Diabetul și bolile cardiovasculare, creștere spectaculoasă
0Cifrele privind incidenţa diabetului zaharat au crescut în România, ajungând în primele șase luni ale acestui an la 1.100.000 de persoane diagnosticate, de la 800.000, în urmă cu câțiva ani, a declarat Adela Cojan, președinta CNAS.
Dezastru în rural
Foarte mulți bolnavi rămân însă în continuare nediagnosticați, și asta pentru că nu merg la controale regulate. Caravana „Sănătatea vine la tine”, organizată de Alianța Pacienților Cronici din România, în vara acestui an, a arătat că, în rural, peste 70% dintre cele 1.229 de persoane testate erau obeze sau supraponderale; 77% aveau valori crescute ale LDL colesterol (colesterolul rău), principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare; mai mult de două persoane din trei (69%) aveau glicemii de prediabet și diabet (valori peste normalul de 100), iar 55 de persoane au aflat că sunt bolnave de diabet.
Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la fața locului, cât și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicațiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.
Nici la bolile cardiovasculare nu stăm mai bine. Potrivit dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct față de ceilalți europeni și o patologie de trei ori mai crescută. Unu din trei români moare de o patologie cardiovasculară, a subliniat Baciu, accentuând importanța prevenției.
Campanie de depistare a diabetului
Între 10 septembrie și 7 octombrie, în București se desfășoară cea mai amplă campanie de testare gratuită a glicemiei. Testările au loc în șapte amplasamente din toate sectoarele, programul de funcționare a centrelor fiind de luni până vineri, între orele 7.00 și 9.00. Dacă rezultatul testării glicemiei ridică semne de întrebare pentru cadrele medicale din punctele unde se face analiza, pacienții sunt sfătuiți să meargă la medicul de familie pentru a fi îndrumați cu bilet de trimitere către un medic specialist diabetolog. Spitalele administrate de ASSMB unde bucureștenii se pot adresa pentru diagnosticarea și tratarea diabetului zaharat sunt Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” și Spitalul Clinic Colentina.
Amplasamentele celor 14 puncte de testare gratuită a glicemiei deschise, din 19 septembrie și până pe 07 octombrie, în fiecare sector al Capitalei sunt:
• SECTORUL 1: Piața Amzei (cort); Piața Matache (cort); Spitalul Clinic „Sf. Maria” (cort, în fața unității sanitare)
• SECTORUL 2: Piața Obor (cort)
• SECTORUL 3: Magazinul Unirea (cort, ieșirea de la metrou - M2); Piața Universității (cort, ieșirea de la metrou din laterala Spitalului Colțea); Dristor (cort, zona metrou)
• SECTORUL 4: Str. Străduinței nr.1B (cort); Șos. Berceni nr.50 (cort); Piața Sudului (cort)
• SECTORUL 5: Piața Rahova (cort); Stația de metrou Eroii Sanitari (cort, ieșirea de la metrou corespondentă SUUB)
• SECTORUL 6: Zona Pasajului Lujerului (cort); Piațeta Drumul Taberei, Nr. 34 (cort)