Cum să alegi cască potrivită pentru mersul pe bicicletă. Sfaturile specialiștilor

0
Publicat:

Deși multă lume crede că alegerea căștii de protecție pentru „bicicleală” este o chestiune ce ține doar de formă și de culoare, specialiștii în ciclism spun că sunt mult mai multe lucruri de luat în seamă.

 Căștile sunt un ”must have” pentru bicicliști FOTO: Bike Works
Căștile sunt un ”must have” pentru bicicliști FOTO: Bike Works

Alegerea unei căști de protecție pentru ciclism pare a fi o operațiune simplă, la îndemâna oricui. Totuși, specialiștii avertizează că în momentul achiziției trebuie să fie luate în calcul mai multe lucruri care au legătură cu siguranța și confortul utilizatorilor.

O cască bună poate face diferența între viață și moarte, spun profesioniștii din domeniu. În primul rând, specialiștii susțin că indiferent de scopul utilizării bicicletei, casca trebuie să fie purtată.

„Noi, la Asociația Bike Works, susținem purtatul căștii pe bicicletă pentru că este vorba despre siguranță - fie pentru o simplă plimbare prin oraș sau în natură, fie pentru un concurs de ciclism. Ați văzut probabil cum la marile tururi de ciclism (Turul Franței, Turul Italiei și Turul Spaniei), toți sportivii poartă cască. Iar la rândul nostru, la toate evenimentele sau concursurile pe care le organizăm am instituit în mod obligatoriu purtatul căștii de ciclism, așa cum o fac toți organizatorii de concursuri de ciclism care se respectă”, a explicat Ciprian Jiga, președintele Asociației Bike Works Romania.

Cum alegi ce tip de cască ți se potrivește

„În primul rând trebuie să ne gândim la tipul de ciclism pe care îl practicăm. Există căști speciale pentru ciclismul de șosea (cu o formă cât mai aerodinamică necesară vitezei), pentru MTB (care oferă o protecție sporită), pentru Down Hill (unde căștile sunt full-face pentru o protecție și mai mare). În linii mari, pentru că sunt diferite tipuri și modele, în funcție de producător. Apoi, important este să fie pe mărimea potrivită, și mărimile diferă – deci trebuie să ni se potrivească perfect și să ne ofere confort și siguranță în același timp”, a spus Ciprian Jiga.

 Ciprian Jiga, președintele Asociației Bike Works FOTO: Arhivă Personală
Ciprian Jiga, președintele Asociației Bike Works FOTO: Arhivă Personală

Căștile pentru practicarea ciclismului de oraș sau al ciclismului polivalent sunt concepute pentru a te proteja în timpul deplasărilor urbane. Sunt ideale dacă obișnuiești să mergi mai des pe pistele de biciclete și în parcuri.

Pentru o protecție maximă, aceste căști trebuie să aibă un bun contact cu capul, iar sistemul de închidere trebuie să fie reglat în mod corect, însă fără a strânge. Acestea sunt alcătuite dintr-o carcasă exterioară, făcută dintr-un plastic rigid (ABS), iar majoritatea căștilor conțin inserții din spumă, lavabile și respirante, pentru a asigura confortul utilizatorului.

Totodată, specialiștii recomandă ca alegerea să se facă sub îndrumarea unui profesionist, de preferat într-un magazin de specialitate, deoarece căștile sunt clasificate în funcție de utilitate.

„Recomandarea noastră este că o persoană aflată în căutarea unei căști să se adreseze unui magazin de specialitate, unde va primi toate informațiile și își va putea alege cască potrivită. Sigur că o cască mai scumpă are proprietăți mai bune, pe lângă faptul că este mai ușoară”, a mai spus Jiga.

Casca de protecție, un accesoriu obligatoriu FOTO: Bike Works
Casca de protecție, un accesoriu obligatoriu FOTO: Bike Works

Pentru a avea o protecție maximă, casca trebuie să se potrivească foarte bine formei capului. „Nu recomandăm nimănui să-și cumpere o cască fără să o probeze fizic. Aceasta are puncte de presiune care ne pot deranja sau nu. Sunt multe aspecte care trebuie luate în calcul. Iar în caz de impact, este esențial să fie schimbată cu una nouă”, a adăugat președintele Asociației Bike Works.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul la alegerea unei căști de ciclism este gradul de vizibilitate pe care aceasta o oferă în trafic. Practic, o cască bună este una care oferă o vizibilitate crescută utilizatorului prin elementele reflectorizante sau sistemele led.

„Sunt căști care au elemente reflectorizante, iar unele chiar sisteme luminoase tip led. Dacă și restul echipamentului conține elemente reflectorizante, iar bicicleta, la rândul ei, este echipată cu lumini, automat crește foarte mult acest nivel de vizibilitate în trafic. Oricum, indiferent de tipul de cască pe care îl alegem, important este că acea cască să fie purtată la fiecare ieșire cu bicicletă”, a precizat Ciprian Jiga.

Căștile pentru practicarea ciclismului de șosea se aleg în funcție de greutate, ventilare și confort. Cele mai bune căști sunt cele care au un echilibru între aceste trei caracteristici. Astfel, structura trebuie să fie rigidă, rezistentă și ușoară, iar forma și orificiile din interiorul căștii să asigure o ventilare eficientă.

Căștile pentru practicarea ciclismului montan au cam aceleași caracteristici precum căștile pentru practicarea ciclismului de șosea. Deoarece riscul de a cădea este mult mai mare în cazul acestei practici sportive, căștile vin cu câteva beneficii suplimentare: acoperă întreaga suprafață a capului, pentru a proteja utilizatorul de posibilele lovituri, și dispun de un cozoroc detașabil, împotriva noroiului.

Căștile de ciclism pentru copii sunt potrivite pentru toți utilizatorii cu vârsta de până la 10 ani. După această vârstă, este necesară utilizarea unei căști adaptate ciclismului pentru adulți.

Căștile de ciclism pentru copiii între unu și trei ani sunt mai compacte și mai scurte la spate, ceea ce le face mai potrivite pentru scaunele de copii. Acest tip de cască poate fi folosit pentru copiii care merg pe o bicicletă fără pedale.

De la trei la zece ani, căștile pentru copii sunt similare celor pentru adulți, din punctul de vedere al materialelor utilizate. E bine să achiziționezi o cască ce dispune de o rotiță de reglare a circumferinței, pentru a o fixa corespunzător pe capul copilului tău.

Cum alegi dimensiunea căștii de ciclism

Cele mai multe tipuri de căști sunt disponibile în dimensiuni mici (S), medii (M), mari (L) și foarte mari (XL). Pentru a stabili ce măsură ți se potrivește, fie testezi direct casca în magazine, fie poți măsura circumferința capului cu o panglică gradată standard de croitorie. Așază panglica cu un centimetru deasupra sprâncenelor și urechilor, fără să strângi prea tare. Astfel, vei afla mărimea pe care trebuie sa o comanzi.

De regulă, mărimea S este echivalentă cu o circumferință de 47-55 cm, mărimea M – 55-58 cm, L – 58-61 cm, iar XL- 61-64 cm. În catalogul online de căști de protecție, găsești dimensiunea căștii în descrierea de produs, la informațiile tehnice.

Cum reglezi casca de ciclism

În cazul căștilor de ciclism, reglarea se face în trei etape rapide.

Prima regulă: fixează casca pe cap, cât mai confortabil. Fixează cele două chingi care vin în zona urechilor. Verifică dacă încă încap 2 degete, în spațiul dintre chingi și bărbie.

A doua regulă: reglează chingile, astfel încât să formeze un Y de fiecare parte a urechii, chiar sub aceasta.

A treia regulă: în cazul modelelor de căști care au rotiță de reglare în spate, trebuie să reglezi rotița, în funcție de circumferința capului.

Casca trebuie să stea fixă pe cap, fără a se deplasa în față, în spate sau în lateral, inclusiv atunci când ești în mișcare.

Ciclismul, o activitate din ce în ce mai populară printre români

Sfaturile specialiștilor trebuie să fie ascultate, mai ales că în ultima perioadă s-a înmulțit numărul bicicliștilor amatori. Infrastructura de profil este și ea în plină dezvoltare, autoritățile locale și centrale investind sume importante în rețeaua de piste de biciclete.

La Galați, de exemplu, autoritățile au decis să prelungească rețeaua urbană în județ și să lege localitățile din jurul Galațiului de orașul reședință de județ.

 Proiectul aparține Consiliului Județean și vizează amenajarea unui amplu traseu pentru bicicliști, pe o lungime de aproape 30 de kilometri, între Lacul Vânători, Pădurea Gârboavele și localitatea Smârdan, până la intersecția cu DJ 251. Concret, traseul pleacă de la Lacul Vânători, trece prin Sat Costi, Vânători și Odaia Manolache. În localitatea Odaia cicliștii pot alege ruta spre Pădurea Gârboavele sau pot merge pe traseul Cișmele – Smârdan – intersecția cu DJ251.

Pista modernă va fi dotată cu echipamente de protecție, pasaje, poduri, rasteluri și iluminat public. Valoarea maximă eligibilă a acestui program este de 22 de milioane de lei. Proiectul a fost depus al doilea pe listă în cadrul unui program cu finanțare europeană gestionat de Administrația Fondului de Mediu.

De altfel, programul are un mare succes deoarece în primele două minute de la lansare, autoritățile din 30 de județe ale țării au depus peste o sută de proiecte în valoare de 755 milioane de lei care vizează amenajarea a aproape 900 de kilometri de piste de bicicletă.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite