Director ARPIM, despre psihiatrii care ar fi făcut studii neautorizate pe bolnavi: Sunt ca şoferii care trec pe roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile clinice sunt foarte clar legiferate, dar partea proastă este că, aşa cum există şoferi care trec pe roşu, există şi medici care poate nu respectă toate prevederile, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), răspunzând unei întrebări privind medicii psihiatrii care au inclus bolnavi în studii fără acceptul lor.

Directorul executiv al ARPIM a precizat că legislaţia europeană a fost transpusă în România, iar abaterile în derularea studiilor clinice pot fi depistate.

"Studiile clinice sunt foarte clar legiferate. Nu este vorba de un cod etic al ARPIM, este o legislaţie europeană care este transpusă în România şi dacă sunt abateri de la această legislaţie în derularea studiilor clinice există soluţii pentru monitorizarea lor şi pentru depistarea lor. Noi nu avem un rol în acest proces, din contră, rolul esenţial este jucat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale", a explicat Dan Zaharescu.

Potrivit directorului executiv al ARPIM,  nu poate fi monitorizat tot ceea ce face orice medic în cabinetul lui.

"Pe de altă parte, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, nu putem să controlăm ceea ce face fiecare medic în cabinetul său. Medicul este instruit să aibă o certificare, el nu poate să fie inclus în derularea sau monitorizarea unui studiu clinic. Prin acest program de educare el este învăţat ce trebuie să facă, cum trebuie să facă. El dă nişte teste pentru care să dovedească faptul că şi-a însuşit informaţiile. Partea proastă este că, aşa cum există şoferi care trec pe roşu, există şi medici care poate nu respectă toate prevederile", a mai spus Zaharescu. 

Procedurile în studiile clinice sunt bine definite pentru medici şi companii, a adăugat directorul ARPIM.

"Toate procedurile aferente sunt foarte clar stabilite şi urmate de către companii şi de către cei care monitorizează sau sunt implicaţi în derularea acestor studii clinice", a spus Zaharescu.

Un număr de 50 de medici psihiatri şi rezidenţi, din 16 judeţe, sunt  acuzaţi că au testat medicamente pe pacienţi fără să fi avut autorizaţie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite