De astăzi începe dezbaterea publică pe noua lege a Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reforma Sănătăţii, în dezbatere publică începând de astăzi
Reforma Sănătăţii, în dezbatere publică începând de astăzi

Ministerul Sănătăţii va posta astăzi pe pagina de web www.ms.ro secţiunea Forum Reforma în Sănătate primul capitolul al noii legi privind reforma sistemului sanitar care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor.

Oficialii Ministerul Sănătăţii vor publica astăzi primul capitol din noua lege a Sănătăţii pentru a putea fi dezbătut public.

„Am solicitat reprezentanților spitalelor publice și private să analizeze textul documentului și să facă propuneri de completare sau modificare a acestuia până miercuri 11 aprilie" a declarat Vasile CEPOI, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Spitalele se vor autoguverna

Titlul referitor la organizarea și funcționarea spitalelor are drept scop introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin creșterea libertății manageriale care să permită eficientizarea activității, explică specialiştii din MS ce intenţionează să fie primul capitol.

Reorganizarea spitalelor în fundaţii

Cel mai important lucru urmărit este crearea posibilității reorganizării spitalelor, ca fundații, unități nebugetare, non profit, de utilitate publică. Decizia reorganizării aparține actualului administrator al spitalului care devine membru fondator unic al Fundaţiei.

Reducerea birocrației prin coborârea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului. Aceasta va avea libertatea de a decide, fără aprobări superioare, asumându-și responsabilitatea și respectând reglementările Ministerului Sănătății privind organizarea și funcționarea spitalelor, asupra angajării de personal, în conformitate cu normativele în vigoare, fără aprobarea Ministerului Sănătății sau alte constrângeri actuale, dar şi a utilizării la capacitate maximă a resurselor tehnice și umane din spital prin acordarea asistenței medicale în regim privat, la cererea pacienților.

De asemenea, acest capitol vizează atragerea de investiții private în spitalul public pentru creșterea calității serviciilor medicale, ceea ce va permite o competiție reală cu spitalele private, dar şi remunerarea medicilor și a personalulului medical în funcție de calitatea, complexitatea și volumul activității, pe baza rezultatelor obţinute.

În plus, realizarea de parteneriate public-privat, în vederea dezvoltării capacității de asistență medicală și creșterii calității serviciilor medicale este reglementată tot de acest capitol.

Stop şpăgii

Proiectul de lege face şi la pacienţii. Aceştia vor beneficia de creșterea calității serviciilor medicale ca urmare a competiției cu sectorul privat și atragerii de investiții suplimentare din sectorul privat, dar şi cointeresării personalului medical prin suplimentarea veniturilor.

Oficialii speră că proiectul de lege va duce la reducerea plăților informale şi va facilita dezvoltarea asigurărilor voluntare de sănătate ca urmare a dezvoltării asistenței medicale în regim privat în cadrul spitalului public.

Facilităţi pentru universităţi

De asemenea, noua lege oferă universităților de învățământ medical posibilitatea de a avea în administrare spitale în care se desfășoară învățământ medical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite