Ce amendă primești dacă tai sau toaletezi un copac fără autorizație. Unde trebuie să faci cerere și ce costuri implică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu poate tăia sau toaleta un copac după bunul plac, chiar dacă se află în propria curte. Operațiunea se execută doar după obținerea unei autorizații și cu respectarea legislației în vigoare pentru a nu se produce vătămări ale arborilor.

Tăierile ilegale de copaci sunt sancționate de lege FOTO Garda de Mediu Bacău
Tăierile ilegale de copaci sunt sancționate de lege FOTO Garda de Mediu Bacău

Mulți dintre noi cred că pot tăia sau toaleta un copac după bunul plac, indiferent că se află în curtea proprie sau pe domeniul public. Lucrurile nu stau deloc așa, iar legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi cuprinde reglementări clare în această privință.

Astfel, pentru a toaleta sau defrișa un copac este nevoie de o autorizație sau aviz de la primăria de care aparțineți. Pentru a obține documentul, este necesară depunerea unei cereri la registratura primăriei în jurisdicția căreia domiciliați.

În respectiva solicitare trebuie să menționați faptul că doriți să toaletați sau să tăiați un copac, dar și motivele pentru care doriți să faceți acest lucru. De pildă, o parte din crengile arborelui s-au uscat și riscă să cadă peste casă sau peste trecători sau mașini, dacă sunt pe domeniul public.

O comisie din primărie va verifica cererea, iar dacă motivele sunt întemeiate, va emite o autorizație de tăiere sau toaletare a copacului, care nu costă niciun leu.

Prețuri pentru toaletarea și tăierea unui copac

Dacă copacul se află pe domeniul public, serviciul specializat din cadrul primăriei de care aparțineți se va ocupa de tăierea sau toaletarea arborelui fără niciun cost pentru cel care a făcut solicitarea.

Lucrurile se schimbă când copacul se află în propria curte. După obținerea autorizației sau avizului de la primărie, puteți fie să faceți singur toaletarea sau tăierea copacului, dacă aveți uneltele necesare, fie să apelați la serviciul specializat din cadrul primăriei sau la o firmă privată, dar contracost.  

Și toaletările care produc vătămări ale arborilor sunt sancționate FOTO Garda de Mediu Bacău
Și toaletările care produc vătămări ale arborilor sunt sancționate FOTO Garda de Mediu Bacău

Dacă apelați la o firmă care execută astfel de operațiuni, prețurile diferă în funcție de acțiunea care trebuie efectuată (toaletare, tăiere) și de județul unde se execută. Tarifele pornesc de la 150-200 de lei pentru toaletarea copacilor și pot ajunge chiar la 1.200 de lei pentru tăierea arborilor cu înălțimea peste 18 metri.

La toate acestea se adaugă și prețul transportului crengilor sau a trunchiurilor tăiate, pentru care mai trebuie să scoateți din buzunar cam 200 de lei, în funcție de zona unde locuiți.

Sancțiuni usturătoare dacă ignori legea

Potrivit legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi, tăierea neautorizată a arborilor se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.

Articolul 5, litera c din actul normativ amintit vizează tăierile neautorizate sau vătămările produse arborilor și arbuștilor.

Prin urmare, este obligatoriu să vă adresați cu o cerere la primăria de care aparțineți pentru a cere toaletarea sau tăierea unui copac.

Nici toaletarea unui copac nu se face oricum, ci cu respectarea legislației în vigoare, care presupune efectuarea operațiunii astfel încât să nu producă vătămarea trunchiului arborelui, ce ar putea avea ca rezultat uscarea acestuia.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite