De la 1 iunie am putea merge din nou la concerte şi la spectacole. Care sunt scenariile luate în calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: SibiuCityApp
Imagine: SibiuCityApp

Evenimentele culturale şi marile concerte s-ar putea desfăşura, la vară, potrivit unor reguli stabilite prin două scenarii. Unul – fără limită de participanţi dar cu testare la intrare, iar al doilea – fără testare, dar cu un număr limitat de participanţi în funcţie de incidenţă. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a explicat în ce constau fiecare în parte.

Setul de reguli elaborat de ministerul Culturii pleacă sub forma unor propuneri catre CNSU, iar acolo va fi decizia finală, a anunţat ministrul Culturii la Digi24.

Potrivit lui Bogdan Gheorghiu, acest set de norme este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii. 

„Noi până acum am studiat ce s-a concluzionat după primele programe-pilot desfăşurate în alte ţări şi rezulttatele săă ştiţi că sunt încurajatoare. La Barcelona, după cun concert cu 5.000 de participanţi au fost constatate 6 cazuri ulterior, aşadar acel «filtru» a funcţionat foarte bine, pentru că vorbim de un procent foarte bun, care ne apropie de un grad de siguranţă de 100%. După 1 iunie urmează, etapizat, să se relaxeze toate normele. Noi, în acest moment, suntemîn discuţii cu reprezentantul domnului premier în grupul nostru de lucru, domnule Victor Costache. Eu nu spun că a doua zi după 1 iunie vor putea avea loc mari evenimente. S-ar putea ca marile evenimente să fie premise undeva spre mijlocul verii, dar asta ţine foarte mult de cum va evolua campania de vaccinare, iar din acest punct de vedere eu sunt optimist. (…)  Cu siguranţă după 1 iunie vor fi premise evenimente şi, gradual, probabil se va ţine cont şi de mărimea acestora”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Ce presupun cele două scenarii

Întrebat care sunt propunerile Ministerului Culturii pentru organizarea şi desfăşurarea marilor evenimente şi care sunt, exact, regulile, ministrul a răspuns:

„Vorbim de necesitatea apariţiei celor două scenarii. Marii organizatori au spus: solicitaţi-ne să facem centre de testare şi vom face. Cei din teatrul independent şoi cei care fac evenimente la o scară mai mică au spus: nu ne încărcaţi cu astfel de costuri pentru că pentru noi nu ar fi niciodată rentabil, deoarece cu preţul unui test depăşim valoarea biletului. Şi atunci am elaborat Scenariul 1 şi Scenariul 2. Ţine de fiecare organizator sau manager, după caz, pentru care scenariu optează”, a spus ministrul Culturii. 

Bogdan Gheorghiu a detaliat fiecare scenariu un parte.  „Scenariul 1 este cel cu filtre mai multe la intrare: ne asigurăm că persoana care intră acolo este ori vaccinată, ori imunizată pentru că a trecut prin boală, ori are un test RT-PCR făcut în ultimele 48 de ore. Aici trebuie să găsim o soluţie legată de autenticitatea testului, să nu facă testul cineva şi să se prezinte cu el altcineva. Varianta testării rapide la faţa locului urmând ca viitorul spectatpr care s-a testat să primească rezultatul pe telefonul mobil în maxim 15 minute în baza unei platforme create de statul român, iar aplicaţia respectivă să include posibilitatea de a achiziţiona biletul, iar costul biletului să includă şi costul testării. Scenaruil 2 este destul de apropiat de cee ace există astăzi ca norme. Scenariul 1 nu are limită de spectator şi nu este condiţiionat de rata de incidenţă locală. Pentru că acolo se consideră că filtrul respective asigură condiţiile din pubct de vedere epidemiologic. În Scenariul 2 nu mai trebuie să testezi lumea la intrare, dar atunci eşti condiţionat de un număr-limită de spectator, în funcţie de rata de incidenţă şi de un grad de ocupare mai redus; până în 3‰ – 2/3 din sală, între 3‰ şi 5 ‰ – 1/2 din sală şi între 3‰ şi 6,5 ‰ – 1/3 din sală. 7,5 ‰ e limita spre carantinare şi atunci nu mai putem discuta despre niciun fel de evenimente”, a mai expicat ministrul Culturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite