Femeia de la ţară, din gospodărie la meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adela Apostu are 40 de ani, locuieşte în Oreavu, Vrancea, şi este una 
dintre femeile care a dorit să-şi schimbe viaţa, să nu mai fie casnică FOTO: Adevărul
Adela Apostu are 40 de ani, locuieşte în Oreavu, Vrancea, şi este una dintre femeile care a dorit să-şi schimbe viaţa, să nu mai fie casnică FOTO: Adevărul

Aproape 800 de femei din mediul rural au participat la cursuri de calificare gratuite în cadrul unui proiect european, începând cu anul 2010 până acum. Alte 900 au primit consiliere profesională. O sută dintre beneficiarele acestui proiect au reuşit să se angajeze, iar câteva şi-au făcut propria afacere.

"Pentru a obţine rezultate concrete, nu a fost de ajuns să anunţăm că organizăm cursuri de calificare şi să aşteptăm ca femeile să vină. În multe zone, am mers din poartă în poartă să le convingem să participe, în condiţiile în care cursurile aveau loc în sat, aproape de casele lor. Dar priorităţile unei femei de la sat sunt altele: gospodăria, copiii, munca la câmp”, a spus Cristina Chinole, managerul proiectului.

Obiectivul cel mai important al proiectului, dincolo de suportul oferit în căutarea unui loc de muncă, a fost dorinţa echipei Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural, care a derulat proiectul "Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural”, a fost aceea de a schimba mentalităţi şi de a combate discriminarea şi stereotipurile vizavi de rolul femeii în societate şi familie.

„Prejudecăţile încă guvernează lumea satului românesc. Viaţa femeilor este trasată de soţ, familie, nevoile gospodăriei sau de gura lumii. Rolul ei este clar: acela de mama şi de gospodină iar ideea că aceasta poate să facă şi altceva iese din discuţie. De exemplu, într-un  sat din Mureş, unde erau organizate cursuri de bucătar, femeile nu vroiau să intre în restaurant, pentru a face practică, pentru că nu erau însoţite de bărbaţi. Ăsta e obiceiul acolo, chiar dacă multora dintre noi ni se pare absurd. De fapt, cea mai grea parte a proiectului a fost lupta cu mentalităţile”, a adăugat Cristina Chinole.

Adela Apostu are 40 de ani, locuieşte în Oreavu, Vrancea, şi este una dintre femeile care a dorit să-şi schimbe viaţa, să nu mai fie casnică.

"Familia era reticentă la început. Socrii îmi spuneau că ce-mi trebuie mie să plec de acasă, că trebuie să am grijă de gospodărie,d e familie. Nici fata mea nu a fost de acord la început. Vecinii, ce să mai zic, mai că râdeau de ideea mea. Cu toate astea, nu am stat pe gânduri. Am mers la cursuri, am făcut practică la restaurante. Acum sunt bucătăreasă la un azil de bătrâni din sat", a spus Adela Apostu.

Proiectul „Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural" a fost cofinanţat din Fondul Social European şi bugetul naţional, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 şi a avut o durată de 36 de luni (ianuarie 2010 - decembrie 2012).

Programul şi-a propus următoarele: un milion de persoane informate despre necesitatea abandonării stereotipurilor de gen, 4.000 de femei informate despre oportunităţile de calificare-recalificare, 300 de angajatori informaţi despre nevoia de locuri de muncă a femeilor calificate în cadrul proiectului, 500 de femei calificate în cadrul proiectului, 700 de femei consiliate pentru găsirea unui loc de muncă sau pentru deschiderea unei afaceri şi 100 de femei angajate până la finalul proiectului. Pentru îndeplinirea acestor obiective, au fost înfiinţate centre de suport în patru regiuni ale ţării.
 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite