Despre dreptul la proprietate şi evacuările din sectorul 3: „Ajungem să credem că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu”
0Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate luni din locuinţele pe care le ocupau în Sectorul 3 din Capitală. Povestea comunităţii de pe strada Vulturilor a fost spusă de Veda Popovici, reprezentanta Frontului Comun pentru Dreptul la locuire, invitata Ioanei Lupea la Adevărul Live.
Este mai important dreptul de proprietate decât dreptul constituţional la o viaţă decentă?
Cele mai importante declaraţii
Ioana Lupea: Potrivit legii, o persoană nu poate fi evacuată dacă nu i se pune la dispoziţie un loc unde să poată locui.
Veda Popovici: În Sectorul 3, cifrele spun că doar în 2014 s-au primit peste 3.000 de cereri pentru locuinţe sociale şi, aceeaşi primărie, a reuşit să rezolve în ultimii cinci ani doar 30 de cazuri. Noi încercăm să punem pe agenda publică problema evacuărilor. Noi chiar dacă încercăm să argumentăm în faţa autorităţilor că există persoane care sunt într-o situaţie gravă, aceştia ne spun să urmăm calea legală prin depunerea dosarului.
Uneori se mai întâmplă ca, de dragul unui primar, să se dea câteva case, aşa cum a fost şi în urmă cu câţiva ani.
Dreptul la proprietate protejează persoanele care au un anumit statul social.
Ioana Lupea: Cum aţi ajuns să locuiţi acolo?
Steluţa Georgescu: În 1996 mi s-a dat o sticlărie şi am fost pe lista de priorităţi pentru că aveam 4 copii. Mi s-a dat o casă de la primărie pe care am vrut să o cumpăr, însă am aflat că este în litigiu. Mi s-a reproşat că am făcut mulţi copii, că nu mi-am cumpărat o casă, ne-au jignit pe toţi. Ne-au făcut „ţigani”, nici măcar „locatari”.
Nicoleta Vişan: Noi le-am cerut să ne evalueze casele, unde locuim, şi să ne lase să plătim în rate. Toate investiţiile care au fost făcute acolo au fost suportate de fiecare persoană care locuia acolo. Noi am reparat instalaţia electrică, am pus ciment în curte.
Steluţa Georgescu: Noi de trei zile stăm pe străzi. Copii mei nu s-au dus la şcoală, nu şi-au făcut baie.
Steluţa Georgescu: În timpul evacuării, mie mi s-a făcut rău în casă şi nu a putut intra în casă decât după ce a fost bătut de jandarmi. Voi face plângere mai ales pentru că eu sunt bolnavă şi nu pot să stau fără să mă spăl, să stau în frig sau să îmi ţin copii afară.
Veda Popovici (foto dreapta): Circuitul evacuaţilor: oamenii încearcă, se descurcă, ajung pe unde ştiu ei după ce au fost evacuaţi, însă nu aceasta este soluţia. Atunci când oamenii au nevoie, ei sunt abandonaţi.
Ioana Lupea: Aţi stat de vorbă cu nou proprietar?
Steluţa Georgescu: Am vorbit cu cineva pe care cunosc şi a zis că nu ştie nicio soluţie şi că noul proprietar, care este norvegian, vrea să demoleze clădirea.
Nicoleta Vişan: Vom sta acolo până vom protesta. Aseară a fost foarte frig, am primit pături, însă nu de la primărie. Cei de la primărie au trimis Poliţia Locală să ne gonească. Poate că dacă era, domnul Gigi Becali ne-ar fi ajutat.
Ioana Lupea: Când au început demolările?
Nicoleta Vişan: Chiar în ziua în care ne-au evacuat (luni – n.r.). Ne-au grăbit să plecăm, iar în timp ce ne spărgeau geamurile, noi mai aveam copii în curte. Ajungem să credem că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu pentru că atunci nu erau oameni pe stradă să cerşească şi aveau locuinţe.
Ioana Lupea: Preşedintele Traian Băsescu le-a recomandat tinerilor să îşi închirieze locuinţele, să nu mai stea cu chirie. Vă puteţi permite?
Nicoleta Vişan: Eu sunt în concediu de maternitate şi primesc 800 de la stat, am şi alocaţiile copiilor, iar soţul câştigă 700 de lei. Banii ăştia nu ne-ar ajunge să ne plătim şi scutecele copilului, şi hăinuţe, şi chiria, şi gazele...