Florin Piersic: „Eram îndrăgostit de Anghel Şaptecai”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul interpretează rolul principal în seria „Haiducii”, care include filmele „Pintea”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea domniţei Ralu” şi „Săptămâna nebunilor”. Florin Piersic apare în rolurile lui Anghel Şaptecai şi Grigore Pintea, personaje care au lăsat o amprentă puternică în personalitatea sa.

Seria „Florin Piersic – Haiducii” este disponibilă în această lună împreună cu „Adevărul magazin de duminică” la preţul special de 19,99 lei şi conţine toate cele patru filme, dar şi un box special, pentru depozitarea DVD-urilor. Una dintre cele mai notabile replici din cea de-a doua peliculă a seriei, „Haiducii lui Şaptecai”, este „Cuţit, cuţit, cuţit/ de trei ori te-am ascuţit/la tocilă, de pietroi/să tai capul la ciocoi”, rostită de Florin Piersic când e eliberat din ocnă, cu ajutorul haiducilor lui.

Actorul povesteşte că replica nu face parte din scenariul scris de Eugen Barbu, ci a fost una dintre ideile ce i-au venit pe parcurs, în timpul filmărilor. „Am copilărit la Corlata, o localitate din judeţul Suceava. Odată, în timp ce ne jucam, l-am­ lovit pe unul, Gavrilă, iar noi îi spuneam Cioltan”, îşi aduce aminte Piersic. „Şi el urla cât îl ţineau plămânii, de fiecare dată când îl atingeam «Cuţit, cuţit, cuţit/ de trei ori te-am ascuţit/la tocilă, de pietroi/ să tai capul la tâlhari» – asta era iniţial replica, eu am modificat-o doar puţin pentru film”, completează actorul, care recunoaşte că a rostit aceste vorbe de multe ori în film, şi i se întâmplă şi acum să-l oprească oamenii pe stradă să-l roage să reproducă această strigare.

Pelicula „Haiducii lui Şaptecai” a fost filmată în acelaşi timp cu „Zestrea domniţei Ralu” şi cu „Săptămâna nebunilor”, iar în aceeaşi perioadă Piersic era distribuit şi în producţia lui Sergiu Nicolaescu, „Mihai Viteazul”, în care avea rolul lui Preda Buzescu. Totodată, actorul se implica şi în diferite proiecte de teatru. „Vă daţi seama ce greu îmi era să mă împart între filmul lui Sergiu Nicolaescu, să fiu la Rucăr, pentru «Zestrea Domniţei Ralu», şi să mai fac şi teatru? Noroc că eram îndrăgostit de Anghel Şaptecai, iar asta m-a ajutat enorm să duc filmările la bun sfârşit”, conchide actorul.

Mergea la cinema ca să vadă reacţia publicului

image

În filmul „Pintea”, Florin Piersic a interpretat rolul lui Grigore Pintea



Pentru filmul „Pintea”, Florin Piersic s-a văzut nevoit să facă zilnic naveta Bucureşti-Baia Mare. „Mă urcam în maşină, îmi trăgeam cizmele, pantalonii şi mă duceam la filmare. După ce terminam, mă urcam în maşină, fugeam la aeroportul din Baia Mare şi plecam la Bucureşti. Astea erau condiţiile în care am făcut acest film. Dar lucram din pasiune. Eram bucuroşi că oamenii ne arătau pe stradă cu degetul şi spuneau: «uite-i pe Caragiu, pe Piersic, i-am văzut în film aseară!»”, povesteşte actorul.

Când nu juca în spectacole, Florin Piersic obişnuia să meargă la cinematograful Scala, unde rula câte un film în a cărui distribuţie apărea şi el. „Motivul pentru care făceam asta era să văd cum reacţionează lumea în sală. În momentul în care se termina filmul, indiferent care, eu fugeam din sală”, îşi aminteşte râzând „haiducul”.

A vrut să înfieze o fetiţă de nouă ani

Filmările la producţia „Pintea” i-au­ adus însă nu doar notorietate şi mulţumire de sine. El a cunoscut cu această ocazie şi o persoană de care a rămas legat pe viaţă. Piersic îşi aduce aminte că în timp ce filma în prezenţa publicului a observat o puştoaică foarte drăguţă.

„Azi zâmbea un pic, mâine un pic şi era drăguţă foc, avea nişte ochi ca murele. Parcă o văd şi acum, pieptănată cu cărare, îmbrăcată întotdeauna foarte curat, cu o cămăşuţă maramureşeană. Într-o zi, când mă urmărea din nou cu atenţie, i-am făcut semn să se apropie. Ea a venit şi am întrebat-o cum o cheamă”, povesteşte actorul cu emoţie în glas. Tânăra i-a răspuns că se numeşte Maria, că are nouă ani şi că îl urmăreşte cu atât entuziasm pentru că îl iubeşte. Piersic a aflat că fata nu are părinţi şi că este crescută de o soră a mamei sale, pe care a cunoscut-o în aceeaşi zi. Actorul avea atunci 30 de ani şi a fost foarte impresionat să afle că micuţa rămăsese orfană, poveste care l-a marcat profund, întrucât şi el a avut o soră care a murit când avea doar 14 ani. Vorbind cu mătuşa Mariei, el s-a hotărât să înfieze copila, dar la sfatul părinţilor lui, a renunţat la idee. A stabilit însă ca în fiecare lună, când îşi ridica salariul de la Teatrul Naţional, să-i trimită Mariei toţi banii. „Trebuie să vă spun că fata s-a căsătorit în Turnu Severin, are două fetiţe. Pe una o cheamă Floriana şi ,dacă ar fi avut un băiat, i-ar fi spus Pintea”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite