Dan Dungaciu: România câştigă în relaţia cu Rusia de pe urma scutului antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Dungaciu
Dan Dungaciu

România are de câştigat în raporturile cu Rusia, prin faptul că pe teritoriul său va fi instalat scutul antirachetă, a explicat analistul de politică externă Dan Dungaciu pentru publicaţia franceză Le Petit Journal. 

Potrivit alanistului, nu trebuie făcută confuzia dintre interceptoarele ce vor fi instalate în România şi sistemele care ar fi trebuit intalate în Polonia şi Cehia. Poziţia Poloniei ar fi permis instalarea unui sistem mult mai performant, deoarece ar fi fost posibilă interceptarea rachetelor balistice ale Rusiei îndreptate spre Statele Unite.

Scutul antirachetă din România nu poate îndeplini aceleaşi sarcini pentru că el nu este situat pe acelaşi culoar. În consecinţă, completează analistul  Dan Dungaciu, acest sistem de apărare este "mai puţin agresiv", fapt demonstrat şi de poziţia mai puţin dură adoptată de Moscova.

"Ceea ce este sigur acum este faptul că pe teritoriul României vor fi instalate, în următorii ani, interceptoare terestre. Acestea vor putea, alături de radarele care există deja în România sau de cele care vor fi amplasate în Bulgaria, să îndeplinească aproape acelaşi rol pe care l-ar fi avut scutul anti-rachetă dacă ar fi fost instalat în Polonia sau în Cehia. Trebuie precizat că România are radare foarte bune, ceea ce a constituit cu siguranţă un argument important în luarea deciziei Statelor Unite. Este, de altfel, partea cea mai performantă, fără niciun fel de îndoială, a armatei române, deoarece Bucureştiul a investit foarte mult în ultimii ani", a precizat Dan Dungaciu.

În privinţa raporturilor dintre României cu Rusia, el a remarcat că un semnal pozitiv este tocmai faptul că Moscova nu a făcut în ultima vreme nicio observaţie şi nicio declaraţie oficială privind vizita preşedintelui Traian Băsescu în Republica Moldova.

"În ceea ce priveşte scutul antirachetă, Moscova s-a adresat Washingtonului şi nu Bucureştiului. Eu cred că, dimpotrivă, România câştigă în relaţia cu Moscova. Implicându-se în acest sistem de apărare, ea devine un partener important al Occidentului, mai ales al americanilor, dar şi un actor inevitabil din regiune. Moscova va fi obligată să ne ia mai mult în considerare", a declarat analistul.

În legătură cu lipsa de reacţie de la Bruxellesul,  Dan Dungaciu consideră că: "Este vorba de relaţiile bilaterale dintre România şi Statele Unite. Vor fi cu siguranţă reacţii din partea membrilor UE, dar nu cred că Bruxellesul va spune ceva. Ceea ce este sigur este că nu toţi văd la fel acest parteneriat. Italia şi Germania sunt sceptice. Alţii vor fi indiferenţi sau vor susţine acest acord, precum ţările din 'noua Europă'. Desigur, cred că Bruxellesul va fi foarte atent la reacţiile Moscovei. Până acum, Rusia nu a avut reacţii tranşante, deoarece nu a considerat că este vorba de o ingerinţă în sfera sa de interese. Deci, Bruxellesul nu va avea cu siguranţă reacţii dure la adresa României. Pe moment".

Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România a acceptat oferta partenerilor americani de a participa la scut antirachetă din Europa de Est.

Pe teritoriul ţării noastre ar urma să fie amplasate, din 2015, rachete interceptoare cu rază medie de acţiune, transmite Agerpres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite