Fenomenul tot mai întâlnit prin care unii șoferi vor să se îmbogățească. Își distrug singuri maşina și înscenează furturi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Arad şi-a distrus singur maşina ca să însceneze un furt. După ce i-a demontat roţile şi bucăţi din caroserie, i-a spart un geam şi a mers la Poliţie să facă reclamaţie. Oamenii legii au găsit, însă, piesele lipsă la locuința sa.

Tentative de fraudă cu furturi fictive de piese auto Foto: Arhivă
Tentative de fraudă cu furturi fictive de piese auto Foto: Arhivă

Firmele de asigurări susțin că tentativele de fraudă de acest gen sunt în creștere. Acest lucru a fost observat și de poliţişti, care au avut tot mai multe cazuri de furturi inventate, fiind un fenomen tot mai des întâlnit.

Şoferii fac reclamaţii pentru dispariţia unor părţi din caroseria maşinii, încercând să primească despăgubiri de la companiile care le-au asigurat automobilele. Doar că ancheta duce tot la ei, iar vinovații riscă să ajungă la închisoare. Aceștia sunt prinși și după ce încearcă să vândă piesele pe care le-au declarat furate.

La nivel de țară sunt destule, în special la mărcile scumpe. Există și o piață neagră a acestor subansamble, care apar pe diverse platforme online de vânzare", spune broker-ul de asigurări Marius Constantinescu pentru Observator News.

Un astfel de caz a fost întâlnit și la Arad unde un bărbat și-a făcut singur maşina praf ca să însceneze furtul. În urma anchetei polițiștilor s-a ales cu dosar penal.

Şoferii speră să obţină de la agenţi constatarea unui furt inexistent, care le-ar aduce o sumă consistentă de la compania la care au poliţa CASCO. Vizate sunt, de cele mai multe ori, piesele auto care pot fi demontate ușor: oglinzile laterale, antenele radio sau GPS, emblemele mașinii sau chiar catalizatoarele.

Încadrarea juridică este cea de înșelăciune, dar evident acest atribuit îi revine organului de urmărire penală. Pedepsele, în forma simplă, sunt destul de reduse. Însă în forma agravată pot ajunge până la 5 ani de închisoare. În cazul în care vorbim de săvârșirea unei infracțiuni de fals, pedepsele pot fi până la trei ani cu executare", explică avocatul Daniel Manolache pentru sursa citată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite