobe pioniereşti.
Nu lipsesc din decor tradiţionala sticlă de un litru, în care se comercializa pe vremuri vinul de regiune superior, trese, distincţii, insigne, geanta de mers la serviciu „pentru proletari", casetofonul tradiţional, care putea fi cumpărat din shop pe valută, ceasuri vechi ruseşti Popeda şi Slava sau soba metalică, la care s-au încălzit generaţii întregi, înainte de 1989.
Sorin Coldea spune că ideea a venit imediat după Revoluţie, când toată lumea nu ştia cum să scape mai repede de tot ce amintea de „Epoca de Aur".
„Am început să le strâng chiar după Revoluţie. Toată lumea le arunca, eu le strângeam, toată lumea îmi spunea că sunt nebun, eu am făcut o expoziţie. Am decis să fac asta pentru că oamenii uită foarte repede greul din perioada comunistă şi îşi aduc aminte numai de lucrurile frumoase. Întotdeauna există „Pe vremea lui...era aşa..." şi atunci îi dau să citească un congres, un ziar, şi îşi aduce aminte şi de lucrurile mai puţin bune", povesteşte bărbatul.
„Vrem să dormim cu Ceauşescu şi cu Stalin"
Spre surprinderea lui, ideea a prins extraordinar de bine, mai ales în rândul turiştilor străini. Vizitatori din Germania, Italia, Franţa, Anglia, Noua Zeelandă, Australia, Israel sau Statele Unite ale Americii sunt încântaţi şi stau la coadă pentru a-şi petrece noaptea cu Ceauşescu şi Stalin, în căbănuţa de pe malul râului.
„Cel mai mare paradox este când le arăt turiştilor străini toate camerele, care sunt cu baie proprie, şi îi întreb unde vor să doarmă, şi toţi spun că dorm aici. Le spun că aici nu au baie, iar răspunsul invariabil este „Da, dar vrem să dormim cu Ceauşescu şi cu Stalin". Rămâi blocat. E locul unde stai pe pat şi, de lângă Ceauşescu, te uiţi la râu", spune bărbatul, râzând.
Oaspeţi celebri
Pentru o noapte de cazare, preţul este de 50 de lei de persoană, iar în cabană pot dormi cel mult două persoane. De-a lungul timpului, muzeul a primit în vizită oaspeţi celebri, de la ducele de Kent, unchiul prinţului Charles al Marii Britanii, până la prinţul Paul de România, ambasadori sau oameni politici.
Niciunul nu a dormit aici, însă au fost încântaţi de idee, la fel ca şi turiştii străini care trec pragul cabanei. „Am auzit despre Ceauşescu, ştiu despre el că a fost un dictator, în perioada comunistă, şi că folosea banii oamenilor ca să trăiască în lux. Îmi place aici, pentru că este un punct care să amintească ce a fost istoria", spune Kinza Tyrrell, o turistă din Canada.
Prietenul ei, Dorsey Schmidt, este de asemenea încântat. „E bine să ai astfel de colţuri ale nostalgicilor, nu uiţi astfel trecutul şi poate greşelile lui, şi cum te-a afectat trecutul", spune Dorsey.
"Turiştii aleg cabana ornată cu obiecte din comunism, deşi este singura care nu are baie proprie.''
Sorin Coldea proprietarul pensiunii
Vacanţă în fosta vilă a lui Nicu Ceauşescu sau „Ceauşescu Tour"
Nu doar Muzeul Comunismului de la Sibiel le aduce aminte turiştilor care vin la Sibiu de perioada comunistă. La 25 de kilometri de Sibiu, la Sălişte, fosta vilă de vacanţă a lui Nicu Ceauşescu a fost transformată în destinaţie de vacanţă. Aici, turiştii au la dispoziţie în clădirea principală 23 de locuri de cazare, iar preţul este tot de 50 de lei de persoană, pe noapte. Vara, se pot răcori la piscinele complexului, unde adulţii plătesc pentru biletul de intrare 10 lei, iar
copiii, 5 lei.
De asemenea, turiştii pot închiria pentru petreceri, contra sumei de 10 lei pe oră, şi cabana mică, aflată pe malul lacului. De altfel, acesta era locul preferat de relaxare al lui Nicu Ceauşescu. "Avem solicitări, în general persoane din judeţul Sibiu sau din zonă", spune Horaţiu Răcuciu, primarul din Sălişte. Tot pentru turişti, o agenţie din Sibiu organizează „Ceauşescu Tour", un circuit care cuprinde Piaţa Mare, consulatul german unde pe vremuri a locuit Nicu Ceauşescu şi zona Poliţiei, punct fierbinte al Revoluţiei de la Sibiu. Turul durează aproximativ 2 ore, iar turiştii plătesc 14 euro de persoană.