Dosar ÔÇ×Adev─ârul"/Bestiile ┼čoselelor, ocrotite de lege

0
0

├Än fiecare an, peste 2.700 de oameni ├«┼či pierd via┼úa ├«n ÔÇ×r─âzboiulÔÇť de pe ┼čoselele Rom├óniei, iar al┼úi 10.000 sunt grav r─âni┼úi. Mii de familii sunt ├«ndoliate din cauza unor ┼čoferi care sfideaz─â legea. Chiar dac─â au omor├ót trei, patru sau mai multe persoane ├«ntr-un accident, ┼čoferii vinova┼úi scap─â, de cele mai multe ori, f─âr─â s─â fac─â m─âcar o zi de pu┼čc─ârie.

Acest lucru se întâmplă pentru că magistraţii acordă, în general, pedepse cu suspendare în cazul uciderii din culpă, faptă la care se încadrează accidentele rutiere cu victime.

Mai cite┼čte ┼či:

Rom├ónia ┼či Malta, singurele ┼ú─âri UE cu mai mul┼úi mor┼úi pe ┼čosele dec├ót ├«n 2001

Uciga┼čul de bani gata, care a spulberat cu un BMW o bunicu┼ú─â de 82 de ani, a sc─âpat de pu┼čc─ârie

La aceasta se adaug─â ┼či faptul c─â ├«n Rom├ónia amenzile de circula┼úie sunt cele mai mici din Uniunea European─â. Efectul: ┼úara noastr─â are cei mai mul┼úi mor┼úi ├«n accidente rutiere raporta┼úi la un milion de locuitori.

Poli┼úia ├«ntocme┼čte anual peste 900 de dosare penale pentru ucidere din culp─â ├«n urma accidentelor rutiere soldate cu mor┼úi. ├Än momentul de fa┼ú─â, ├«n ├«nchisoare se afl─â doar 52 de de┼úinu┼úi condamna┼úi definitiv pentru ucidere din culp─â.

Dintre ace┼čtia, doar o mic─â parte se afl─â ├«n pu┼čc─ârie pentru c─â au luat via┼úa unor oameni lovindu-i cu ma┼čina. Spre exemplu, la penitenciarul Jilava, din cinci de┼úinu┼úi care-┼či execut─â pedeapsa pentru omor din culp─â, doar unul este autorul unui accident rutier.

De altfel, singurul pu┼čc─âria┼č ÔÇ×celebru" este cet─â┼úeanul britanic Ali Imran, cel care, la 26 august 2006, i-a ucis pe regizorul Cristian Nemescu, inginerul de sunet Andrei Toncu ┼či taximetristul Dumitru Arustei.

├Än 2007,┬á Imran a fost condamnat definitiv la ┼čase ani de ├«nchisoare cu executare. Conform codului penal, uciderea din culp─â ca urmare a nerespect─ârii dispozi┼úiilor legale se pedepse┼čte cu ├«nchisoare de la doi la ┼čapte ani.

Moartea b├óntuie ┼čoselele rom├óne┼čti

├Än timp ce aproape to┼úi ÔÇ×criminalii" ┼čoselelor primesc condamn─âri cu suspendare a pedepsei cu ├«nchisoarea, Rom├ónia este pe ultimul loc ├«n Uniunea European─â (UE) la capitolul siguran┼ú─â rutier─â. Avem cele mai multe decese ├«nregistrate ├«n accidente rutiere raportate la un milion de locuitori.

Datele apar ├«ntr-un raport al Consiliului European de Siguranta a Transporturilor (ETSC). De asemenea, potrivit ETSC, Rom├ónia este ┼úara ├«n care num─ârul mor┼úilor pe ┼čosele a fost mai mai mare ├«n 2009 (2.795 de decese), dec├ót ├«n 2001 (2.454).

Deci, un plus de 341 de victime, echivalentul unei cre┼čteri de 14%. ├Än aceea┼či situa┼úie mai este doar Malta, care a ├«nregistrat ├«ns─â un plus de numai cinci decese anul trecut, fa┼ú─â de 2001.

├Än 2009, pe teritoriile celor 27 de state membre UE au murit 35.000 de oameni. Al┼úi peste 300.000 au suferit r─âni grave. Viteza excesiv─â, conducerea sub influen┼úa b─âuturilor alcoolice ┼či neglijarea centurii de siguran┼ú─â sunt identificate de ETSC drept principalele cauze ale tragediilor.

Planul UE

Anul 2001 nu este luat ├«nt├ómpl─âtor ca reper de c─âtre ETSC. Atunci, Uniunea European─â ┼či-a propus s─â reduc─â num─ârul de mor┼úi ├«n accidente rutiere cu 50% p├ón─â ├«n 2010. Mai exact, de la 54.000 la 27.000.

Scopul a fost atins de numai patru ┼ú─âri: Letonia, Estonia, Spania ┼či Portugalia. De altfel, ├«n afar─â de Rom├ónia ┼či Malta, toate statele membre UE au ├«nregistrat sc─âderi mai mult sau mai pu┼úin semnificative la capitolul decese ├«n perioada de referin┼ú─â (2001 comparativ cu 2009).

De exemplu, vecina Bulgaria se laud─â cu o reducere de 15% a tragediilor pe ┼čosele, ├«n timp ce Rom├ónia are un plus de 14%.
La rata mortalit─â┼úii st─âm, de asemenea, cel mai prost, cu 130 de decese raportate la un milion de locuitori. Ne urmeaz─â ├«n ÔÇ×topul negru" Grecia (129) ┼či Polonia (120). ├Än frunte sunt Suedia (39), Marea Britanie (41) ┼či Olanda (44).

Dinamica accidentelor rutiere în UE

image

România, cele mai mici amenzi

Directorul Poli┼úiei Rutiere, comisarul-┼čef Lucian Dini┼ú─â, identific─â mai multe cauze pentru rata mare a mortalit─â┼úii pe ┼čoselele din Rom├ónia: ÔÇ×Infrastructura este proast─â, ┼čoselele sunt de multe ori un pericol pentru ┼čoferi. Mai este lipsa de educa┼úie a participan┼úilor la trafic ┼či dispre┼úul lor fa┼ú─â de reguli ┼či legisla┼úie. Iar acestea din urm─â sunt consecin┼úa amenzilor foarte mici".

Acum 15 ani, ├«n Fran┼úa mureau peste 9.000 de oameni pe an ├«n accidente rutiere. ├Än─âsprirea sanc┼úiunilor ┼či o campanie de educa┼úie ┼či prevenire sus┼úinut─â au f─âcut ca num─ârul mor┼úilor de pe ┼čoselele franceze s─â scad─â, ├«n 2009, p├ón─â la 4.200 de persoane. Investi┼úiile anuale sunt ├«ns─â de 3-4 milioane de euro.

Spre compara┼úie, Fran┼úa pedepse┼čte nepunerea centurii de siguran┼ú─â cu 135 de euro, Belgia ┼či Germania cu 50 de euro, iar Marea Britanie cu 600 de euro! ├Än Rom├ónia, amenda este de numai 28 de euro. ├Än multe dintre ┼ú─ârile Uniunii Europene, viteza excesiv─â este pedepsit─â drastic.

├Än Fran┼úa, amenda porne┼čte de la 135 de euro dac─â viteza legal─â este dep─â┼čit─â cu 20 p├ón─â la 49 km/h ┼či ajunge la 1.500, dac─â e┼čti prins circul├ónd cu mai mult de 50km/h peste limita legal─â. ├Än ambele situa┼úii, ├«┼úi va fi interzis s─â mai conduci vreme de trei ani.

La noi, amenda este de maximum 285 de euro plus suspendarea dreptului de a conduce pe o perioad─â de trei luni, ├«n cazul dep─â┼čirii limitei legale cu peste 50 km/h.Liceanul care a ucis ┼čase oameni

La 7 iulie 2009, pe ┼čoseaua care leag─â Timi┼čoara de Re┼či┼úa, a avut loc cea mai mare tragedie rutier─â din Timi┼č din ultimii opt ani. Liceanul re┼či┼úean Claudiu Hauptmann (18 ani la data accidentului) a provocat un accident ├«n urma c─âruia au murit ┼čase oameni. Patru dintre ei se aflau ├«ntr-un Daewoo Espero care a fost lovit de Peugeotul condus de Hauptmann cu peste 160 de km/h.

Dou─â fete de 18 ani, dintre care una era chiar iubita lui Claudiu, ┼či-au g─âsit sf├ór┼čitul ├«n ma┼čina t├ón─ârului. Acesta a ie┼čit ┼či el ┼čifonat din accident, dar dup─â aproximativ dou─â luni a fost externat, iar acum ├«┼či savureaz─â libertatea.

image

Claudiu Hauptman, autorul accidentului

image

Ancheta carnajului a durat 11 luni, dup─â care procurorul l-a trimis pe Hauptmann ├«n judecat─â pentru ucidere din culp─â ├«n form─â agravant─â ┼či pentru v─ât─âmare corporal─â, ├«ntruc├ót Cristian Budaci, prietenul vitezomanului, fusese r─ânit ┼či a avut nevoie de 120 de zile de ├«ngrijiri medicale.

Pe toat─â perioada anchetei, Hauptmann nu a p─ârut deloc afectat de carnajul pe care l-a provocat. Fotoreporterii ÔÇ×Adev─ârul de Sear─â" din Re┼či┼úa l-au surprins pe Hauptmann ie┼čind vesel de la sala de for┼ú─â. ├Än iarn─â, Hauptmann a sus┼úinut probele orale la Bacalaureat, iar acum se preg─âte┼čte s─â sus┼úin─â ┼či probele scrise.┬á

B─âiatu' tatii

├Än momentul accidentului, p─ârin┼úii lui Claudiu Hauptmann, oameni de afaceri ├«n Re┼či┼úa, erau pleca┼úi ├«n Tenerife. ├Än acest timp, beizadeaua, prietenul lui ┼či cele dou─â fete au mers la cump─âr─âturi ├«n mallul din Timi┼čoara. La ├«ntoarcere s-a produs accidentul.

Tat─âl vitezomanului, Doru Hauptmann, ├«┼či ap─âr─â odrasla p├ón─â ├«n p├ónzele albe. Chiar dac─â acul kilometrajului de la ma┼čina condus─â de Hauptmann s-a oprit cu mult peste viteza legal─â ┼či anchetatorii au stabilit c─â liceanul a provocat accidentul, seniorul ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â tot felul de tertipuri pentru a-┼či proteja fiul.

Doru Hauptmann insinueaz─â c─â reac┼úiile ┼čoferului din cel─âlalt autoturism implicat ├«n accident ar fi putut fi mult mai ├«ncete dup─â o zi de munc─â ├«n construc┼úii.

ÔÇ×S-a ├«ntrebat oare cineva ├«n ce condi┼úii au lucrat oamenii ─âia la pod? Cunoa┼čte oare cineva ce ├«nseamn─â s─â lucrezi ├«n construc┼úii ├«n acele condi┼úii de temperatur─â? Eu am patru pagini de ├«ntreb─âri pe care nu ┼čtiu dac─â ┼či le-a pus cineva sau dac─â voi primi r─âspuns la ele", le-a declarat Doru Hauptmann reporterilor ÔÇ×Adev─ârul" din Re┼či┼úa.

Rudele victimelor cer daune morale

Adelina Ardelean (dreapta) ┼či Delia Ro┼čianu┬á ┼či-au pierdut via┼úa ├«n ma┼čina condus─â de Claudiu Hauptmann

image

├Än urm─â cu o s─âpt─âm├ón─â a avut loc ┼či primul termen din procesul carnajului din Banat. Acesta a fost ├«ns─â am├ónat la cererea lui Hauptmann care a solicitat timp pentru angajarea unui avocat. ÔÇ×Este un tertip, o ├«ncercare a uciga┼čului de a trage de timp, de a am├óna judecata", a protestat avocatul Carmen Ob├ór┼čanu, care reprezint─â una dintre familiile victimelor.

├Än autoturismul Espero ├«n care au murit patru oameni era ┼či Ovidiu Jurchi┼úa, ├«n urma c─âruia a r─âmas orfan un copil ├«n v├órst─â de doi ani. So┼úia lui Jurchi┼úa, cere daune morale de 230.000 de euro. Stela P├órvulescu ┼či Maria Florea ┼či-au pierdut ┼či ele so┼úii ├«n accident ┼či cer ├«mpreun─â vitezomanului 500.000 de euro. ÔÇ×Un t├ón─âr teribilist ne-a distrus familia. Trebuie s─â pl─âteasc─â pentru ce a f─âcut", a spus Stela P├órvulescu, care a pl├óns ├«n sala de judecat─â.

P─ârin┼úii lui ┼×tefan Borlovan (27 de ani), o alt─â victim─â din Espero, cer daune de 340.000 de euro. Singurii care nu au nicio preten┼úie de la liceanul vitezoman sunt p─ârin┼úii Adelinei Ardelean, iubita lui Hauptmann, moart─â ├«n accident. Tat─âl celeilalte fete, Delia Ro┼čianu, nu poate s─â treac─â peste ce i-a f─âcut beizadeaua ┼či cere 300.000 de euro. Cristian Budaci, prietenul lui Hauptmann, r─ânit ├«n accident, cere daune de 100.000 de euro.

Vitez─â excesiv─â

Carnajul din Banat a avut loc anul trecut ├«n 7 iulie, pe ┼čoseaua care leag─â Re┼či┼úa de Timi┼čoara. Peugeotul condus de liceanul Claudiu Hauptmann cu 160 de kilometri pe or─â, pe o ploaie toren┼úial─â, a intrat pe contrasens ┼či a lovit ├«n plin un Espero care circula regulamentar din sens opus. La momentul accidentului, Hauptmann avea permisul de dou─â luni, fiind deja amendat de poli┼úie pentru c─â gonea cu 76 de kilometri pe or─â prin localitate.

Carmen Păunescu, nicio zi de închisoare

Resturile ma┼činii ├«n care ┼či-au pierdut via┼úa p─ârin┼úii ┼či sora Silviei Burlan, ├«n accidentul provocat de Carmen P─âunescu┬á Foto: Mediafax

image

La ┼čase ani de c├ónd Carmen, so┼úia poetului Adrian P─âunescu, a omor├ót o familie ├«ntr-un accident de circula┼úie, apropia┼úii victimelor sunt nemul┼úumi┼úi c─â aceasta este liber─â. Silvia Burlan, acum ├«n v├órst─â de 22 de ani, este singura persoan─â care a supravie┼úuit teribilului accident rutier din iulie 2004.

T├ón─âra s-a c─âs─âtorit ├«ntre timp ┼či s-a ├«nscris la Facultatea de Sociologie din cadrul Universit─â┼úii din Craiova, ├«ns─â nu a uitat ce s-a ├«nt├ómplat ├«n urm─â cu ┼čase ani. Silvia nu vrea s─â discute despre rela┼úia ei cu Carmen P─âunescu. O face ├«ns─â soacra ei, Iulia Vi┼čan.

ÔÇ×Niciodat─â nu poate trece peste pierderea p─ârin┼úilor. Oric├ót de mul┼úi bani ┼či prieteni ai avea, oric├óte daruri ai primi, nimic nu compenseaz─â o asemenea durere. Silvia e ca fata mea ┼či ┼čtiu cel mai bine cum stau lucrurile. Nu sunt prietene ┼či nu se viziteaz─â, a┼ča cum se vorbe┼čte. Poate Silvia se mai duce pe la d├ónsa, la Bucure┼čti, c├ónd are drum pe acolo, dar niciodat─â nu se v─âd special, dec├ót dac─â au un scop anume. Chiar dac─â z├ómbe┼čte ┼či pare c─â s-a ├«mp─âcat cu ideea c─â nu mai are p─ârin┼úi, nimeni nu ┼čtie ce e ├«n sufletul ei. Are o ran─â ce nu se va vindeca niciodat─â", a spus Iulia Vi┼čan.

