Video Fost agent KGB explica în 1984 războiul psihologic al URSS. Borțun: „dezvăluirile sunt mai actuale ca niciodată. Rusia vrea să distrugă UE”
0Revoltele din Anglia, protestele vestelor galbene, campania de știri false cu care UE e atacată zilnic, toate au fost explicate într-un interviu dat în 1984 de un fost agent KGB, Yuri Bezmenov. Dezvăluirile șocante de atunci sunt astăzi mai actuale ca niciodată, susține profesorul Dumitru Borțun.

Analiza pe care Dumitru Borțun – specialist în comunicare, profesor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA Bucureşti - a făcut-o pentru „Adevărul”, despre strategia Rusiei de a crea haos în Europa prin dezinformare a început prin menționarea unui cunoscut interviu pe care un fost agent KGB pe nume Yuri Alexandrovich Bezmenov l-a acordat în 1984 presei din SUA.
Fostul agent secret a susținut, atunci, că Rusia are o strategie de a învinge SUA nu pe câmpul de luptă, ci în mintea americanilor.
Fostul agent KGB care a dezertat în Canada a explicat că strategia de subminare ideologică a SUA presupune „o mare operațiune de spălare a creierului” a cărui scop este „să schimbi percepția asupra realității a fiecărui american într-o asemenea măsură încât, în ciuda abundenței de informații, nimeni să nu poată ajunge la concluzii relevante în interesul de a se apăra pe sine, familiile lor, comunitatea și țara lor.”
Subminarea ideologică are patru etape de bază:
Demoralizarea - O persoană care a fost demoralizată nu este în măsură să evalueze informații adevărate și să de deosebească de cele false, a explicat fostul KGB-ist.
Un astfel de proces durează 15-20 de ani și este ireversibil.
„Persoana care a fost demoralizată nu este în măsură să evalueze informațiile adevărate. Faptele nu-i spun nimic. Chiar dacă are în față informații adevărate, cu dovezi autentice, cu acte, cu poze; chiar dacă îl duc cu forța în Uniunea Sovietică și îi arăt un lagăr de concentrare, el va refuza să creadă” – a detaliat fostul KGB-ist.
Ddestabilizarea – În această perioadă de doi până la cinci ani, a afirmat Bezmenov, ceea ce contează este țintirea elementelor structurale esențiale ale unei națiuni: economia, relațiile externe și sistemele de apărare. Practic, Rusia ar căuta să destabilizeze fiecare dintre acele zone din Statele Unite, slăbind-o considerabil.
Criză – ar dura doar până la șase săptămâni pentru a trimite o țară în criză, a explicat Bezmenov. Criza ar aduce „o schimbare violentă a puterii, structurii și economiei” și va fi urmată de ultima etapă, „normalizare”. „Atunci țara este practic preluată, trăind sub o nouă ideologie și realitate” – a concluzionat fostul KGB-ist.
Bezmenov a susținut că 85% din resursele KGB din acea perioadă erau concentrate pe această strategie, rămânând 15% pentru spionajul clasic.
„Mai actual ca niciodată”
Interviul din 1984 este „mai actual ca niciodată”, susține Dumitru Borțun.
Acest proces despre care vorbește fostul agent KGB Yuri Alexandrovich Bezmenov se întâmplă și în UE, spune Borțun: „scopul final este, până la urmă, distrugerea Uniunii, deoarece este un concurent foarte important în plan economic și politic și chiar militar, dacă își face armată. Nu le convine să aibă o mare putere lângă ei.”
Influențarea ideologică sau „războiul psihologic” dus de Rusia în țările pe care vrea să și le subordoneze constă în, explică Borțun: „schimbarea percepției asupra realității a milioane de oameni, astfel încât - în ciuda informațiilor numeroase - ei să nu mai poată să tragă concluzii rezonabile pentru a-și apăra interesele”.
„Când vor să îndepărteze un popor de pe calea integrarii paneuropene, rușii nu i-o spun direct: “ieși din UE!”. Îl flatează, îi aduc aminte de trecutul glorios și îi spune că nu merită tratamentul înjositor al marilor puteri din UE”, a mai explicat profesorul.
Borțun susține că operațiunile Rusiei s-au văzut la Brexit, la protestele jachetelor galbene din Franța, la luptele de stradă din Marea Britanie și le vedem zi de zi în campania de dezinformare anti-UE.

Care este secretul influențării oamenilor?
Lângă Sankt Petersburg există un institut care se numește, în mod ironic, Institutul pentru Studierea Opiniei Publice, care de fapt un instrument pentru influențarea opiniei publice, unde sunt angajați vreo 30.000 de troli din toată Uniunea Sovietică și din alte țări, cum ar fi Belarus, Republica Moldova, explică profesorul.
„De multe ori observăm, pe rețelele sociale, mesaje în limba română de la oameni care nu stăpânesc vine limba română. Sunt trimise de troli plătiți pentru a dezinforma și influența opinia publică. Sunt organizați pe direcții ca într-un minister de externe, direcția Europa Centrală, Europa de Vest, Europa de Nord, Balcanii, Statele Unite”, a detaliat expertul.
Borțun susține că utilizatorilor li se face profil moral-politic pe baza activității online, like-urile de pe rețelele sociale, răspunsurile pe care le dau în discuții, pe baza site-urilor pe care le caută.
„Așa au lucrat, de pildă, când au influențat votul pentru Brexit. Au lucrat cu acei oameni nehotărâți cărora le știau cu profilul și le-au satisfăcut așteptările”, susține Borțun.
Conceptul de „subversiune ideologică”, despre care a vorbit Bezmenov, presupune că „sunt în stare să modeleze concepția despre lume, despre viitor, despre societate a unei întregi generații. Asta fac prin mesajele lor și el a spus că fostul KGB investea 85% din resurse în subversiunea ideologică.”
Despre fazele subversiunii ideologice, Borțun explică: „În primul rând, influențezi percepția. Pe baza percepției, influențezi o anumită atitudine, iar atitudinea se determină comportamentul. Cam astea sunt etapele pe care le urmăresc: de la percepție la atitudine și la comportament.”
De asemenea, „logica unei întregi generații poate fi influențate”, explică Borțun.
„Cam asta s-a întâmplat și cu răscoala vestelor galbene din Franța. Așa se întâmplă și cu războiul de stradă din Marea Britanie. Sunt niște oameni influențați de niște mesaje care vin online”, detaliază el.
Există un element care-ți permite să-i influențezi, relativ ușor, pe oamnei.
„Tu cunoști, de fapt, modul în care gândesc oamenii și ce așteptări au. Dacă știi să le ieși în întâmpinare și le confirmi așteptările, i-ai câștigat, faci ce vrei cu ei. Ori acești oameni erau deja nemulțumiți de modul de viață al imigranților, de faptul că au alte obiceiuri, de faptul că le iau locurile de muncă, de faptul că sunt mai multe lucruri care-i deranjează și e suficient să-i minți, să le spui că băiatul ăla care a omorât cele trei fetițe este imigrant și ai aprins scânteia pentru o explozie, pentru că aerul este deja încărcat”, explică Borțun.
Cum poate fi distrusă UE
Profesorul susține că s-au făcut mai multe studii privind dezinformarea. De exemplu, în mediul bancar, livrezi pe piață un zvon că o bancă ar fi în faliment: „În țările în care oamenii aveau o mare încredere în sistemul financiar-bancar, banca nu a intrat în faliment. În țări în care încrederea era mică, acest zvon a dus la falimentul băncii, deoarece chiar dacă instituția nu era în pericol, faptul că oamenii ș-au retras banii au dus-o la faliment.”
Gândiți-vă că UE este o bancă. „Rusia încearcă să-i convingă pe oameni că este falimentară, fiindcă e o construcție artificială, încalcă drepturile cetățenilor Uniunii Europene, calcă în picioare prestigiu și demnitatea națională. Dacă-i convingi de treaba asta pe oameni, până la urmă chiar să poate destramă. E o profeție auto-realizatoare. Și aici e pericolul. Și statele europene n-au învățat cum să contracareze un o astfel de politică sau un astfel de război”, explică profesorul.
Scopul final al acestei operațiuni este, până la urmă, distrugerea Uniunii Europene, spune expertul. De ce? „Pentru este un concurent foarte important în plan economic și politic. Dacă își va face și armată, va fi un concurent și în plan militar. Nu le convine să aibă o mare putere lângă ei. Preferă să rămână cu China, care este departe și cu America, care e și mai departe, peste ocean. Dar să ai aici Uniunea Europeană lângă tine. Ați văzut cum au reacționat la extinderea NATO!”
Ura, ingredientul esențial al dezinformării
În plus, discursul urii este foarte ușor de promovat pe rețelele sociale, deoarece algoritmii după care acestea funcționează promovează genul acesta de conținut, deoarece îi face pe utilizatori să stea mai mult timp în fața ecranului.
„Oamenii, în primul rând au, aproape toți, frustrări. Puțini sunt oamenii atât de liniștiți ca să privească cu seninătate și cu înțelepciune la ce este în jurul lor. Marea majoritate, din păcate, sunt niște oameni frustrați, sunt niște oameni cu complexe. În loc să-i admire pe alții, îi invidiază. De la invidie mai e un pas până la ură”, explică profesorul.
Astfel, apare un fel de ură socială care nu e neapărat ură de clasă: „Este ura pe acela care are ce nu ai tu sau care este diferit de tine. Există o predispoziție a oamenilor care vine din egoism, din lăcomie, care întoarse pe dos se transformă în invidie, în ură, din păcate. Cei care promovează dezinformarea pe asta se bazează, călăresc pe un vector care există deja”.
Astfel, mesajele sunt croite astfel să vină în întâmpinarea așteptărilor și frustrărilor oamenilor și pot determina extrem de repede revolte de stradă, violențe, infracțiuni.