Cum vor fi testați antidrog șoferii. Explicațiile ministrului de Interne
0Guvernul a adoptat, joi, o nouă Ordonanță de urgență care modifică OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a făcut, joi, câteva precizări despre cum vor fi testați antidrog șoferii.
„Astăzi, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgență prin care a dezvoltat și a modificat prevederile Ordonanței de Urgență 84, anterior adoptate, cu privire la unele dispoziții privind siguranța pe drumurile publice”, a declarat, joi, ministrul de Interne Cătălin Predoiu.
Potrivit ministrului, noua Ordonanță dezvoltă Ordonanța precedentă, sub două aspecte importante.
„În primul rând instituie un termen de 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze sau nu prezența sau nu a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug-test sau care au refuzat testarea", a explicat ministrul.
Iar a doua modificare importantă este aceea că la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator persoanei respective i se restituie permisul, conform ministrului.
Totodată, analizele se vor efectuea doar de către instituțiile de Medicină Legală. „Anterior în varianta Ordonanței precedente acestea analize puteau fi efectuate și de către Laboratoarele Poliției Române, laboratoare care precizez sunt acreditate conform standardelor internaționale", a afirmat Predoiu.
Ministrul a afirmat că statul are ca prioritate combaterea traficului și consumului de droguri, intenție formulată cu bună credință, în interesul cetățeanului pentru a crește siguranța cetățeanului, iar măsurile sunt proporționale și în limitele Constituției. „De aceea, aș vrea să reamintesc faptul că prin Ordonanța 84, noi am propus - și prin ordonanță s-a consfințit - eliminarea unei prevederi legale excesive, respectiv întocmirea deîndată a dosarului penal pentru cei care refuză testarea sau sunt testați pozitiv la drug test, ceea ce este o măsură, evident, în favoarea cetățeanului de bună credință”, a adăugat Predoiu.
Ministrul a explicat că șoferii care refuză testare vor fi însoțiți de poliție la instituțiile medico-legale, dar pașii procedurali concreți în interiorul acestui sistem urmează să fie stabiliți prin hotărâre de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății.
„Normele vor fi elaborate de către Ministerul Sănătății și vom vedea precis care este această procedură internă de lucru în cadrul INML. Toate dispozițiile legii converg către concluzia de a nu supune cetățeanul unui efort în plus. Se deplasează Poliția, analizele toxicologice le face INML-ul. Între INML și Politie există comunicare. Dacă nu se rezolvă în 72h, atunci se restituie permisul”, a explicat Predoiu.
Teste obligatorii dacă e evident că șoferul deține sau a consumat substanțe interzise
Cătălin Predoiu a precizat că polițiștii vor efectua teste asupra șoferilor în momentul în care va fi evident că în autovehicul sau asupra conducătorului auto sunt substanțe interzise.
„Nu oricine are o sticlă sau un recipient care conține un lichid va fi testat, evident. Și prevederea din lege spune foarte clar care arată că acolo ar putea fi vorba de o astfel de substanță interzisă. Și prevederea este izvorâtă, dacă vreți, derivată direct din tragicul caz de anul trecut, când în interiorul autovehiculului sau asupra conducătorului auto, atunci s-au găsit pliculețe care puteau conține astfel de substanțe. Și pe bună dreptate, s-a făcut critică atunci, de ce legea nu prevede obligativitatea testărilor? Ei bine, acum ordonanța 84 a adus aceste două inovații importante, a scos o obligație din lege, respectiv obligația de a se întocmi dosar penal, care era excesivă şi a introdus o altă obligație în lege pentru polițist, de data asta, de a efectua un test în momentul în care este evident că în autovehicul sau asupra conducătorului auto sunt, mă rog, substanțe interzise, ar putea fi”, a explicat ministrul, întrebat cum se va face testarea acelor șoferi care nu par că ar fi consumat alcool sau astfel de substanțe, dar au în mașini sticle cu alcool sau diferite recipiente care pot părea suspecte, care pot conține substanțe psihoactive.
Pe de altă parte, în ce privește medicamentele contraindicate pentru condusul autovehiculelor, ministrul a remarca faptul că „există un text legal, articolul 133 indice 1 din Ordonanța 195, modificat în 2014, care prevede faptul că ar trebui să existe o lege - din 2014 există această obligație legală - de elaborare a unei legi care să întocmească o listă a substanțelor interzise”. Poliţia Română a atras atenția, sâmbătă, că este necesar ca cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă şi să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că se va modifica ordonanța de urgență cu privire la OUG 84, privind testarea anti-drog a șoferilor.
„Așa cum am anunțat modificăm ordonanța de urgență privind siguranța rutieră. Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală, dacă rezultatul nu vine maximum 72 de ore șoferii primesc carnetele înapoi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.