Articol publicitar

Experţii avertizează: cum se poartă corect o mască protecţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când ai simptome de răceală, gripă, COVID-19 sau alte virusuri şi infecţii, purtarea corespunzătoare a unei măşti protecţie poate ajuta la protejarea altor oameni împotriva îmbolnăvirii. Este important să ţii cont de măsurile de prevenire ale infecţiei atunci când îţi pui sau îţi dai jos masca chirurgicală.

Există mai multe tipuri de măşti de faţă. Cele mai frecvente sunt:

  • Măşti medicinale (chirurgicale), de uz general
  • Măşti de protecţie respiratorie pentru particule N95, pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii.  

Se poate spune că, aproape peste noapte, pe chipurile oamenilor din jurul nostru au apărut măşti într-o varietate de culori, stiluri şi materiale. Şi deşi este o veste bună ca oamenii vor să încetinească răspândirea virusurilor, cei mai mulţi dintre oameni poarta greşit măştile.

Cum să îţi pui corect masca?

  • Spală-te pe mâini cu apă şi săpun pentru cel puţin 20 de secunde. Şterge mâinile bine cu un prosop de hârtie curat, apoi aruncă-l
  • Verifica dacă masca are vreun defect, iar în cazul în care răspunsul este pozitiv, arunc-o.
  • Asigură-te că partea exterioară( de obicei albastră) a măştii este orientată spre exterior.
  • Aşează masca pe fata cu partea albastră orientată spre exterior şi marginea rigidă, îndoită, în partea de sus a nasului.
  • Dacă masca are bucle de ureche, pune-ţi o buclă în jurul fiecărei urechi.
  • De îndată ce masca este plasată, foloseşte degetul arătător şi degetul mare pentru a prinde marginea superioară flexibilă a măştii în jurul punţii nasului.
  • Asigură-te că masca este complet securizată şi că acoperă perfect nasul şi gură, astfel încât marginea inferioară să fie sub bărbie.
  • Spală-te pe mâini.
Imagine indisponibilă

Cum se dă jos masca?

  • Spală-te pe mâini înainte de a îndepărta masca
  • Nu atinge interiorul măştii( partea aflată peste nas şi gura). Aceasta poate fi contaminată de la respiraţie, tuse sau strănut.
  • Desfă sau îndepărtează buclele de după ureche şi îndepărtează masca de faţă, ţinând-o de bucle.
  • Aruncă masca în coşul de gunoi.
  • Spală-te pe mâini.  

Dacă foloseşti o mască reutilizabila, la sfârşitul zilei scoate masca ţinând-o de bucle (fără a atinge partea din faţă). Se spală la maşina de spălat la 90 grade, iar apoi  se usucă complet cu ajutorul fierului de călcat, pentru dezinfectare.

Copiii şi măştile de protecţie

Masca de protecţie a devenit un accesoriu esenţial, nu doar pentru adulţi, ci şi pentru copii, astfel încât aceştia să fie feriţi de noile virusuri.

Poate fi totuşi extrem de greu să îi explici unui copil de câţiva ani că nu îi va mai fi permis să iese din casă fără a purta o mască deluka, exact aşa cum nu poate ieşi fără haine.

Există totuşi posibilitatea de a alege pentru copii acele măşti colorate, cu desene, care se asortează cu rochiţele de primavara-vara sau cu cămăşile băieţilor.

Este cunoscut faptul că cei mici, la fel ca şi adulţii, sunt atraşi de artă frumosului şi de modă şi caută mereu să iese în evidenţă prin intermediul hainelor şi a felului cum sunt aranjaţi. De aceea, a le oferi o mască de protecţie care să acopere nevoia de estetic, poate fi cea mai simplă şi sigură modalitate de a-i face să le poarte.

Pentru a simplifica şi mai mult lucrurile, încearcă să achiziţionezi mai multe modele de măşti pentru copii, astfel încât aceştia să aleagă masca în funcţie de hainele pe care şi le aleg din dulap.

Dar, aşa cum este bine ştiut, un copil învaţă cel mai bine prin puterea exemplului. De aceea, tu că părinte, trebuie să respecţi mereu regulile de igienă, să te speli întotdeauna pe mâini, iar atunci când ieşi din casă, poartă mască de protecţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite