Europenii cumpără mai multe haine ca oricând, chiar dacă le aruncă direct la gunoi
0Europenii cumpără mai multe haine, pantofi și alte produse textile, ca niciodată, potrivit unui nou raport publicat de Agenția Europeană de Mediu (EEA).

Conform datelor, în anul de referință 2022, cetățenii UE au cumpărat, în medie, 19 kilograme de textile per persoană, dintre care 8 kilograme de îmbrăcăminte, 4 kilograme de încălțăminte și 7 kilograme de textile pentru uz casnic, relatează Fashion United.
Această cantitate este suficientă pentru a umple o valiză mare cu haine noi, notează experții agenției cu sediul la Copenhaga. Spre comparație, în 2019 se înregistrau 17 kilograme per persoană, iar în anii anteriori, între 14 și 17 kilograme.
Consecințe pentru mediu și climă
Potrivit EEA, consumul de textile impune cerințe mari asupra mediului și climei, de exemplu prin consumul de materiale, apă și pământ, dar și sub formă de emisii, substanțe chimice și microplastice. Raportul arată că factorii de decizie, industria și consumatorii trebuie să își facă partea lor pentru a se asigura că Europa se îndepărtează de moda rapidă și produce textile mai bune, mai durabile, care pot fi reutilizate, reparate și reciclate. Inovațiile către o economie circulară ar putea contribui în cele din urmă și la competitivitatea UE, se arată în raport.
Un total de aproximativ 6,94 milioane de tone de deșeuri textile au fost generate în cele 27 de state membre UE în 2022. Acest lucru corespunde unei bune 16 kilograme de persoană. Experții în mediu văd o problemă în faptul că mult prea multe textile aruncate încă ajung în deșeuri menajere amestecate, mai degrabă decât în reciclare: în anul de referință, 85% din toate deșeurile textile din gospodării nu au fost colectate separat.
Gata cu hainele în deșeurile reziduale
EEA speră că o nouă directivă a UE va avea un impact în acest sens: de la 1 ianuarie 2025, textilele trebuie eliminate separat de alte deșeuri. Hainele vechi și textilele uzate nu mai pot fi aruncate împreună cu deșeurile generale.
EEA nu prezintă defalcat cifrele de consum pentru fiecare țară din UE. De asemenea, a subliniat în raport că cantitățile estimate sunt supuse unui anumit grad de incertitudine. Acestea sunt calculate pe baza producției textile și a importurilor minus exporturile.