Soacra Silviei recunoa┼čte c─â so┼úia poetului ├«i pl─âte┼čte taxa la facultate norei sale, i-a cump─ârat o ma┼čin─â, ├«n locul celei pe care a distrus-o, un apartament ├«n Bucure┼čti, i-a f─âcut un dar de nunt─â de vreo 2.000 de lei, ├«i d─â bani pentru pomeni ┼či, din c├ónd ├«n c├ónd, c├óte o sum─â pentru cheltuielile cotidiene. Noua familie a Silviei spune c─â tragedia suferit─â a schimbat-o foarte mult pe fat─â.

┬áÔÇ×Este foarte matur─â, nici nu ai zice ca are 22 de ani. Toate problemele pe care le-a suferit au f─âcut-o s─â g├óndeasc─â mai profund", a ad─âugat Ilie Vi┼čan, socrul Silviei.

ÔÇ×S─â stea la pu┼čc─ârie 30 de ani!"

Rudele familiei Burlan nu sunt de acord cu sentin┼úa dat─â de judec─âtorii din V├ólcea prin care Carmen P─âunescu a fost absolvit─â de pedeapsa cu ├«nchisoarea.┬á Ilie Burlan, unchiul lui Marin Burlan, (ucis ├«n accident), este ┼či acum revoltat de modul ├«n care dosarul a fost judecat. B─âtr├ónul, ├«n v├órst─â de 77 de ani, este convins c─â doar Dumnezeu va face dreptate.

ÔÇ×Eu dac─â fur o g─âin─â, m─â aresteaz─â, c─â, de', nu am bani. Dac─â a┼č lovi un om, a┼č fi imediat aruncat ├«n pu┼čc─ârie. Dac─â a┼č b─âga cu┼úitul ├«n cineva, mi-ar da ├«nchisoare pe via┼ú─â. Dar cel care bag─â ├«n p─âm├ónt trei oameni, o familie, de ce s─â nu sufere deloc? De ce s─â-┼či duc─â lini┼čtit traiul ├«n continuare? Unde s-a mai v─âzut a┼ča ceva?", se ├«ntreab─â revoltat b─âtr├ónul, care spune c─â nenorocirea de acum ┼čase ani l-a marcat.

Silvia Burlan, supravieţuitoarea accidentului, împreună cu Carmen Păunescu, în 2005  Foto: Agerpres

image

ÔÇ×┼óineam la Marin ca la fiul meu. Moartea lui m-a distrus. Eu am zis, dar degeaba am zis: doamna Carmen s─â primeasc─â ├«nchisoare c├óte zece ani pentru fiecare suflet b─âgat ├«n morm├ónt. Adic─â s─â stea la pu┼čc─ârie 30 de ani! At├ót merit─â oricine care face lucrul pe care l-a f─âcut ea", a ad─âugat Ilie Burlan.

ÔÇ×Acuza┼úiile oamenilor poate c─â nu sunt date ├«n cuno┼čtin┼ú─â de cauz─â. Eu ┼čtiu c─â ├«n fa┼úa fetei ┼či a con┼čtiin┼úei mele sunt ├«mp─âcat─â", ne-a declarat Carmen P─âunescu.

Vecinii spun c─â nu o v─âd pe so┼úia poetului venind prin Valea Mare. ÔÇ×┼×tiu c─â a fost la c├óteva pomeni, mai de mult, dar acum chiar nu am mai z─ârit-o pe-aici",┬á ne-a spus Lenu┼úa Mincu, o vecin─â a familiei Burlan.┬á

Sentinţă

În 2005, Carmen Păunescu a fost condamnată de Judecătoria Vâlcea, la doi ani de închisoare cu suspendare. Soţia senatorului Adrian Paunescu a înfiat-o pe Silvia Burlan în 2006.

Accidentul

La 31 iulie 2004, Carmen, so┼úia senatorului Adrian P─âunescu, conducea o ma┼čin─â de teren c─âtre Craiova. ├Än automobil se afla ┼či fiica ei, Ana-Maria. ├Än timp ce so┼úia poetului ├«ncerca s─â dep─â┼čeasc─â o coloan─â de ma┼čini, jeepul ei a lovit frontal un autoturism Dacia Nova care circula regulamentar.

├Än accident au fost uci┼či pe loc Marin Burlan (46 de ani) ┼či so┼úia sa, Ileana (43 de ani). Fata cea mare, Laura (18 ani), a decedat c├óteva ore mai t├órziu, la Spitalul Jude┼úean din Craiova. Silvia, care la acea vreme avea 16 ani, a fost singura supravie┼úuitoare.

Gabriela Popescu,Bogdan Marica

Pedepse prea u┼čoare pentru criminalii ┼čoselelor

Virgil Vochină crede că legea este prea blândă în România

image

├Än Rom├ónia, cei care se fac vinova┼úi de producerea accidentelor rutiere grave scap─â, ├«n majoritatea cazurilor, nepedepsi┼úi sau cu pedepse simbolice, de┼či distrug familii ├«ntregi.

ÔÇ×Inexplicabila interpretare superficial─â a legii ┼či a consecin┼úelor accidentelor rutiere, pentru fiecare caz ├«n parte, a dus la pedepse u┼čoare pentru vinova┼úii tragediilor de pe ┼čosele. Dac─â s-ar face o similitudine ├«ntre un accident rutier ┼či o alt─â infrac┼úiune, cum e cea de omor, pedeapsa ar fi mai drastic─â. Nu conteaz─â c─â un om este omor├ót cu un cu┼úit sau cu o ma┼čin─â, finalitatea este aceea┼či. Nu cred c─â se poate face o departajare corect─â ├«ntre un om omor├ót ├«n accident rutier, except├ónd c├óteva cazuri, ┼či o crim─â. Acum, vinova┼úii de accidente iau pedepse cu suspendare. Rom├ónia a luat tot ce este mai bl├ónd din legisla┼úia european─â. Consecin┼úele se reflect─â ├«n num─ârul mare de oameni care-┼či pierd via┼úa pe drumurile din Rom├ónia", ne-a declarat Virgil Vochin─â, pre┼čedintele Asocia┼úiei Victimelor Accidentelor de Circula┼úie.

Educa┼úia, singura ┼čans─â

Vochin─â a ad─âugat c─â singura ┼čans─â de sc─âdere a mortalit─â┼úii pe ┼čoselele din Rom├ónia este educa┼úia.

ÔÇ×Guvernan┼úii ne-au l─âsat balt─â. Ei dau vina pe criz─â atunci c├ónd vine vorba de infrastructur─â ┼či educa┼úie rutier─â. Criza economic─â nu se vede ├«ns─â ┼či pe ┼čosele, pentru c─â rom├ónii prefer─â s─â renun┼úe la multe lucruri, dar nu la ma┼čin─â, iar moartea nu alege. Ea nu are culoare politic─â ┼či, de cele mai multe ori, pl─âtesc oameni nevinova┼úi. Dac─â nu facem ceva pentru a stopa acest m─âcel, o s─â ne specializ─âm ├«n num─ârat mor┼úii pe str─âzi", a mai spus pre┼čedintele Asocia┼úiei Victimelor Accidentelor de Circula┼úie.

Valeria Cup─â

Uciga┼čul cu Ferrari, f─âr─â remu┼čc─âri

La 19 august 2008, Ferrari-ul condus de Adrian Cocoană a ucis un tânăr care se afla pe trotuar   Foto: Adevărul

image

O alt─â beizadea care a provocat durere f─âr─â s─â aib─â remu┼čc─âri este Adrian Cocoan─â, alias uciga┼čul cu Ferrari. La 19 august 2008, Lucian Reja a fost omor├ót pe Calea Aradului din Timi┼čoara dup─â ce Cocoan─â a pierdut controlul bolidului, a lovit un taxi ┼či a aterizat pe trotuar.

Prima faz─â a procesului nu este gata nici acum, Cocoan─â ┼či avoca┼úii lui reu┼čind s─â am├óne termenele de judecare a proceselor. Lucian Reja, t├ón─ârul ucis ├«n accident, era inginer la Alcaltel, fiind mai tot timpul plecat din ┼úar─â. ├Än momentul producerii accidentului, venise acas─â pentru o scurt─â perioad─â de timp.

Lucian Reja a murit ca un erou, ├«mping├ónd-o pe t├ón─âra care se afla cu el ├«n acel moment. Fata a sc─âpat, dar Luci, cum ├«i spuneau prietenii, nu a mai apucat s─â fug─â din calea uciga┼čului cu Ferrari. Adrian Cocoan─â a fugit imediat de la locul accidentului ┼či s-a predat dup─â 24 de ore, fiind ┼či arestat preventiv.

Dup─â c├óteva luni de stat ├«n arest, ap─âr─âtorii lui Cocoan─â au reu┼čit s─â mute procesul la Craiova, iar judec─âtorul Bogdan Dumitrescu l-a eliberat pe Cocoan─â.

ÔÇ×Era ├«ntr-o vineri seara la 22.00 c├ónd am primit telefon c─â a fost eliberat. Nu ├«n┼úeleg nici acum de ce a fost nevoie s─â se judece la acea or─â de urgen┼ú─â", a spus Aurelia Gr─âmescu, mama t├ón─ârului ucis de Ferrari. Ca o ironie a sor┼úii, judec─âtorul care l-a eliberat pe Adrian Cocoan─â este arestat ├«ntr-un dosar de corup┼úie.

Uciga┼čul - ├«n lux, familiile, ├«n suferin┼ú─â

Sc─âpat din arest, Adrian Cocoan─â a trecut repede peste evenimentul care a ┼čocat opinia public─â. Dup─â ce a r─âmas f─âr─â permis, uciga┼čul cu Ferrari s-a refugiat pe ap─â ┼či se plimba cu barca pe Bega.

Adrian Cocoan─â, dup─â accident, la o plimbare cu ┼čalupa

image

Cocoan─â a fost eliberat din arest, cu condi┼úia de a nu p─âr─âsi localitatea. La scurt timp, a cerut ┼či ob┼úinut de la judec─âtorii craioveni permisiunea de a p─âr─âsi ┼úara. ÔÇ×Am nevoie s─â ├«mi sus┼úin lucrarea de doctorat ┼či s─â merg la diferite t├órguri cu firmele de imobiliare", ┼či-a motivat Cocoan─â cererea.

├Än tot acest timp, Mircea Predu┼ú, ┼čoferul taxiului pe care Cocoan─â l-a lovit ├«nainte de a ajunge pe trotuar, a fost la un pas de a fi acuzat c─â accidentul s-a produs din cauza lui. De asemenea, ma┼čina lui Predu┼ú a fost blocat─â la poli┼úie pentru expertize, iar leasing-ul trebuia pl─âtit lun─â de lun─â.

Mama celui ucis încearcă să ierte

Drama cea mai mare o tr─âie┼čte ├«ns─â mama t├ón─ârului ucis de Cocoan─â, Aurelia Gr─âmescu.

ÔÇ×Cre┼čtine┼čte ├«n┼úeleg c─â Adrian Cocoan─â nu a plecat de acas─â cu g├óndul s─â ├«mi omoare fiul. Lupt cu mine ├«ns─âmi s─â ├«l pot ierta pentru fapt─â, dar atitudinea ┼či arogan┼úa lui de dup─â nu pot s─â le iert. El trebuie s─â pl─âteasc─â ├«n fa┼úa legii. Va trebui s─â fie pedepsit penal, moral, profesional ┼či social", a spus mama lui Reja. Avocatul Aureliei Gr─âmescu cere daune morale de un milion de euro.

Daniel Dancea

Colonelul Bernevig, reabilitat

Cristian Bernevig, în 2001, la Curtea Supremă

image

├Än seara de Cr─âciun a anului 1997, colonelul Cristian Bernevig, pe atunci ┼čef al Direc┼úiei de Informa┼úii a Armatei, se afla ├«n misiune, pe drumul de la Bucure┼čti la Predeal. Era la bordul unui autoturism Volkswagen, iar la volan, ┼čoferul s─âu Tudor B├«rzoi.

Pe la jum─âtatea drumului, pentru c─â ┼čoferul a acuzat dureri ale articula┼úiilor, cei doi au f─âcut schimb de locuri, Bernevig trec├ónd la volan.

Colonelul se gr─âbea, a┼ča c─â a intrat ├«n localitatea prahovean─â B─ârc─âne┼čti cu 140 km/h. La un moment dat, ├«ntr-o curb─â, Cristian Bernevig a pierdut controlul volanului ┼či a acro┼čat frontal un Cielo, ├«n care se afla o familie cu doi copii.

Impactul a fost nimicitor: cei patru membri ai familiei Ionescu afla┼úi ├«n Cielo au murit, la fel ┼či ┼čoferul colonelului, Tudor B├«rzoi.

A urmat o anchetă îndelungată. Bernevig a fost acuzat de ucidere din culpă, iar în martie 1999, Curtea Militară de Apel l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii au făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie. În martie 2001, judecătorii de la Înalta Curte îl condamnă definitiv pe Bernevig la trei ani de închisoare, de data aceasta cu executare.

Totodat─â, colonelul ┼či Ministerul Ap─âr─ârii Na┼úionale au fost obliga┼úi s─â pl─âteasc─â rudelor celor uci┼či ├«n accident suma total─â de 250 de milioane de lei vechi drept desp─âgubiri morale. Banii au ajuns la Viorel Fecioru, o rud─â apropiat─â a familiei Ionescu, ┼či la Maria B├«rzoi, so┼úia ┼čoferului lui Cristian Bernevig.

Legea iert─ârii

De┼či condamnat ├«n martie 2001, Cristian Bernevig a ajuns dup─â gratii abia la 3 aprilie 2002.

├Än septembrie 2002, sub regimul pre┼čedintelui Ion Iliescu, Senatul Rom├óniei a adoptat Legea gra┼úierii nr. 543. Peste 3.000 de pu┼čc─âria┼či au fost elibera┼úi. Printre ei ┼či fostul colonel de Armat─â, Cristian Bernevig.

Răzvan Priţulescu

Uciga┼či ├«n libertate

Anamaria Straus - femeie de afaceri

La 27 martie 2008, Tatiana Duplei, o student─â ├«n v├órst─â de 20 de ani din Chi┼čin─âu, a fost ucis─â pe o trecere de pietoni de pe ┼×oseaua Kiseleff din Bucure┼čti. A fost lovit─â ├«n plin de un autoturism Audi A8, la volanul c─âruia se afla femeia de afaceri Anamaria Straus, de 40 de ani.

Acuzată de ucidere din culpă, Anamaria Straus a fost condamnată definitiv la începutul acestui an la doi ani de închisoare cu suspendare.

Boxerul Ionuţ Gheorghe, medaliat olimpic

├Än octombrie 2006, pugilistul Ionu┼ú Gheorghe (foto), 25 de ani┬á - medaliat cu bronz la Olimpiada din Atena 2004 - a produs un accident ├«n care au murit doi oameni. ├Än apropiere de localitatea const─ân┼úean─â Ovidiu, boxerul a pierdut controlul BMW-ului s─âu ┼či a intrat pe contrasens, izbind violent o Dacie care circula regulamentar. Ocupan┼úii Daciei, o femeie ┼či fiica ei - au decedat la spital.

În februarie 2010, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv pe Ionuţ Gheorghe la trei ani de închisoare cu suspendare.

Darius ┼ó├ón┼úa┼č - beizadea

La 6 septembrie 2008, Darius ┼ó├ón┼úa┼č - fiul cunoscutului om de afaceri din Satu Mare Vasile ┼ó├ónta┼č - a lovit cu peste 200 km/h o alt─â ma┼čin─â, pe DN 19, ├«n localitatea Ciuperceni. ├Än urma impactului, un t├ón─âr de 28 de ani ┼či-a pierdut via┼úa.┬á ┼ó├ónta┼č jr era beat ┼či avea permisul suspendat.

Cercetat penal pentru trei infrac┼úiuni, beizadeaua a plecat ├«n Germania ┼či s-a ├«ntors la o lun─â dup─â emiterea mandatului de arestare ├«n lips─â. ├Än luna mai a acestui an a fost condamnat la trei ani de ├«nchisoare. Cu suspendare.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite