De câte ore de odihnă au nevoie de adolescenţii pentru a da randament la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel mondial, tinerii cu vârste între 10-18 ani se culcă nu mai devreme de ora 23, ceea ce poate avea efecte negative asupra dezvoltării adolescenţilor.

Cel puţin aşa susţine psihologul Alexandru Pleşea, conform căruia tinerii au nevoie între 8 şi 10 ore de somn pe noapte pentru că resursele lor interioare să capete puteri pentru a două zi. Scolile care au încă un program foarte matinal au rezultate mai slabe decât şcolile care au pus începutul programului mai târziu, mai atrage atenţia psihologul.

„Tehnologia, distragerile, stimulii exteriori, factori excesivi de divertisment, sunt cele mai întâlnite instrumente care folosesc energia unui adolescent. Tinerii, în timpul orarului şcolar, observă lipsa de odihnă mentală prin lipsa de atenţie pe care o acordă profesorilor. Ei ajungând uneori să căşte, să li se facă somn sau să se preocupe de alte lucruri în timpul predării. Atenţia şi concentrarea devin deficitare prin lipsa de energie. Trezitul dimineaţa odihnit este o situaţie de biologie, nu atitudine. Cel puţin teoretic, tinerii pot ajunge să funcţioneze bine biologic dacă ar avea un ritual de somn, de folosire a tehnologiei şi al distracţiei. Ei nu sunt capabili tot timpul de o trezire naturală şi astfel, apelând tot timpul la ceas sau telefon pentru alarmă, riscă în viitor să întâmpine probleme destul de serioase cu dormitul şi alte disfuncţii mentale”, explică psihologul Alexandru Pleşea, potrivit unui comunicat de presă. 

„Acumularea de experienţe implică totuşi ca tânărul să nu aibă întotdeauna parte de ajutor din partea adulţilor, ci să fie expus unei direcţii clare, iar îndeplinirea task-urilor să conducă la completarea discernământului individual”, a completat Pleşea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite