Financial Times: Specialiştii români sunt disperaţi că o Mare Britanie bogată le ia toţi medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii susţin că salariile sunt principalul motiv care îi determină să plece FOTO Adevărul
Medicii susţin că salariile sunt principalul motiv care îi determină să plece FOTO Adevărul

România a ajuns din nou subiect de presă în publicaţiile britanice. De această dată, este vorba de faptul că foarte mulţi medici români îşi desfăşoară activitatea în Marea Britanie. Potrivit Financial Times, românii sunt disperaţi că o Mare Britanie bogată le ia toţi medicii.

Cele mai multe cadre medicale pleacă din ţară din cauza banilor puţini pe care îi primesc medicii. Totodată, notează publicaţia Financial Times, 15.000 de medici au părăsit România în ultimii ani. 

Tocmai de aceea, medicul Florin Chirculescu, şef de secţie la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB), susţine că grijile britanicilor cu privire la ridicarea restricţiilor pentru români pe piaţa muncii din mai multe state nu-şi au rostul. 

„Noi suntem cei afectaţi, nu britanicii. Britanicii se plâng că le vom fura ajutoarele? Sunt speriaţi că vom abuza de NHS ? Este ironic, dat fiind că NHS funcţionează datorită a mii de medici români care lucrează pentru sistemul de sănătate britanic”, a explicat chirurgul. 

Nu mai puţin de 30% dintre medicii rezidenţi au părăsit România în ultimii doi ani, mai spune specialistul. 

La rândul său, profesorul Vasile Asărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) e de părere că emigrarea unui număr aşa de mare de medici români în Occident a paralizat sistemul naţional de sănătate. Astfel, sunt judeţe în care există un singur specialist cardiolog la milioane de oameni.

„Dacă dumneavoastră credeţi că situaţia este rea în Bucureşti, în zonele rurale ea este tragică”, a explicat Astărăstoae, potrivit Agerpres. 

Cei mai mulţi medici români merg spre Franţa, Germania şi Marea Britanie. „Marea Britanie ar trebui mai degrabă să ne mulţumească decât să spună că românii merg în Marea Britanie doar pentru ajutoare”, a declarat şi Mariana Câmpeanu, ministrul muncii. 

Pe aceeaşi temă:

Promisiuni nerespectate

Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Observatorul Român de Sănătate: noul pachet de bază transferă costurile actului de îngrijire pe umerii pacienţilor

Chiar dacă noul pachet de servicii medicale de bază are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este deplasarea unei părţi din costul actului de îngrijire asupra pacientului. Deşi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi, pachetul este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

 Ce servicii medicale prevede noul pachet de bază pus în dezbatere duminică

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal", care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Oficialii au stabilit şi de câte consultaţii vor beneficia tinerii până la 18 ani, dar şi pachetul pentru femeile însărcinate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite