Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penalizările pentru agenţii economici care utilizează munca la negru au fost mărite. Firmele care angajează personal fără forme legale riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei.

Cifre

9 candidaţi din 4.900 au obţinut note peste 9 la concursul de rezidenţiat din 15 noiembrie, faţă de situaţia din 1990, când erau sute cu media zece, a declarat miercuri Florian Popa, preşedintele comisiei naţionale de rezidenţiat.

Amenzi mai mari pentru munca la negru

Penalizările pentru agenţii economici care utilizează munca la negru au fost mărite. Firmele care angajează personal fără forme legale riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei. Amenzile se aplică pentru fiecare persoană depistată fără contract individual de muncă.

Până în prezent, amenzile erau de 1.500 până la 2.000 de lei. În cazul recidivei, sancţiunea se transformă în închisoare de la unu la doi ani sau amendă penală.

Cale ferată fără reparaţii capitale în ultimii doi ani

Din lipsă de fonduri, CFR nu a efectuat în ultimii doi ani reparaţii capitale la niciun kilometru de cale ferată, deşi aceste lucrări sunt necesare pe 5.500 de kilometri, relatează Mediafax.

Reţeaua feroviară are 3.837 de poduri şi podeţe cu durată de exploatare depăşită. 642 trebuie înlocuite urgent, iar 11.292 necesită reparaţii capitale. Din 170 de tunele, 67 au nevoie de reparaţii capitale, iar 945 de staţii cu 17.079 de macazuri sunt scadente la reparaţii capitale.

Reportofon

" Guvernul SUA nu susţine vreun candidat anume pentru funcţia de preşedinte al României (...) Fac apel la cetăţenii României să îi analizeze pe toţi candidaţii şi să voteze în cunoştinţă de cauză în ziua alegerilor. "

Mark Gitenstein,ambasadorul sua în România

La noi: Românii plătesc cea mai scumpă căldură din Europa

DECIZIE. Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de PNL şi a decis miercuri că Legea educaţiei contravine Constituţiei.

Parlamentarii liberali au susţinut că legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament la 15 septembrie încalcă principiul egalităţii de şanse.

PREŢ. Consumatorii din România plătesc în medie cu 18% mai mult pentru energia termică în sistem centralizat comparativ cu ceilalţi europeni , din cauza ineficienţei companiilor care asigură acest serviciu, relevă un studiu al AT Kearney.

Preţul gigacaloriei în România este în medie de 60 de euro, nivel similar cu cel din Germania, însă Produsul Intern Brut pe locuitor este de aproape cinci ori mai mic în ţara noastră.

În Finlanda, gigacaloria costă 59 de euro, iar în Lituania - 39 de euro. Potrivit AT Kearney, subvenţiile în preţul final al gigacaloriei acoperă aproximativ 48% din costurile totale.

ASIGURĂRI. Poliţele auto obligatorii de răspundere civilă (RCA) vor fi emise, începând cu 1 ianuarie 2010, numai în sistem electronic, a anunţat miercuri Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Asiguratorii vor aplica, tot de la 1 ianuarie 2010, sistemul bonus-malus în tarifarea asigurărilor RCA, astfel încât şoferii care nu comit accidente vor plăti mai puţin cu 10% în 2010. Acest bonus poate ajunge la 50% dacă în şapte ani un şofer nu a avut daune pe RCA.

În schimb, dacă a avut o daună în 2009, tariful RCA va creşte cu 45% şi poate ajunge la 200%, a declarat Toncescu.

În lume: Autorităţile ungare au declarat epidemie de gripă nouă

POLUARE. Omenirea are la dispoziţie doar zece ani pentru a ţine sub control încălzirea globală. Este concluzia unui raport realizat de specialiştii de la Institutul britanic de meteorologie, care au calculat câtă poluare îşi poate permite lumea până la finele secolului, păstrând creşterea temperaturii în limite de siguranţă.

Savanţii au estimat că pentru o creştere a temperaturii de două grade Celsius, vârful emisiilor de dioxid de carbon va fi atins între 2010-2020 şi va tinde spre zero în 2100.

ALERTĂ. Autorităţile sanitare din Ungaria au declarat miercuri epidemie de gripă nouă, după ce numărul cazurilor de îmbolnăviri cu virusul A(H1N1) a crescut cu peste 30% într-o săptămână .

Potrivit Centrului Naţional pentru Epidemiologie din, o epidemie naţională e declarată dacă într-o săptămână sunt raportate 22.000 de cazuri. „Epidemia de gripă a început în Ungaria. Săptămâna trecută, 22.000 de persoane s-au prezentat la medic cu simptome de gripă", a declarat Ferenc Falus, medicul-şef al ţării.

POZIŢIE. Est-europenii ar trebui să înceteze să se mai poarte ca nişte bebeluşi, să înceapă să-şi rezolve singuri problemele şi să nu se mai plângă la americani în legătură cu agresivitatea Rusiei, a afirmat Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Jimmy Carter.

Considerat "eminenţa cenuşie" a politicii externe americane, Brzezinski a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat marţi televiziunii publice din Cehia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite