Deficit de medici pediatri în România. Prof. Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din Bucureşti: „10% din absolvenţii noştri pleacă în străinătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină Bucureşti FOTO Marian Iliescu
Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină Bucureşti FOTO Marian Iliescu

România se confruntă cu un deficit de medici pediatri, asta în ciuda faptului că tot mai mulţi copii au probleme de sănătate încă de mici. Aşa susţine profesorul Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din Bucureşti, care atrage atenţia că 10% din tinerii absolvenţi de medicină aleg să facă rezidenţiatul în străinătate imediat ce termină facultatea. „Vor pleca şi mai mulţi dacă nu luăm măsuri”, a explicat pediatrul.

„Suntem o specialitate deficitară. Deşi în fiecare an se scot la concurs un număr de posturi, tot nu sunt suficienţi medici pediatri pentru a acoperi golurile care au rămas după ce doctorii pediatri au ales să plece în alte ţări. Cam 10% din studenţii la medicină sunt deja decişi să plece în străinătate după finalizarea studiilor, dar sunt şi situaţii când se pleacă din timpul rezidenţiatului. Dacă nu luăm măsuri, situaţia va fi dramatică”, a declarat, pentru adevărul.ro, profesorul Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală şi managerul Spitalului de Copii Gomoiu din Capitală.

Potrivit acesteia, nu doar salariile sunt o problemă, ci şi faptul că medicii sunt arătaţi cu degetul. „La noi nu există acel respect vis-a-vis de doctori, respect care se întâlneşte la tot pasul în lumea civilizată, din care vrem şi noi să facem parte. Ţine de mentalitate”, a completat profesorul universitar, adăugând că în România ar trebui pus mai mult accent pe educaţia sanitară, aşa cum procedează şi alte ţări din Uniunea Europeană. 

„Copiii au început să aibă tot mai multe probleme de sănătate, iar faptul că avem puţini medici nu ne ajută. În această perioadă are loc examenul de specialitate, în Bucureşti este susţinut de 19 rezidenţi în pediatrie, care au obligaţia să ia cel puţin şapte pentru a promova”, a mai spus Doina Pleşca, manager al Spitalului de Copii Gomoiu din Capitală.

Examenul de specialitate în pediatrie, susţinut în Bucureşti

Examenul de specialitate s-a susţinut în şase centre universitare, cele cu tradiţie. În urma examenului de specialitate, medicii rezidenţi pot deveni specialişti, adică nu mai sunt supravegheaţi şi au drept de liberă practică.

Peste 20.000 de doctori au plecat din România începând cu anul 2008, nemulţumirea principală fiind legată de nivelul salarial de aici, dar şi de condiţiile precare din unităţile sanitare de stat. Destinaţiile favorite ale cadrelor medicale sunt Franţa, Anglia şi Germania, arată datele Colegiului Medicilor din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite