De ce nu mai citesc românii. Statisticile ne poziționează la coada Europei în privința lecturii

0
Publicat:

Statisticile ne arată că românii nu sunt mari iubitori de carte și că se află, la acest capitol, la coada Europei. Motivele sunt multiple, dar cele mai multe persoane au declarat că nu au timp suficient pentru lectură.

Bărbat citind o carte SURSĂ FOTO istock
Bărbat citind o carte SURSĂ FOTO istock

Chiar dacă acest motiv pare o simplă scuză, psihologii susțin că, de multe ori, cei care au fost chestionați au spus adevărul și au explicat de ce se ajunge într-o astfel de situație.

De ce nu citesc românii?

Conform ultimelor date puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică, 11 milioane de români nu au citit nici măcar o carte în ultimul an. Motivele invocate de aceștia sunt lipsa timpului sau dezinteresul față de lectură.

Aceleași statistici ne arată că România ocupă ultimul loc la nivelul Uniunii Europene când vine vorba despre lectură.  Dintre românii care obișnuiesc să citească, cei mai mulți locuiesc în mediul urban, într-un procent de 40%. Totodată, doar 18% dintre românii care locuiesc în mediul rural obișnuiesc să citească.

Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural au alte preocupări care implică, de multe ori, munca fizică, prin care își asigură traiul.

Cum explică psihologii acest fenomen?

Foarte mulți români susțin că nu citesc pentru că nu au timp. Chiar dacă pare o simplă scuză, psihologii susțin că motivul este unul întemeiat. Ritmul accelerat al vieții îi face pe mulți dintre oameni să uite de micile plăceri și să își concentreze atenția doar asupra joburilor.

Cei care invocă lipsa timpului pot avea dreptate de multe ori. Ritmul vieții este tot mai alert și există foarte multe persoane care au două sau mai multe locuri de muncă pentru a supraviețui, pentru a duce un trai decent. Astfel, este de înțeles că puținul timp liber pe care îl mai au îl dedică familiei sau chiar somnului. Ne dăm seama de acest lucru prin prisma pacienților care ajung la cabinete, care sunt epuizați din cauza joburilor”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite