Epidemiolog: Cei care au anunţat sfârşitul pandemiei trebuie să întrebe şi virusul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În timp ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă veşti bune în ceea ce priveşte pandemia şi spune că aceasta este pe o pantă descendentă, experţii atrag atenţia că în România se fac prea puţine teste, iar în acest moment nu se ştie ce se va întâmpla.

În urmă cu o săptămână, numărul de cazuri noi de COVID-19 era de 3.583, în timp ce ieri acesta scăzuse la 3.047. Însă numărul de teste efectuate este cu puţin peste 30.000. „În ultimele şapte zile, numărul de cazuri noi, rata de pozitivitate, încărcarea paturilor ATI şi evoluţia numărului de decese – toţi aceşti indicatori urmează în acest moment un trend descendent. Rata de pozitivitate în perioada 28 martie - 3 aprilie a fost de 8,5%, în scădere faţă de săptămâna anterioară, de asemenea rata bazală de reproducere conform datelor OMS este de 0,92. Acest lucru nu este caracteristic doar României, ci întregii regiuni europene a OMS. În momentul de faţă, sunt doar câteva ţări în regiune care au o rată de reproducere de peste 1, ceea ce se corelează cu o dinamică descendentă în regiunea europeană”, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Prof. dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, atrage atenţia asupra indicatorului cel mai important al evoluţiei pandemiei: „Dacă faci 100.000 de teste, vei găsi mai multe infecţii decât dacă faci 30.000 de teste. Numărul bazal de reproducere este în jur de 1, deci situaţia e cam aceeaşi. Vom vedea ce se va întâmpla. Important este că nu cresc cazurile de ATI. Pentru că Omicron generează forme grave. Şi atunci, dacă-ţi creşte numărul de cazuri şi tu nu le depistezi pentru că nu faci destule teste, această creştere se reflectă în cazurile din ATI. Dacă acesta nu creşte, înseamnă că infecţiile se menţin la un nivel relativ stabil”. 

Cu toate acestea, nu se poate vorbi de o încheiere a pandemiei, subliniază epidemiologul. „Cei care au anunţat sfârşitul pandemiei trebuie să întrebe şi virusul. Pentru că el s-ar putea să nu fie de acord. Toţi ne dorim să se încheie, dar între dorinţă şi realitate, uneori, distanţa e mare. Avem o mare parte din lume fără măsuri şi fără vaccinare, unde virusul circulă şi ne putem confrunta în viitor cu alte variante. E important să avem un comportament responsabil faţă de propria sănătate, faţă de sănătatea celor din jur şi să ne învăţăm să trăim cu acest virus o viaţă cât mai apropiată de normal. Un gest reflex pe care ar trebui să-l avem de acum ar trebui să fie acela de a ne pune mască atunci când intrăm într-un spaţiu închis aglomerat şi să ne distanţăm de persoane cu semne de infecţii respiratorii. Eu asta fac pentru că nu vreau să mă îmbolnăvesc nici de SARS-CoV-2, nici de gripă, nici de viroză respiratorie. Eu vreau să fiu sănătos”, a recomandat specialistul. 

Unde sunt cele mai multe cazuri 

Cele mai multe cazuri sunt în continuare în Bucureşti – 576 –, după care urmează judeţele Cluj, cu 214 cazuri noi, Timiş, cu 211, Braşov, cu 111, celelalte judeţe având sub 100 de cazuri. În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 2.377, cu 188 mai puţin faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 360 de persoane, cu 21 mai puţin decât în ziua anterioară. Dintre cei 360 de pacienţi internaţi la ATI, 308 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 133 sunt minori, 132 fiind internaţi în secţii, cu 27 mai puţin decât în ziua anterioară, şi 1 în ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite