Eurobarometru: România, pe ultimele locuri din UE la încrederea cetăţenilor în serurile anti-COVID
0România este pe locul 4 de la coada clasamentului celor 27 de state UE în ceea ce priveşte încrederea în vaccinurile anti-COVID, o arată datele ultimului Eurobarometru. Mai coronasceptici decât românii sunt croaţii, bulgarii şi ciprioţii.
Pe primele locuri în topul ţărilor în care cetăţenii sunt deschişi către vaccinare sunt Irlanda, Danemarca şi Suedia, iar media europeană a încrederii în vaccinurile anti-COVID e de 45%
Un procent de 23% din români spun că s-au vaccinat deja sau s-ar vaccina cât mai curând posibil, alţi 23% spun că s-ar vaccina în decursul acestui an, 36% că ar amâna vaccinul cândva pe viitor, 16% declară că nu se vor vaccina niciodată, iar 2% au răspuns că nu stiu când se vor vaccina, potrivit datelor ultimului Eurobarometru realizat în perioada februarie-martie 2021.
În schimb, 45% dintre europeni îşi doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau au făcut-o deja, 20% spun că se vor vaccina în cursul acestui an şi 21% mai târziu. Doar 12% dintre europeni s-au declarat anti-vaxxeri convinşi, iar 2% au răspuns că nu ştiu când se vor vaccina.
Ţările nordice, în topul încrederii populaţiei în vaccin
Irlanda este pe primul loc în ceea ce priveşte încrederea în serurile anti-COVID, 74% dintre irlandezi spunând că s-au vaccinat deja sau o vor face cât mai curând posibil. În Irlanda, procentul celor care resping vaccinarea este de doar 4%. Pe locul 2 se află Danemarca (73% s-au vaccinat sau o vor face în curând), iar pe locul 3 este Suedia (71%). Coronascepticii sau antivacciniştii din cele trei ţări variază între 2 şi 4%.
La polul opus, 20% dintre croaţi au spus că s-au vaccinat deja sau o vor face în perioada imediat următoare. În Croaţia, cei care declară că nu se vor vaccina este de 22%.
Vecinii bulgari s-au vaccinat sau o vor face imediat într-un procent de 19%, în timp ce 22% resping vaccinarea fără drept de apel.
Pe ultimul loc în topul încrederii în vaccin este Cipru, unde doar 16% din cetăţeni s-au vaccinat sau o vor face în perioada imediat următoare, în timp ce 26% spun că nu se vor vaccina niciodată.
De ce nu au încredere românii în vaccinul anti-COVID
Românii apreciază în proporţie de 67% că vaccinurile anti-COVID au fost dezvoltate, testate şi autorizate prea repede pentru a fi sigure, cu 15 puncte procentuale peste media UE (52%).
De asemenea, 72% dintre români consideră că vaccnurile anti-COVID ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaştem încă, în timp ce procentul europenilor care cred acelaşi lucru este cu 5 puncte procentuale mai mic.
Cu toate acestea, majoritatea românilor (65%) consideră că un vaccin este unica modalitate de a pune capăt pandemiei (faţă de 70% dintre europeni).
77% dintre români recunosc că UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19, un rezultat mai mare decât procentul de 69% dintre europeni.
Circa jumătate dintre români (53%) declară că nu înţeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze, în comparaţie cu 56% dintre europeni.
Pentru a afla informaţii de încredere despre vaccinurile anti-COVID, românii nu au o opinie majoritară, ei declarând că ar apela în primul rând la personalul medico-sanitar, medici, asistenţi medicali şi farmacişti (RO: 44%, UE: 67%), apoi la autorităţile sanitare din România (30%), însă ar avea încredere şi în informaţiile primite de la colegi, prieteni sau rude (RO: 30%, UE: 19%). Pe locul patru în preferinţele lor de încredere românii clasează mass-media (RO: 25%, UE: 16%), în timp ce europenii favorizează guvernele naţionale (RO: 13%, UE: 17%).
Cum a făcut faţă România crizei COVID-19
În prezent, circa patru din zece români (43%) şi europeni (38%) consideră că principala problemă cu care se confruntă ţara lor şi Uniunea Europeană este sănătatea. În 2019, principalele probleme cu care se confruntau ţara şi UE erau considerate – în opinia respondenţilor – creşterea preţurilor, inflaţia, costul traiului zilnic (32%) şi sistemul de îngrijire al sănătăţii şi de securitate socială (19%).
57% dintre români se declară nemulţumiţi de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvernul României, similar cu media europeană (56%). Ţările ale căror cetăţeni sunt printre cei mai mulţumiţi de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) şi Olanda (71%).
Pe de altă parte, 60% dintre români consideră că măsurile de restricţie luate de autorităţile publice din România pentru lupta împotriva epidemiei COVID-19 au fost justificate. Rezultatul este, însă, sub media UE, cu 13 puncte procentuale.
În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut faţă cu destulă dificultate măsurilor restrictive, în special în ce le priveşte pe cele de limitare a deplasărilor, procent similar cu media europeană (40%).
Din punct de vedere financiar, 62% dintre români consideră că pandemia are consecinţe serioase pentru ei personal, cu mult peste media europeană de 43%. Cât despre consecinţele economice asupra ţării, 81% dintre români consideră că acestea vor fi serioase, fiind cea mai mică medie înregistrată la nivel european (93%).
Cum s-a descurcat UE în pandemie
Despre Uniunea Europeană şi măsurile luate de aceasta în lupta cu pandemia de coronavirus, 57% dintre români se declară mulţumiţi, cu 14 puncte procentuale peste media europeană (43%). Pornind de la răspunsul dat pandemiei, majoritatea românilor (65%) şi europenilor (59%) au încredere că UE va lua, în viitor, deciziile corecte necesare.
Pentru 29% dintre români şi 27% dintre europeni, prioritatea UE ar trebui să fie dezvoltarea unei politici europene de sănătate.
Majoritatea cetăţenilor europeni (36%) pun pe primul loc, ca prioritate a UE, asigurarea accesului rapid la vaccinuri sigure şi eficiente pentru toţi cetăţenii Uniunii, în comparaţie cu doar 24% dintre români.
Bilanţ COVID-19: Cazurile ATI au scăzut sub pragul de 1.000
Un număr de 857 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 1.066.111. În ultima zi au murit 63 de pacienţi, iar un număr de 984 de persoane sunt internate la ATI. Totalul pacienţilor internaţi în spitalele COVID este de 6.488 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate, în condiţii de weekend, 14.654 de teste RT-PCR şi 5.809 teste rapide antigen. Media naţională a incidenţei noilor infectări la 1.000 de locuitori a scăzut la 1,12, în scenariul galben rămânând Capitala (1,65‰) şi judeţele Cluj (1,61‰), Ilfov (1,58‰) şi Alba (1,54‰), toate celelalte judeţe fiind în scenariul verde, cu incidenţe de sub 1,5‰.
Autorităţile sanitare, aşteptate să comunice măsuri de relaxare
Autorităţile sanitare vor lua o decizie, săptămâna aceasta, cu privire la prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile, fiind aşteptat anunţul cu privire la măsurile de relaxare care se vor aplica odată cu începerea sezonului estival.
Ultima Hotărâre de Guvern cu privire la prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă a intrat în vigoare pe data de 13 aprilie. Un Comitet interministerial pentru „revenirea la normalitate de la 1 iunie” a avut pe agenda de lucru de vineri, 7 mai, măsuri precum renunţarea la mască pe plajă şi la munte, dar şi accesul fără mască în restaurante şi în hoteluri pentru românii deja imunizaţi (cu două doze de vaccin).
Relaxările din România vin în contextul în care OMS a anunţat că în India se înregistrează aproape jumătate din numărul total de noi îmbolnăviri şi un sfert din decesele raportate în decurs de o săptămână la nivel mondial. Cazurile au crescut accelerat şi în ţările din jurul Indiei, începând cu Nepal, în nord, până în Sri Lanka şi Maldive, în sud.