DEZBATERE „ADEVĂRUL“ Care a fost cel mai bun conducător al României din ultimii 85 de ani?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 25 octombrie, Regele Mihai I al României a împlinit 91 de ani, prilej pentru a rememora momente de referinţă istorică din viaţa Majestăţii Sale. De la ocuparea tronului de către Mihai I, în 1927, România şi-a schimbat de două ori forma de guvernământ, trecând, pe rând, de la monarhie constituţională, la republică socialistă, respectiv la republică semi-prezidenţială. Tot în acest timp, şapte conducători au decis so

Conducătorii României din ultimii 85 de ani au fost:

1. Regele Mihai I al României a ocupat tronul ţării între anii 1927 - 1930 şi 1940 - 1947. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial (1939-1945), Regele nu a fost de acord cu depăşirea liniei Nistrului şi cu înaintarea Armatei Române în interiorul URSS, alături de armatele Germaniei naziste. În ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României în tabăra „Aliaţilor". Acestă decizie a scurtat războiul cu 6 luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de oameni.
2. Regele Carol al II-lea l-a succedat la tron pe fiul său, lui Mihai I al României, în perioada 1930-1940. Aceşti ani au fost marcaţi de o creştere economică importantă, dar s-au sfârşit în tragedia celui de-Al Doilea Război Mondial.
3. Gheorghe Gheorghiu-Dej. În timpul regimului sau (1947-1965), a reuşit să sugereze conducerii sovietice şi lui Nikita Hrusciov, liderul URSS între anii 1953 - 1964, retragerea trupelor sovietice aflate în România din 1944. De asemenea, a avut loc industrializarea şi colectivizarea care s-au soldat cu numeroase victime. Tot în timpul său, puşcăriile s-au umplut de deţinuţi politici iar elita interbelică a fost decimată sau nevoită să apuce calea exilului.
4. Nicolae Ceauşescu a condus România în perioada 1965 - 1989. În anii „Epocii Ceauşescu" s-au construit metroul din Bucureşti, Canalul Dunăre-Marea Neagră şi zeci de mii de noi blocuri de locuinţe. Totodată, pentru a plăti datoriile externe pe care guvernarea sa le-a acumulat în anii 1970, Ceauşescu a decis, în 1982, exportul masiv al producţiei agricole şi industriale, ţara ajungând în anul Revoluţiei fara datorie externă, dar falimentară economic. La sfârşitul anilor '60, din cauza interzicerii avorturilor de către liderul comunist, un număr greu de cuantificat de femei şi-a pierdut viaţa.
5. Ion Iliescu a deţinut două mandate: între 1990 - 1996 şi 2000 - 2004. În timpul celui de-al doilea dintre mandatele sale, România a intrat in NATO (Alianţa Nord-Atlantică)
6. Emil Constantinescu l-a urmat pe Ion Iliescu, fiind liderul statului între 1996 şi 2000. Cât timp a fost preşedinte, a îndreptat în mod hotărât țara spre intrarea în NATO şi UE.
7. Traian Băsescu conduce ţara din 2004. În 2007, România a aderat la Uniunea Europeană.

Pe cine susţin Zoe Petre şi Adrian Cioroianu

Contactaţi de „Adevărul", doi dintre cei mai cunoscuţi istorici români s-au dovedit susţinători ai monarhiei şi, implicit, ai Regelui Mihai I. Istoricul Zoe Petre e de părere că „Regele a fost un mare constructor al României, un om admirabil, care a ştiut să scoată ţara din situaţii critice, la o vârstă foarte fragedă." Ca rol pe care îl are preşedintelele, însă, istoricul are o altă părere. „Pe de altă parte, rolul de rege nu poate fi însă comparat cu cel al unui preşedinte. Atribuţiile sunt altele: regele domneşte, nu guvernează. Iar ca preşedinte, consider că cel mai bun în funcţie a fost Emil Constantinescu." Adrian Cioroianu consideră că cel mai bun om de stat pe care l-a avut România a fost Regele Mihai I. „În cea mai delicată perioadă din istoria noastră - momentul din 23 august 1944 este poate cel mai dur din trecutul ţării - Regele, tânăr find, ba chiar considerat „imatur" de Mareşalul Ion Antonescu, a fost cel care a luat deciziile corect şi a ştiut să gestioneze acele momente cu discernământ." Mai mult, istoricul este de părere că ar trebui să revenim la monarhie, „pentru că e soluţia cea mai firească şi fiindcă văd des cum republica tot cade în caricatură."

Voi ce credeţi, stimaţi cititori?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite