Promisiuni nerespectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a declarat în urmă cu o lună că lista medicamentelor compensate va intra în dezbatere publică până pe data de 15 decembrie 2013, însă, aceasta nu a avut loc. În plus, pachetul de bază pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate nu a fost finalizat pentru a se putea construi şi pachetele asigurărilor complementare. În acest moment, nici la nivelul spitalelor nu se ştie cum vor continua programele de sănătate în 2014, deşi tratamentele se termină la începutul anului.

În aceste condiţii, pacienţii din România sunt îngrijoraţi, deoarece promisiunile Ministerului Sănătăţii nu se concretizează şi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în anul 2014.

“Ne aşteptăm ca atunci când Ministerul Sănătăţii prin reprezentanţii săi anunţă un lucru, acest lucru să se întâmple. Iar dacă nu se întâmplă, aceeaşi instituţie trebuie să comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel nu putem decât să credem că lucrurile sunt amânate la nesfârşit şi nimic nu se finalizează. Sunt ferm convins că nici în anul 2014 pacienţii din România nu vor avea acces la noi molecule de tratament compensate şi că toate promisiunile făcute nu sunt decât trageri de timp, în detrimentul vieţii unor pacienţi care au nevoie disperată de soluţii, nu de vorbe”, a declarat Radu Gănescu, preşedinte COPAC. 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) cuprinde în acest moment un număr de 13 organizaţii naţionale membre: Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Alianţa Naţională de Boli Rare România, Asociaţia Română de Hemofilie, Fundaţia Baylor Marea Neagră, Asociaţia Română a Persoanelor cu Talasemie Majoră, Asociaţia Antiparkinson, Asociaţia pentru suportul pacienţilor cu Tuberculoza MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Prader Willi România, Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România şi Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite