Doctorul Bogdan Tănase: „În sistemul sanitar s-a semnalat o bombă. Mergem mai departe fără ca cineva să-şi pună vreo problemă”
0
După ce iniţial a infirmat vehement acuzaţiile potrivit cărora ar fi diluat de zece ori substanţa activă din dezinfectanţii cu care au aprovizionat spitalele, reprezentanţii Hexi Pharma au îndulcit joi tonul. Acum susţin că nu pun sub îndoială rezultatele raportului Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM) care arată negru pe alb că dezinfectantul a fost diluat.
Oficialii producătorului român au adăugat că au trimis şi ei probe către un laborator de referinţă din Germania. „Tocmai din responsabilitate am făcut lucrul acesta“, a spus Laura Albu, purtătorul de cuvânt al Hexi Pharma, adăugând că rezultatele vor veni în două săptămâni.
Prea mult, spun managerii de spitale, doctorii şi asociaţiile de pacienţi. În ciuda testelor de sanitaţie şi autocontrol făcute de Ministerul Sănătăţii, cu toţii susţin că sălile de operaţie sunt nesigure. Pus la zid nu doar de societatea civilă, care anunţă proteste, ci şi de colegii de breaslă, şeful de la Sănătate, Patriciu Achimaş-Cadariu, este convins că este victima unei campanii dusă împotriva sa. De altfel, joi, activiştii au aruncat cu vopsea pe scările instituţiei pe care o conduce, iar pentru vineri, bucureştenii anunţaseră un protest în centrul Capitalei.
Testele făcute de oficiali, puse la îndoială
Deşi Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat că testele neconforme, adică 5%, nu reprezintă mult dintr-un total de 3.526 de probe analizate, doctorii îl contrazic, unii dintre ei ajungând să îi ceară inclusiv demisia pentru proasta gestionare a cazului.
„Să închidem ochii şi să ne imaginăm un cartier cu paturi – aşa cum este platforma Fundeni sau Municipalul, pe verticală! Şi acum să deschidem ochii şi să vedem un asistent care are în mână, cu totul, 10 beţigaşe şi eprubetele sterile, din care recoltează de pe o masă, un scaun, un pat, o chiuvetă şi de la câteva persoane spălate pe mâini! Da! Într-adevăr, 3000 de probe împărţite la 300 de spitale ne dau doar 10 beţigaşe pe spital! Cu o asemenea testare sumară se poate testa conformitatea într-un salon şi în nici un caz într-un spital“, a explicat medicul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate publică al Societăţii Academice Române (SAR).
ICEHIM: „Nu oferim garanţii”
La rândul său, Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, a reacţionat dur şi a spus că testările făcute înainte de 28 aprilie nu atestă nimic. „Închipuiţi-vă că sunteţi în avion. Cineva din avion anunţă că este o bombă. Evident, avionul aterizează pe aeroportul cel mai apropiat şi se duce o anchetă pentru a confirma sau infirma existenţa unei bombe. În sistemul sanitar s-a semnalat o bombă şi avionul merge mai departe fără ca cineva să-şi pună vreo problemă“, a mai subliniat doctorul pentru RFI.
De cealaltă parte, managerii de spitale afirmă că au nevoie de dovezi clare pentru a şti dacă soluţiile Hexi Pharma sunt sau nu eficiente. Şi, un răspuns poate fi oferit chiar de ICECHIM, care are un laborator ce poate determina, prin anumite metode, conţinutul de substanţă activă din biocide, categorie în care sunt incluşi dezinfectanţii din spitale.
„Putem face teste fizico-chimice, chiar dacă nu am prelungit acreditarea pentru laborator. Însă avem echipamentele necesare, metoda şi oamenii care să poată face astfel de teste. Plus că avem certificare de la o firmă germană. Însă nu oferim nicio garanţie legat de eficienţa biocidului, ci determinăm strict procentajul de substanţă activă. În cazul în care primim comandă, se face testul, dăm un buletin de analiză. Avem personal care să facă faţă cerinţelor“, a declarat, pentru „Adevărul“, inginerul Sanda Velea, directorul general ICECHIM.
Epidemiolog: „Testările ar fi durat două luni”
Un astfel de test costă însă 800 de lei. „Dacă trimiteau cei din Ministerul Sănătăţii peste 3.500 de probe, ICECHIM nu avea nicio şansă să-şi primească banii pe teste. Şi nu le terminau într-o săptămână, ci dura două luni, pe puţin. Ce e drept, dacă ICECHIM a iscălit raportul care incriminează compania Hexi Pharma, trebuie luat de bun pentru că e un laborator serios“, a explicat un epidemiolog.
Specialistul a arătat că laboratorul de Chimie Sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii nu face asemenea testări, asta pentru că niciodată nu s-a pus problema analizării biocidelor.
Începutul Hexi Pharma, sub girul lui Oprescu
Compania Hexi Pharma a funcţionat timp de 11 ani în incinta Spitalului Universitar Bucureşti, începuturile ei fiind girate de Sorin Oprescu. Întreţinerea sediului, respectiv facturile erau plătite de către unitatea sanitară. În 1994, însă, denumirea companiei era „Universitar Farma”, înţelegerea cu Spitalul Universitar ţinând doar până în 2006, când Oprescu a plecat de la conducerea unităţii sanitare.
Bâlbele lui Cadariu
Nu este prima dată când societatea civilă cere demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu (foto). Acesta a intrat în vizorul românilor odată cu scandalul bebeluşilor care s-au îmbolnăvit cu o formă agresivă de E.coli, o parte dintre ei dezvoltând sindrom hemolitic uremic. Trei micuţi au murit în perioada februarie-martie la Spitalul Marie Curie din Capitală, iar faptul că nu a fost găsit un vinovat pentru cum au fost trataţi în spitalele din Argeş a stârnit furia românilor.
În plus, nici până astăzi nu se cunosc motivele care au stat la baza îmbolnăvirilor, autorităţile fiind acuzate că au intervenit prea târziu. Ulterior, un dosar penal a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.