FOTO Ferma de bizoni, varianta all-inclusive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermă de bizoni, safari parc, ţarc de vânătoare, restaurant, pensiuni şi o carmangerie de lux. Toate acestea vor fi realizate de un austriac pe 500 de hectare de teren în Recea Cristur, judeţul Cluj.

BT Bizon Ranch. Aşa se va numi complexul care va cuprinde, pe o suprafaţă de 500 de hectare, în comuna Recea Cristur aflată la 44 de kilometri de Cluj-Napoca, o fermă de 100-120 de bizoni, un safari parc, un ţarc pentru vânătoare şi o crescătorie de sturioni. Nu vor lipsi pensiunile şi niciun restaurant unde se vor putea degusta cele mai delicioase mâncăruri preparate din vânat. De asemenea, vor fi construite un abator şi o carmangerie de produse vânătoreşti exclusiviste.

„Dacă facem tot ceea ce ne-am propus, complexul va fi unic în Europa. Am vizitat foarte multe ferme de bizoni în Germania, Danemarca, Franţa, Belgia, unele aveau magazin de suvenire, altele, restaurante proprii, dar niciuna nu are toate aceste elemente", a explicat pentru „Adevărul" managerul viitorului complex, Constantin Jeican, un tânăr clujean cu studii  de drept comercial la Viena. Acţionarul majoritar al firmei care va face investiţia este omul de afaceri austriac Rudolf Karner. Acesta are o fermă de cerbi în Austria şi a pus bazele, anul trecut, a fermei de bizoni din Ţaga, judeţul Cluj, alături de Kilger Johann, un consultant financiar din München. Acesta din urmă a fost partener la înfiinţarea, în 2010, a unei alte ferme de bizoni în Şinteu, judeţul Bihor. 

Intrarea pe piaţa restaurantelor

„Noul complex vine şi ca urmare a faptului că ferma de la Ţaga, unde avem 120 de bizoni, a devenit prea mică. Vrem să ne extidem. Anul trecut am avut şapte pui, însă anul viitor o să avem mult mai mulţi şi nu vom avea unde să-i ţinem. Ferma de la Ţaga este printre cele mai mari cinci ferme din Europa", a explicat Jeican.

Bizoni în ferma de la Ţaga, judeţul Cluj

Click aici pentru o galerie foto spectaculoasă


Cele mai importante investiţii urmează să fie realizate în următorii doi ani, iar proiectul ar trebui finalizat, în totalitate, în circa cinci ani. „Nu am făcut încă o estimare a investiţiei, însă vrem să accesăm şi fonduri europene", a mai spus managerul. Planurile firmei sunt ca peste doi ani, când numărul de bizoni va creşte îndeajuns, să înceapă tăierea şi livrarea către diferite restaurante.

Până atunci, administratorii au început tratativele cu localurile din ţară. „Avem ca target în special piaţa internă. Până vom ajunge să livrăm din producţie proprie pe piaţa internă,  vrem să creăm o obişnuinţă de consum. În prima fază vom aduce carnea de bizon din Austria, unde negociem acum preluarea unei ferme, ca să pregătim piaţa. Am identificat şi la Cluj două-trei restaurante unde am putea livra carne de bizon.

De asemenea, există la Bucureşti şi la Constanţa asemenea localuri", a susţinut Jeican, care administrează ferma de la Ţaga.

Kilogramul de carne de bizon se vinde cu sume cuprinse între 15 şi 100 de euro, în funcţie de părţile de unde provine, explică administratorul. „Noi vom putea veni cu preţuri mai bune, mai ales că vor dispărea cheltuielile de transport şi vom avea propriul abator", a arătat Jeican. În plus, carnea provenită de la bizoni şi de la alte animale care vor trăi în cele 500 de hectare de la Recea Cristur, fie că este vorba despre cerbi sau sturioni, va fi preparată într-o carmangerie ale cărei  produse de lux vor fi vândute atât turiştilor sau vor fi exportate. 

BT Bizon Ranch, o destinaţie pentru toţi

Pe lângă valorificarea cărnii, administratorul BT Bizon Ranch intenţionează să exporte şi animale vii spre toate colţurile lumii. „E rentabil să vinzi şi bizoni vii. Unul costă, în funcţie de vârstă, între 1.500 şi 2.200 de euro. La Ţaga avem bizoni din Danemarca, Franţa, Anglia şi Belgia. E bine să fie cât mai amestecaţi", a susţinut Jeican. Bizonii aduşi din SUA ajung şi la 6.000 de euro bucata. Se va trece la vânzarea animalelor vii doar peste câţiva ani, când numărul de bizoni va fi îndeajuns de mare. Şi pasionaţii de vânătoare sunt aşteptaţi la Recea, unde va fi amenajat şi un ţarc special pentru ei. „Am ales Recea Cristur pentru că este la 40 de minute de Cluj-Napoca, unde există şi Aeroport Internaţional.  Atât turiştii străini, cât şi clujenii vor putea veni repede la fermă. Nu va fi un obiectiv rezervat numai celor cu mulţi bani.

Un bizon de 2 ani costă în jur de 2.000 de euro

Click aici pentru o galerie foto

Avem ca target de clienţi şi studenţii, şi copiii, care vor putea veni la preţuri mici să viziteze safari parcul, unde vor putea vedea bizoni, cerbi, mistreţi şi alte animale", a mai precizat Jeican. Vinerea trecută, Jeican s-a întâlnit cu primarul din Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, pentru a pune la punct detaliie concesionării terenului. „La sfârşitul lunii octombrie, toate detaliile vor fi puse la punct şi vrem să demarăm investiţia. Am stabilit că vom concesiona 500 de hectare pe 49 de ani", a spus Jeican.

1.500 de euro costă cel mai ieftin bizon, în funcţie de vârstă şi ţara din care provin. Bizonii din SUA ajung şi la 6.000 de euro.

„Dacă facem tot ceea ce ne-am propus, complexul va fi unic în Europa"
Constantin Jeican manager

Dezvoltarea comunităţii locale

Primarul din Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, a susţinut că sprijină această investiţie, mai ales că va duce şi la dezvoltarea comunităţii locale. „Vom angaja localnici, vom cumpăra de la ei diferite produse de care avem nevoi. La Ţaga avem şapte angajaţi permanenţi plus încă vreo opt sezonieri. La Recea vor fi mult mai mulţi angajaţi", a explicat managerul Constantin Jeican.  Acesta nu a precizat cât va fi investiţia, însă se poate face o comparaţie între proiectul de la Şinteu, judeţul Bihor, unde tot un austriac a investit circa 1 milioan de euro într-o fermă de 60 de bizoni, o crescătorie de mistreţi şi două pensiuni.

Carnea de bizon, comoara din farfurie

Carnea de bizon are un nivel al colesterolului scăzut şi mai puţine calorii decât carnea de pui, are cu 75% mai puţină grăsime şi cu 40% mai multe proteine decât carnea de vită, şi este bogată în minerale, proteine şi acizi graşi, fiind şi o sursă extrem de bogată în fier, potrivit studiului  Universităţii Dakota de Sud.

În Vest, există cerere mare pentru carnea de bizon. Unul dintre gurmanzii care preferă bizonul este mogulul media Ted Turner, fostul proprietar al CNN, care creşte peste 55.000 de bizoni. Majoritatea sunt sacrificaţi pentru prepararea produselor de fast-food vândute în lanţul de restaurante Ted's Montana Grill. Cu toate acestea, la Cluj, carnea de bizon este încă ceva exotic. La un restaurant de lux din centrul oraşului, suta de grame de bizon la grătar costă în jur de 40 de lei.

„Noi avem trecut în meniu şi grătar din carne de bizon, însă clienţii noştri nu prea cer aşa ceva. Probabil pentru că nu ştiu cât este de gustoasă această carne", a precizat David Mircea, bucătarul-şef al restaurantului. Kilogramul de carne de bizion variază între 15 şi 100 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite