Dreptul de trecere pentru utilităţi. În ce situații proprietarii sunt obligați să permită trecerea rețelelor edilitare pe terenurile lor

0
Publicat:

Codul Civil prevede situațiile exprese în care terenurile private pot fi traversate de conducte de apă și de gaz, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene.

Trecerea rețelelor edilitare pe terenurile private este prevăzută de lege FOTO Shutterstock
Trecerea rețelelor edilitare pe terenurile private este prevăzută de lege FOTO Shutterstock

Traversarea terenurilor private de rețelele edilitare a dat naștere la numeroase dispute între proprietari și stat, dar și între proprietari și vecinii care voiau să se racordeze la rețelele de apă, gaz, canalizare și electricitate.

Codul Civil prevede la articolul 621, alineatul 1, că proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.

De menționat este că această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare. În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.

Asta înseamnă că proprietarul trebuie să fie despăgubit înainte de începerea lucrărilor în acest ultim caz. Potrivit Codului Civil, clădirile, curţile şi grădinile sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.

„Pot fi obligat să accept acest lucru?”

Chiar și așa, unii proprietari de terenuri nu își cunosc drepturile când vine vorba de despăgubiri. Unii dintre ei și-au expus nelămuririle pe legeaz.net.

„Pentru o canalizare subterană pot cere despăgubiri sau chirie?”, întreabă un bărbat.

Alți proprietari nu vor ca terenurile lor să fie traversate de conducte și caută mijloace legale prin care se pot opune acestui lucru.

„Primăria vrea sa traverseze terenul meu intravilan cu o canalizare. Pot fi obligat să accept acest lucru?”, scrie un alt proprietar de teren.

În ambele cazuri, proprietarii au dreptul la despăgubiri, dar aici trebuie făcută o clarificare. Nu trebuie confundată servitutea legală de trecere cu servitutea administrativă de trecere.

Aceasta din urmă este instituită tot prin lege, dar nu în interes privat, în raporturile de vecinătate, ci în interes public, în favoarea autorităţilor publice competente sau a celor cărora li s-a acordat explicit dreptul de a realiza asemenea reţele edilitare.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite